Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Apie placebą

Placebas buvo atrastas siekiant, kad visi turėtų galimybę pasveikti. Pirmasis placebo efekto testas buvo atliktas 18-ojo amžiaus pabaigoje po to, kai Konektikuto gydytojui Elishui Perkinsui buvo išduotas tam tikrų medicinos prietaisų (vadinamų „tractors“), patentas. Tai buvo maždaug trijų colių ilgio, į lazdelę panašūs metalo gabalai. Gydytojas savo pacientams teigė, kad lazdelės pagamintos iš specialių gydomųjų savybių turinčių medžiagų, tačiau iš tikrųjų jos buvo tik iš plieno ir žalvario. Žmonėms buvo įteigta, kad šie medicinos prietaisai gali padėti nuo sąnarių ir kitokio fizinio skausmo, užtenka 20 minučių lazdelėmis pamasažuoti skaudamą vietą. Visi pacientai jau po vieno bandymo tvirtino, kad jautėsi daug geriau arba pasveikę.

Placebas sukelia ir fizines, ir psichologines reakcijas. 2005 m. Mičigano universiteto tyrėjai atliko PET – medicininį vaizdų tyrimą, kurio metu buvo nuskaitomos 14-os sveikų jaunų vyrų smegenys. Į jų žandikaulius tyrėjai įpurškė sūraus vandens tirpalo tam, kad sukeltų fizinį skausmą. Neilgai trukus eksperimento dalyviams buvo paskirtas placebas – neva vaistas nuo skausmo. Po placebo skyrimo visų vyrų smegenų sritis, išskirianti endorfinus, labai stipriai suaktyvėjo. Dalyviai taip pat teigė, kad jaučia mažiau skausmo, ir jų tolerancija skausmui padidėjo.

Kuo didesnė placebo dozė skiriama, tuo geresnis efektas. Jau gan seniai mokslininkai sumąstė – jei placebo tabletės padeda geriau jaustis ir sveikti, ar placebo injekcija būtų dar efektyvesnė? Nuo 1956 m. iki 1965 m., o vėliau 2000 m. ir 2006 m., atlikti tyrimai, kuriuose buvo lyginami žmonės, gavę placebo injekcijas, ir žmonės, kuriems buvo duotos tabletės. Visų tyrimų metu nustatyta, jog injekcijos žymiai veiksmingesnės ir padeda daug greičiau pasveikti, nes žmonės jas laiko rimtesniu gydymu.

Placebas daro įtaką vaisingumui. Vieno tyrimo metu 55 moterys, turinčios policistinių kiaušidžių sindromą, bet bandančios pastoti, dalyvavo tyrime. Per šešis mėnesius 33 dalyvėms buvo paskirtas placebas, 32 – tikri vaistai. Iš 33 moterų, gavusių placebą, pastojo 5, o iš kitos moterų grupės, kurios buvo gydomos tikrais vaistais – pastojo 7. Atliekant kitus testus paaiškėjo, kad nevaisingoms moterims vartojant placebą, tikimybė pastoti yra netgi apie 40 proc. Tyrėjai mano, kad šių testų metu moterys patyrė mažiau streso, tikėjo, kad joms pavyks pastoti, todėl taip ir nutiko.

Placebo gydymo kaina turi įtakos rezultatams. Sinsinačio universiteto (JAV) tyrėjai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 12 žmonių, sergančių vidutiniškai pažengusia Parkinsono liga. Jie kiekvienam iš jų skyrė placebą ir pasakė, kad tai veiksmingas vaistas Parkinsono ligai gydyti. Tačiau kai kuriems buvo pasakyta, kad jų piliulės yra 15 kartų brangesnės nei alternatyvios. Net 67 proc. dalyvių, vartojusių brangų placebą, sveikatos būklė greičiau ir labiau gerėjo nei tų, kurie vartojo pigesnį variantą.

Placebas vis tiek veikia, net kai žmogus žino, jog vartoja apgaulę. Gydymas placebu vis tiek gali būti veiksmingas, jei žmogus tikisi, kad taip ir bus. Harvardo tyrėjai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 80 pacientų, kenčiančių nuo dirgliosios žarnos sindromo. Vienai pusei dalyvių buvo skirtas placebas, o kitai – nieko. Visgi, gavusiems placebą, buvo aiškiai pasakyta, kad tai buvo placebo tabletės, pagamintos iš inertinės medžiagos, tokios kaip cukraus tabletės, kurios, kaip parodė klinikiniai tyrimai, žymiai pagerina IBS simptomus per proto ir kūno savigydos procesus. Tyrimo pabaigoje maždaug kas antras dalyvis, gavęs placebą, bet tai žinojęs, pasijuto geriau.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas