Visi susirinkusieji nusipynė po vainiką.

Kultūra

Advento tradicijų puoselėjimas Taujėnuose

Adventas – tai laiko atgimimo ir saulės sugrįžimo šventė, kai buvo garbinama saulė, sušildanti žemę bei suteikianti jai galimybę duoti vaisius. Saulės sugrįžimo buvo pradedama laukti nuo lapkričio 30 dienos iki gruodžio 25-osios. Krikščionybė šį laiką sutapatino su adventu (lotyniškai „adventus“ reiškia atėjimą).

Dabar daugelis gyventojų savo namuose pina advento vainikus, į kuriuos įkomponuoja 4 žvakes. Tik atsiradusi Advento vainiko idėja turėjo grynai religinę funkciją: pranešti, ypač vaikams, kad artėja Kalėdos, pasiruošti joms, paskatinti bendrai maldai, priminti, kad Jėzus yra tikroji šviesa, kuri nugali tamsumas ir blogį. Keturios žvakės simbolizuoja keturias Advento savaites. Viena po kitos žvakių uždegimas reiškia artėjimą prie Jėzaus gimimo, augančią šviesos pergalę prieš tamsą. Norint, kad ritualas išreikštų visą savo simbolinę reikšmę, geriau žvakes degti vakare, kai tamsu, arba pasistengti sukurti kuo tamsesnę aplinką. Žvakės turi būti dviejų spalvų: trys violetinės ir viena rožinė. Violetinė išreiškia atgailą ir atsivertimą į Dievą, rožinė – džiaugsmą dėl tuoj gimsiančio Jėzaus. Dėl to rožinė žvakė uždegama trečiąjį advento sekmadienį, skirtą džiaugsmui.

Artėjant adventui Taujėnų kultūros namų ir bibliotekos darbuotojos pakvietė visus norinčius nusipinti advento vainiką į miestelio biblioteką. Susirinko gana didelis būrys tiek vietinių gyventojų, tiek svečių iš Ukmergės. Edukaciją vedė Kultūros centro Taujėnų skyriaus renginių organizatorė Milda Auglytė, kuri jau kelerius metus sau ir savo namiškiams pina šiuos vainikus. Susitikimo pradžioje ji papasakojo apie adventą, jo reikšmę, tradicijas bei papročius, kurių buvo laikomasi anksčiau ir kuriuos jai perdavė prosenelė. Pasak M. Auglytės, tikras vainikas turėtų būti be ryškių, blizgių detalių, su kuo daugiau gamtinių ir natūralių medžiagų. Visi susirinkusieji nusipynė po vainiką: iš kėnio šakų, bukmedžio, tujos, žilvičio šakelių, sausų eglės, pušies, maumedžio kankorėžių, riešutų, džiovintų citrinos riekelių, samanų, avižų ir linų stiebelių. Kadangi edukacija visi liko labai patenkinti, bus stengiamasi ir kitais metais šią advento tradiciją tęsti.

„G. ž.“ inform.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas