Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Sveikatą saugo selenas

Prieš daugiau nei tris dešimtmečius buvo įrodyta, kad cheminis elementas selenas veikia kaip stiprus antioksidantas ir stiprina imuninę sistemą. Dabar mokslininkai iš viso pasaulio atranda vis daugiau naudingųjų šios medžiagos savybių. Ne taip seniai Prancūzijos mokslininkai įrodė, kad selenas gali padėti įveikti diabetą.

Monpeljė universiteto darbuotojai devynerius metus stebėjo 1 662 sveikus vyrus ir moteris. Jų organizme buvo kontroliuojamas seleno ir cukraus koncentracijos kiekis. Tyrimo metu 127 dalyviams buvo padidintas gliukozės kiekis kraujyje – tokioje situacijoje gali išsivystyti diabetas. Tačiau vidutinio ir vyresnio amžiaus vyrams, kurių organizme buvo aukšta seleno koncentracija, per visą stebėjimo laikotarpį cukraus kiekis nepadidėjo, tai reiškė, kad diabetas jiems negrėsė. Kaip selenas veikia moterų organizmą, kol kas vis dar nėra tiksliai žinoma.

Selenas į medicinos istoriją buvo įrašytas tuomet, kai 1979 metais Kinijos mokslininkai aprašė jo poveikį sergant endemine kardiomiopatija. Ši pavojinga liga atsiranda tuomet, kai organizme trūksta seleno. Didelis šio mikroelemento trūkumas sukelia širdies raumens nepakankamumą.

Į žmogaus organizmą selenas natūraliu būdu patenka per augalinį ir gyvulinį maistą. Bene daugiausia seleno galima pasisavinti iš gyvūnų vidinių organų ir jūros gėrybių. Seleno turi ir grūdai (ypatingai kukurūzai), pieno produktai, vaisiai bei daržovės. Didelį kiekį seleno galima rasti česnakuose, alyvuogių aliejuje, dumbliuose, alaus mielėse, kokoso, pistacijų ir anakardžių riešutuose.

Mokslininkai teigia, kad selenas stiprina organizmo imuninės sistemos sugebėjimą pasipriešinti infekcijoms. Jis padeda apsisaugoti nuo virusinio hepatito ir herpio. Be to, selenas padeda išlaikyti ŽIV latentinėje stadijoje ir trukdo jam progresuoti.

Netgi teigiama, kad selenas gali neutralizuoti vėžio vystymąsi. Kaip paaiškėjo tyrimų metu, seleno vartojimas gali sumažinti riziką susirgti vėžiu iki 40 procentų, o mirtingumą nuo šios baisios ligos – iki 50 procentų.

Pasaulinė sveikatos organizacija suaugusiems žmonėms kiekvieną dieną rekomenduoja suvartoti 50 mikrogramų (mkg) seleno.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas