Stovyklos dalyviai stengėsi atsipalaiduoti.

Sveikata

Regėjimą galima gerinti natūraliais būdais

Sigita KRIAUČIŪNIENĖ

Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė

Ukmergėje vyko antroji sveikatingumo stovykla, skirta regėjimui gerinti natūraliais būdais. Joje dalyvavo daugiau nei 20 įvairaus amžiaus ukmergiškių. Tris dienas vykusią stovyklą organizavo Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, o užsiėmimus vedė Lietuvos sveikuolių sąjungos lektoriai.

Pratybų nauda

Regėjimo gerinimo pratybos dalyviams padėjo suprasti, kad regėjimas sutrinka dėl mūsų įtempto gyvenimo būdo, nuostatų ir stereotipų, kaip reikia gyventi, kad būtumėm laimingi ir sėkmingi. Beprotišku greičiu lekianti kasdienybė net neleidžia pastebėti įtampos, kurią žmonės patiria dirbdami, besimokydami, šeimyniniuose santykiuose ir t. t.

Pašalinus įtampą regėjimas gerėja

Žiūrėjimas į tolį atpalaiduoja akis, kurios daugeliu atveju yra įpratę žiūrėti tik į arti esančius objektus: kompiuterį, telefoną, televizorių, ofiso/buto sienas… Dėl to akys patiria įtampą. Vienas stovyklos dalyvis labai stebėjosi, kodėl regėjimas, žiūrint į tolį, tai pagerėja, tai susilpnėja. Tokiais atvejais žmonės ima suprasti, kad regėjimas – labai kintantis procesas. Vieną sekundę – vienoks, kitą sekundę – jau visai kitoks. Mūsų tikslas yra savo patirtimi ir dalyvių patyrimais sustiprinti pojūtį, kad matymas gali gerėti. Tolimesnis progresas priklauso nuo kiekvieno motyvacijos.

Lektoriai savo praktikoje vadovaujasi amerikiečių oftalmologo V. H. Beitso paliktomis žiniomis apie regėjimo gerinimą natūraliais būdais. Daug kam regėjimo pratybos asocijuojasi su akių mankšta, apie kurią V. H. Beitsas niekada nekalbėjo. Jis savo tyrimais ir sėkmingu gydymu įrodė, kad sutrikusio regėjimo savininko gyvenime visuomet yra įtampa. Pašalinus įtampą regėjimas grįžta pats. Todėl nėra jokio tikslo treniruoti akis, jas reikia kiek įmanoma labiau atpalaiduoti.

Vaikams pavyksta lengviau

Regėjimo gerinimo stovyklų lektorių Mindaugą Mitkevičių labiausiai džiugina dalyvių atsiliepimai: „Kartais žmonės teigia, kad regėjimas nepagerėjo. Tačiau užsidėję akinius supranta, kad jie tapo per stiprūs. Kai kurie vaikai sako, kad per akinius nieko nebemato, jie visiškai netinka arba jokių akinių jiems apskritai nebereikia. Vaikams regėjimas grįžta greičiau dėl jų geresnio gebėjimo atsipalaiduoti.“

Regėjimo gerinimo pratybos leidžia iš naujo pamatyti, pažinti, tyrinėti aplinką, gamtą, garsus, kasdienybėje lieka mažiau skubėjimo, atsiranda daugiau lėtumo, grįžta geras miegas ir gera nuotaika. Prie viso to labai prisideda įvairios pratybos, kurių mokoma stovykloje: spalvų medžioklė, formų medžioklė, atspindžių medžioklė ir visokių kitų objektų ir ženklų medžioklės. „Kai domimės prieš mus esančiu pasauliu, regėjimas gerėja natūraliai, nes įsijungia vaikiškas smalsumas, atsiranda tiesioginis ryšys tarp vaizdo, akių ir smegenų. Kai pasiduodame nuolatiniam skubėjimui, savo minčių analizavimui, planavimui, akys „atsijungia“, nes įdomiu tampa ne išorinis pasaulis, o vidinis minčių srautas“, – teigia stovykloje užsiėmimus vedęs M. Mitkevičius.

Ukmergiškiai gali dalyvauti nemokamai

Sveikatingumo stovykloje, skirtoje regėjimui gerinti natūraliais būdais, ukmergiškiai gali dalyvauti nemokamai. Artimiausia stovykla numatyta kovo mėnesio pabaigoje, registracija bus skelbiama internetiniame puslapyje www.sveikuoliai.lt. Galima registruotis ir el. paštu: sigita@sveikuoliai.lt.

Organizuotos įvairios pratybos.

Akis reikia ir paglostyti.

Akių mankšta ir įvairūs pratimai padeda palaikyti akių sveikatą bei gerą regėjimą. Tačaiau, kai kurios ligos, nepaisant priežiūros užklumpa netikėtai, todėl svarbu regėjimą tikrinti profilaktiškai, o tam puikiai tinka akių klinika įsikūrusi Vilniuje Regos Centras. Duagiau informacijos bei rezervacija internetu – https://regoscentras.lt/.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas