Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Rekordiniai metai ir įspūdingi laimikiai

Mindaugas SAMKUS

Registrų centro administruojamas elektroninių varžytynių ir aukcionų portalas, leidžiantis vienoje vietoje gyventojams ir verslui varžytis dėl įvairaus parduodamo turto, praėjusius metus baigė pasiekęs naują rekordą – iš viso internetu parduoto turto vertė perkopė 100 mln. eurų. Ne ką mažiau stebino ir parduotų objektų sąrašas.

Antstolių ir bankroto administratorių varžytynėse, savivaldybių bei Turto banko organizuojamuose aukcionuose 2019 metais iš viso parduota turto už 117,6 mln. eurų. Tai beveik dukart didesnė suma, už kurią buvo parduota turto 2018 metais.

Labiausiai prie tokio augimo prisidėjo kitų institucijų, daugiausiai „Lietuvos geležinkelių“, aukcionuose pradėtas pardavinėti turtas, taip pat ženkliai išaugo Turto banko organizuotuose aukcionuose parduoto turto vertė. Be to, postūmį suteikė ir praėjusiais metais atsiradusi galimybė elektroniniuose aukcionuose pasiūlyti įsigyti teises į medžioklės plotus.

Metinę statistiką gerokai kilstelėjo 2019-ųjų pabaigoje įvykę keli didelės vertės nekilnojamojo turto aukcionai. Būtent ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį įvykę aukcionai užima 5 iš 6 pozicijų brangiausių per 2019 m. parduotų NT objektų sąraše.

Apskritai brangiausias praėjusiais metais Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių portale parduotas objektas buvo už 11,2 mln. eurų parduotas Vilniaus centrinio pašto pastatas, esantis sostinės Gedimino prospekte. Antroje brangiausių NT objektų sąrašo vietoje yra praėjusių metų pradžioje užbaigtas sostinėje, Jočionių g., esančios buvusios mazuto saugyklos teritorijos pardavimas už 7,2 mln. eurų.

Į pirmąjį penketuką taip pat pateko 2019-ųjų pabaigoje įvykę Vilniaus Žvėryno mikrorajone esančios buvusios Vaikų ligoninės 4,4 mln. eurų vertės aukcionas, sostinės Žygimantų gatvėje esančių buvusio medicinos tyrimų centro patalpų pardavimas už 2,1 mln. eurų, taip pat Kauno Savanorių pr. esantis „Kalniečių“ prekybos centro pardavimas už 1,8 mln. eurų.

Brangiausiai parduotų kilnojamųjų daiktų sąrašo viršūnėje puikuojasi už 5,05 mln. eurų parduotas krovininis laivas „Ivan Lopatin“. Šiame sąraše taip pat galima rasti ne vieną įrašą apie „Lietuvos geležinkelių“ parduotą metalo laužą ar Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos organizuotus medžioklės plotų vienetų aukcionus.

Metų pabaiga elektroniniuose aukcionuose ir varžytynėse parduotų kilnojamųjų daiktų sąrašą papildė ir neįprastais objektais. Pavyzdžiui, 2019 m. ketvirtąjį ketvirtį už 200 tūkst. bankroto administratorių varžytynėse parduotas pilnai įrengtas ir veikiantis medžio granulių gamybos cechas, antstolių varžytynėse parduoti pramoniniai krautuvai, lengvieji automobiliai. Bene įdomiausias praėjusių metų pirkinys – už 70,4 tūkst. eurų parduoti 220 vienetų elektroninės valiutos kasimo įrenginių komplektų („Avilių“).

Registrų centro duomenimis, e. varžytynių portale per 2019 metus buvo paskelbta 11,3 tūkst., įvyko – beveik 4,8 tūkst. varžytynių ir aukcionų.

Apskritai daugiausia turto – iš viso už 33,6 mln. eurų – praėjusiais metais rinkoje realizuota antstolių skelbtose varžytynėse (2018 m. – už 29,4 mln. eurų). Bankroto administratorių varžytynėse pernai realizuota turto už 21,8 mln. eurų (2018 m. – už 12,5 mln. eurų), savivaldybių aukcionuose – už beveik 12 mln. eurų (10,1 mln. eurų), kitų institucijų aukcionuose – už 26,6 mln. eurų (3,4 mln. eurų). Praėjusiais metais įvyko Turto banko organizuoti aukcionai už 23,6 mln. eurų (2018 m. – už 6,3 mln. eurų).

Elektroninėje erdvėje varžytynes skelbia antstoliai ir bankroto administratoriai, o savivaldybės, Turto bankas ir kitos institucijos organizuoja aukcionus. Varžytynių ir aukcionų internete paslaugą Registrų centras teikia nuo 2013 metų. Nuo elektroninės paslaugos sukūrimo įvyko apie 16 tūkst. varžytynių ir aukcionų, kuriuose turto parduota už maždaug 450 mln. eurų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas