Jaunimas

Sicilija užkariavo siesikiečių širdis

Violeta GRIGALIŪNIENĖ

Erasmus+ projektų koordinatorė

Siesikų gimnazijos Erasmus+ projekto „Tolerancija yra mano draugė“ komanda viešėjo pas projekto partnerius Sicilijos saloje, Katanijos mieste, kur susitiko mokiniai ir mokytojai iš Bulgarijos, Rumunijos, Lenkijos, Italijos ir Lietuvos.

Sicilija garsi ne tik tuo, kad yra didžiausia Viduržemio jūros sala bei joje vis dar veikia didžiausias Europoje ugnikalnis Etna. Turistus žavi šio regiono istorinis ir architektūrinis palikimas bei gamtos grožis. Mūsų partnerių mokykla įsikūrusi rytinėje salos pakrantėje, aktyvaus Etnos vulkano papėdėje. Katanija – tai tarsi miestas feniksas, keletą kartų suniokotas žemės drebėjimų ir lavos išsiveržimų, tačiau atgimęs iš naujo ir žavintis savo architektūra. Ypač daug žalos Katanijai padarė 1669 metų vulkano išsiveržimas, kai visą miestą užliejo lava. Visas senamiestis atstatytas iš naujo, o statybai buvo panaudota miestą sunaikinusi lava. Dabar ji ypač populiari suvenyrų ir papuošalų gamyboje.

Siesikų gimnazijos gimnazistai Karolina Maželytė, Gunda Savilionytė, Upė Skirmantaitė, Evita Žliobaitė, Ugnius Stašaitis, Linas Mackevičius ir juos lydinčios mokytojos Edita Ciemnolonskienė bei šių eilučių autorė turėjo galimybę aplankyti daugybę įspūdingų vietų: Katanijos senamiestį, Taorminą – antikos laikų miestą, tikrą rojaus kampelį žemėje, Etnos ugnikalnį, senąjį Sirakūzų miestą. Jis yra įsikūręs Ortidžės saloje, kurią su Sicilija jungia trys tiltai ir kuriame gyveno žymusis Archimedas. Aplankėme Neapolio archeologinį parką ir jo didžiausią vertybę – graikų antikinį teatrą, kuriame iki šiol rengiami spektakliai. Tačiau labiausiai mus sudomino „Dioniso ausis“ – 20 m aukščio ir 65 m gylio smailios arkos urvas, garsėjantis efektinga akustika. Pagal legendą tikima, kad arkoje Dionisas laikė savo didžiausius priešus.

Didžiausią įspūdį visiems paliko išvyka prie Etnos. Pakilome virš debesų iki 1 990 m virš jūros lygio, ten turėjome galimybę pasivaikščioti po Silvestro kraterį, išvysti nepaprastą ugnikalnio kraštovaizdį.

Kadangi mūsų projektas moko tolerancijos, tai ir veiklos susijusios su pakantumu, supratingumu ir parama. Į komandas įtraukiami vaikai su negalia, kuriais rūpinasi kiti projekto dalyviai. Todėl aplankėme pabėgėlių centrą, išgirdome sukrečiančią žmogaus iš Gvinėjos gyvenimo istoriją. Vienas geriausių pasaulyje lytėjimo muziejų Katanijoje mums suteikė galimybę pajausti tai, ką jaučia aklas žmogus. Šis muziejus tiesiog unikalus. Jo teritorijose yra baras tamsoje, jutiminis sodas, eksponuojami žymiausi Italijos meno ir kultūros kūriniai, religiniai statiniai, kuriuos liesdami aklieji gali suvokti, kaip jie atrodo natūraliai.

Projekto veiklos neapsiribojo ekskursijomis, mokykloje mūsų laukė puikus ir svetingas priėmimas, nacionalinių patiekalų ragavimas, šokis tarantela, dainos su profesionaliu dainininku ir dainų kūrėju. Projekto dalyviai sukūrė linksmą projekto dainą apie toleranciją šešiomis kalbomis, susirado naujų draugų, kartu šoko, dainavo ir vaidino spektaklius. Penkios šalys – tarsi viena didelė šeima.

Savaitė Sicilijoje – tai perlas Siesikų gimnazijos istorijoje.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas