Asociatyvi nuotrauka.

Jaunimas

Siūlo mokinius skatinti finansiškai

Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui finansiškai paskatinti mokinius už išskirtinius mokymosi pasiekimus. Tai numatyta Seimui teikiamose Švietimo įstatymo pataisose.

Skatinančias priemones mokiniams ir dabar savo dokumentuose gali nusimatyti savivaldybės arba mokyklos. Priėmus Švietimo įstatymo pataisas, mokiniai būtų skatinami ir valstybės mastu. Paskatinimai iš valstybės biudžeto lėšų būtų skiriami tarptautinių olimpiadų, konkursų nugalėtojams, parodžiusiems išskirtinius pasiekimus.

Ši nauja finansinė paskata galėtų siekti iki 1 000 eurų mokiniui.

Švietimo įstatymo projekte taip pat siūloma išplėsti mokyklų darbuotojų veiklos motyvavimo sistemą, kad piniginiai paskatinimai aprėptų daugiau pedagogų: ne tik mokytojus, bet ir švietimo pagalbos specialistus, kitus ugdyme dalyvaujančius asmenis. Jie galėtų būti skatinami už profesinės veiklos nuopelnus. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kasmet skiria Metų mokytojo ir Meilės Lukšienės premijas mokytojams, bet tai apima palyginti nedidelę dalį pedagogų, be to, skiriant Meilės Lukšienės premiją, taikomas amžiaus cenzas.

Ministerija siūlo iš valstybės biudžeto skirti ūkio lėšų toms savivaldybių bendrojo ugdymo mokykloms, kuriose mokosi mokiniai, atvykę iš įvairių Lietuvos vietų. Kadangi dabar mokinių apgyvendinimo bendrabučiuose išlaidas turi dengti ta savivaldybė, kurios teritorijoje yra mokykla, šios mokyklos neretai vengia priimti mokinius iš kitų savivaldybių. Tokiu būdu savivaldybėms sumažėtų finansinė našta, susijusi su bendrabučių išlaikymu, jos galėtų priimti daugiau mokinių, atvykusių iš kitų vietovių. Be to, ir mokiniams būtų užtikrintos didesnės galimybės mokytis šiose mokyklose.

Numatomi Švietimo įstatymo pakeitimai įsigaliotų 2020 m. rugsėjo 1 d.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas