Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Didžiausias sergamumas Europoje – šiltose šalyse

Besniegė šilta žiema daugeliui iškėlė klausimą – gal traukiantis šalčiui iš Lietuvos pasitrauks ir gripas? Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai tvirtina, kad gripo virusui lauko temperatūra įtakos neturi. Gripu sergama ir tose šalyse, kur žiemos šiltos – Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, didžiausias sergamumas gripu Europoje šiuo metu yra Izraelyje, kur oro temperatūra siekia 20 laipsnių.

Gripu užsikrečiama nuo sergančio žmogaus, šiam kosint, čiaudint, kalbant. Pagrindiniai gripo požymiai – didelis karščiavimas, gerklės, raumenų, galvos skausmas, kosulys. Greičiausiai infekcija plinta mažose, prastai ventiliuojamose, dulkėmis užterštose patalpose, todėl žiemą jas būtina nuolat vėdinti ir valyti. Saugantis gripo taip pat labai svarbu laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo – prisidengti vienkartine servetėle, kurią būtina iš karto išmesti. Jei po ranka neturime servetėlės, patariama kosėti ar čiaudėti į vidinę alkūnės pusę – taip rankomis virusų nepernešime ant liečiamų daiktų. Na, o kadangi oras netinkamas čiuožinėti ar slidinėti, galime pasidžiaugti šiluma ir šią žiemą daug vaikščioti – judėjimas gryname ore ypač naudingas sveikatai.

Lietuvoje per praėjusią savaitę (sausio 13 d.–19 d.) sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) dar padidėjo. Bendras sergamumo rodiklis buvo 60,3 atvejai 10 tūkst. Lietuvos gyventojų. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis išliko Tauragės apskrityje, didžiausias – Kauno apskrityje.

Gripo atvejų ir toliau daugėja. Pastarąją savaitę gripas diagnozuotas 586 Lietuvos gyventojams, ankstesniąją savaitę – 380. Dėl gripo į ligonines buvo paguldyta 70 asmenų (tarp jų 54 vaikai ir 1 nėščioji). Vienas asmuo buvo gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas