Šioje teritorijoje turėtų iškilti naujas pastatas, tačiau kurioje konkrečioje vietoje, neaišku – anot gyventojų, informacinė lentelė dingo po dviejų dienų, kai buvo pastebėta. Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Neįgaliųjų integracija vykdoma slapta?

Genovaitė KAZIELIENĖ

Į „Gimtosios žemės“ redakciją kreipėsi krekšliškis Mindaugas Mikoliūnas. Jis sakė, kad atstovauja Vienkiemio, Vingio, Santakos, Nuotekų, Geologų gatvių gyventojams. Ukmergiškis teigė, jog juos visus šokiravo žinia, kad Vingio gatvėje esantį sklypą nupirko Jasiuliškių socialinės globos namai, bus vykdomos statybos ir čia apgyvendins žmones su protine negalia.

 

Lentelę pamatė per vėlai

„Tai sužinojome vėliau. O pradžia buvo tokia. Spalio pirmomis dienomis vedžiodama šunį kaimynė laisvame sklype pamatė lentelę. Joje buvo rašoma: „Informuojame, kad vadovaujantis STR 1.04.04:2017 „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ VIII skyriaus 4 priedu, 6.1. p., rengiami Gyvenamosios paskirties (įvairių socialinių grupių asmenims) pastato Vingio g. 15 Ukmergėje statybos projektiniai pasiūlymai.(…) Statytojas: Jasiuliškių socialinės globos namai. Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima darbo dienomis, š. m. rugsėjo 05-25 d. 8.00-16.00 val. Vytauto g. 77, Ukmergėje, Ukmergės rajono savivaldybės tinklapyje www.ukmerge.lt . Visuomenės atstovai, projektuotojai gali teikti pasiūlymus raštu adresu: (…) iki viešo susirinkimo. Viešas susirinkimas įvyks 2019 m. rugsėjo 25 d., 15 val., Ukmergėje, Vytauto g. 77.“ Apie tai kaimynė papasakojo aplinkiniams. Pradėjome aiškintis, kas čia vyksta, ir sužinojome, jog šalimais ruošiamasi apgyvendinti psichinių sutrikimų turinčius žmones“, – kalbėjo M. Mikoliūnas.

Žinia įbaugino gyventojus

Jis neslėpė, jog ši žinia gerokai įbaugino gyventojus: „Ne vienas yra girdėjęs pasakojimų, kaip neadekvačiai kartais elgiasi tokie žmonės, todėl pasijutome nesaugūs. Ypač nerimaujame dėl savo vaikų, kuriems gali kilti pavojus dėl neprognozuojamo tokių kaimynų elgesio. Mūsų atžaloms gresia pamatyti ir nepilnamečiams netinkamų vaizdų, nesame apsaugoti nuo kitokių nesusipratimų, abipusių patyčių“, – neslėpė krekšliškis.

Dėl to buvo imtasi veiksmų – surinkta apie 100 šių gatvių gyventojų parašų. Lapkričio antroje pusėje jie įteikti Seimo nariui Juozui Varžgaliui, nusiųsti savivaldybės merui Rolandui Janickui, socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui.

Laukdami atsakymų gyventojai nesėdėjo sudėję rankų – susitarė su meru dėl susitikimo. Į jį atėjo apie dešimt žmonių. „Klausėme, kodėl trūksta informacijos, kodėl mes patys turime aiškintis, kad kažkas vyks? Į daugelį klausimų nebuvo atsakyta. Tik sulaukėme priekaištų, jog esame netolerantiški, kad reikia į visuomenę priimti ir neįgaliuosius. Tokie atsakymai mūsų netenkino, todėl pareikalavome susitikimo su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SAMD) atstovais, – sakė M. Mikoliūnas.

„Surengė sociokultūrinę paskaitą“

Toks susirinkimas buvo surengtas savivaldybėje šį antradienį. Jame dalyvavo ne tik meras, Jasiuliškių socialinės globos namų direktorius Viliaus Petrauskas, bet ir SAMD atstovai.

Trečiadienį „Gimtosios žemės“ redakcijoje apsilankęs M. Mikoliūnas teigė, kad ir šis susitikimas rezultatų nedavė. Anot vyriškio, jiems „vėl buvo surengta sociokultūrinė paskaita.“

„Mums buvo įrodinėjama, kad neįgalieji turi tokias pat teises, kaip ir sveikieji, tačiau kas paiso mūsų teisių? Kodėl su mumis nesitariama – tiesiog esame pastatomi prieš faktą? Kas apsaugos mus, mūsų vaikus, jei kils incidentų? Tie dešimt žmonių, kuriuos ketinama kaimynystėje apgyvendinti, – iš skirtingų šeimų, nevienodo amžiaus, neprognozuojami“, – dėstė argumentus vyriškis.

Jis pripažino, kad neįgaliuosius reikia integruoti į visuomenę, tačiau būtina atsižvelgti ir į kitų piliečių nuomonę. „Esame kaltinami netolerantiškumu, tačiau požiūris į psichinės negalios žmones sovietiniu laikotarpiu buvo formuojamas ilgus dešimtmečius, reikės kelių kartų, kol jis pasikeis. Ir tai yra visų, o ne vien mūsų gyvenamojo kvartalo žmonių problema“, – samprotavo pašnekovas.

Jis taip pat pridūrė, jog susitikimo metu krekšliškiai klausė, ar kas norėtų, kad jų kaimynystėje būtų apgyvendinti tokie neįgalieji, tačiau atsakymo neišgirdo…

Išsireikalavo, kad nebūtų nepageidaujamos kaimynystės?

M. Mikoliūnas paminėjo dar vieną jiems skaudų momentą – tai nuogirdos, jog vienos Ukmergės gatvės gyventojai išsireikalavo, kad šalia jų nebūtų statomi grupiniai namai. „Mums pasakojo, kad iš pradžių buvo planuota, kad pastatas iškils Matininkų gatvėje. Tačiau čia gyvenantys įtakingi žmonės pagrasino teismais, taip pat, jog kitomis priemonėmis priešinsis, ir taip išsireikalavo, kad planuotos statybos neprasidėtų. Kodėl to paties miesto gyventojams taikomi skirtingi kriterijai?“ – nesupranta krekšliškiai.

Pripažino, kad trūko viešumo

Jasiuliškių socialinės globos namų direktorius V. Petrauskas „Gimtajai žemei“ sakė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vykdo Europos Sąjungos remiamą projektą, pagal kurį neįgalieji yra integruojami į visuomenę. Šiam tikslui šalyje yra statomi grupinio gyvenimo namai. „Metų pradžioje mums buvo skirta 100 tūkstančių eurų tokių namų kūrimui. Mes nusprendėme statyti naują pastatą, – sakė direktorius. – Kadangi patalpos privalo atitikti reikalavimus – netoliese turi būti autobusų stotelė, parduotuvė, ilgai ieškojome vietos, kur galėtume pastatyti šį namą. Galų gale įsigijome sklypą, pradėjome projektavimo darbus. Vienaaukštis pastatas iškils beveik 13 arų plote, bus 230 kvadratinių metrų dydžio. Kadangi čia įkurdinti žmonės gyvens savarankiškai, jiems bus įrengtas šiltnamis. Globos namų gyventojus prižiūrės keli darbuotojai.“

Ilgamečiam socialinių globos namų direktoriui nesuprantama, kodėl žmonės baiminasi jų įstaigos globotinių: „Bus atrinkti ir grupiniuose namuose apgyvendinti tik geriausi, savarankiškiausi, neturintys padidintų rizikų neįgalieji. Kita vertus, juk tai tie patys vaikai, kurie visą laiką buvo tarp mūsų – mokėsi specialiojoje mokykloje, dalyvavo įvairiose veiklose.“

Užsiminus, kad gyventojų baimes sukėlė nežinomybė, V. Petrauskas pripažino, kad tikriausiai reikėjo daugiau viešumo. „Mes esame pasiruošę bendrauti – nuvežti žmones į globos namus, kad jie pamatytų čionykštį gyvenimą, susipažintų su čia įkurdintais neįgaliaisiais“, – žadėjo direktorius.

Statys dar keturis namus

Rajono meras R. Janickas teigė, kad savivaldybė nedalyvauja šiame procese – tai SAMD ir socialinių globos namų projektas. Anot mero, informuojant gyventojus nebuvo nusižengta įstatymui – apie statybas paskelbta savivaldybės, infostatyba.lt internetiniuose puslapiuose. „Visi turime suvokti, kad neįgaliųjų daugėja, jie turi būti integruojami į visuomenės gyvenimą“, – teigė meras.

Jis taip pat tikino, jog statyti grupinius gyvenimo namus Matininkų gatvėje atsisakyta dėl to, kad sklypas buvo suformuotas, tačiau neparuoštas, kas užtruktų pusę metų ir įstaiga nebūtų spėjusi įsisavinti europinių lėšų. Todėl Jasiuliškių globos namai ir pasirinko minėtą variantą. „Suprasdama neįgaliųjų įsiliejimo į visuomenę reikšmę, savivaldybė  savo iniciatyva numačiusi statyti dar keturis tokius namus, vieni jų turėtų iškilti Matininkų gatvėje“, – užtikrino meras.

Nesiruošia nurimti

Pokalbio redakcijoje metu M. Mikoliūnas ne kartą minėjo, jog juos labiausiai žeidžia tai, kad viskas daroma slapta: „Mes suprantame, kodėl taip vyksta – juk girdėjome apie gyventojų pasipriešinimą Žiežmariuose, Kretingoje, kituose miestuose. Tikriausiai dėl to nenorima viešinti planų. Bet juk tai dar labiau blogina situaciją, kelia supriešinimą – gyventojai prieš būsimus kaimynus nusiteikę nepalankiai, tai žinodami neįgalieji kaži ar atvyks geranoriškai nusiteikę…“

Jis taip pat sakė, jog dabar laukiama oficialių atsakymų. „Pažiūrėsime, kokie jie bus. Jei mums nepalankūs – kreipsimės aukščiau, galbūt net į europines institucijas“, – sakė krekšliškis.

Valdininkai nepasivargino neleisti įsižiebti ugniai

Vertinant susidariusią situaciją galima konstatuoti, kad kalčiausi ne į tokią nepalankią padėtį įstumti gyventojai, savivaldybė ar socialinės globos namai. Tiesiog sostinės valdininkai bando buldozerio principu diegti europines nuostatas dėl neįgaliųjų integracijos ir teisių. Juk kilus triukšmui, atvykti į Ukmergę rado laiko net viceministrė, bet kas trukdė aiškinamąjį darbą atlikti prieš patį procesą? Pasirūpinti, kad gyventojams būtų paskleista informacija apie valstybės politiką šiuo atžvilgiu, būsimą projektą, jo tikslus, tokiuose namuose apgyvendinamus žmones. Juk paprasčiau neleisti įsižiebti ugniai, o ne ją gesinti…

Taip turėtų atrodyti naujasis grupinio gyvenimo namas.

Rajono savivaldybės nuotr.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Terese :
    Tegul ponai salia savo namu apgyvendina nenori nes bijo gausi nuo tokio ir pasiskusti negalesi nepades ir itakingumas visi gudrus ant kito galvos
  • ELENA :
    Virš 20metų dirbau su tokiais vaikais ir žmonės jūs veltui nuogastaujete jie kaip ir visi vaikai ir jie nieko blogo nedaro ir dievo valia nežinoma galit ir jūs turėti tokį vaiką tai gerai pagalvokit užuot piktinesi
  • Leva :
    Šiandien sveikas, o ryt gal būsi dar daugiau neįgalus,negu tie Jasiuliškio vaikinukai... Gal nereikia prdėtai nuogastauti, gyvename daug metų kaimynystėj ir jokių konfliktų nebuvo.
  • Levanora :
    Šiandien sveikas, o ryt gal būsi dar daugiau neįgalus,negu tie Jasiuliškio vaikinukai... Gal nereikia prdėtai nuogastauti, gyvename daug metų kaimynystėj ir jokių konfliktų nebuvo.
  • Klounai :
    Streikuokit,gyventojai! Tegu lieka Jasiuliškyje,arba šalia jų.. sklypai net pigesni.... ar kažkas bapkes išplauti norit,gudručiai? Matyt laikas KK2 kviesti,pakratys visus ir per visą Lietuvą parodys!!!
  • Baisu :
    Čia dabar! Kodėl Matininkų gatvėje,vienoje geriausių Ukmergėje? Statykite Pramonės,ar Sename mikrorajone,pilna sklypų! Viską grūdat į Vilniaus g. galą... tai soc. butai,dabar namai neįgaliesiams...
  • Mama :
    Žinote ką? Esame baisi tauta.
  • Roze :
    Mindaugai,sakote,kad reikia integruoti,kad ilgai uztruks,kol pasikeis poziuris,bet tada klausimas,kada,jei ne dabar ir pradeti fomuoti kitoki poziuri?jei visos kartos bus tokios,kaip jusu,tai niekada ir nepasikeis.
  • Virginija :
    Pabendraukit su tais žmonėmis, tada rašykit komentarus. Jų kaimynystė šimtą kartų saugesnė nei alkoholikų , kurių šalia jūsų pilna. Daug pavojingesni tėvelių išlepinti neprognozuojami paaugliai. Teko dirbti ir su vienais ir su kitais , rašau sąžiningai ir atsakingai
  • Agne savivaldybes atstovas :
    Jau visas biurokratijos mechanizmas uzkurtas, nieko nebegalima sustabdyti. Nereikia cia putotis ir reiksti nepagarbos kitokiems zmonems. As manau jus gasdinat ir niekur nesikreipsit, lietuviu tokia tauta, kenteti tyliai dantis sukandus. o kas jus patys tokie? runkeliai tokie patys. turit savo sklypukus ten ir sedekit uzsidare.
  • Vietinė :
    Va koks tamsumas žmonių, protinės negalės nuo psichinės neskiria, svarbu priešintis. O jei atsikraustytų pijokai? O jei kaimynystėje kokie isterikai mušeikos apsigyventų? Be protinės negalės, tai jau šaunu? Ar irgi eitumėt į savivaldybę aiškinti, kad jūsų vaikams negražu žiūrėti į kitokius žmones? Kad pavojinga ir nemalonu tokie kaimynai? Yra daug pavojingesnių ir baisesnių žmonių.
  • Stasė :
    Gyventojai tegu nesutinka. Žemė nupirkta, ką noriu tą statau. Tiems gyventojams linkiu neįgalių anūkų.
  • 🌈 vyriokas :
    supratau, kad Kreksliuose vis dar akmens amziaus zmones.......
  • Stasė :
    Siaubas, žodžių trūksta. Komentatorių dauguma patys nepakaltinami. Linkiu jums neįgalių anūkų. Jei žemė privati, nusipirko ir stato kas tik nori.
  • Ona :
    Su kuo sutapsi, tu ir tapsi!
  • Valstybe .. :
    Kas nori, pageidauja savo sveika(psichikai) vaika leist bendraut su sios istaigos pacientais? (Nepakaltinami)Pas mera! Norinciu sarasa sudarikim!!!!! Gal meras pavyzdi parodis? Anukus kas turi, vaikus, savivaldybe, parodikit pavyzdi !!!! Paziuresim rezultata!
  • Ukmergiete :
    Kas yra mates, zino ka jie isdarineja niekada nesutiks su tokia kaiminyste! Jie gi nepakaltinami. Sutik toki kai pas ji paumejimas ...ir dar kaltas liksi!
  • nida :
    Kodėl nerodomi komentarų tekstai, nors matome, kad jų yra 4.
  • Ukmerge :
    Sveikiems nera vietos. Bijok dabar net vaikus isleist i lauka. Jasiuliskese ir statikit! Vietos daug. Ten ir vadovas jau adaptaves pilnai prie aplinkos(klientu)!!! Ot kgb dirba!
  • Veronika :
    O tai ką jau neįgalieji tai ne žmonės? Buvo parduodamas sklypas, nupirko, lai stato. Norėjote, kad niekas nenusipirktų ir neatsikraustytų, reikėjo patiems nusipirkti. Jeigu nepatinka visada galite pats išsikraustyti kur nors į mišką ar vienkiemį ir gyvent ten ramybėje. O čia gyvenamasis rajonas, kas nori tas ir gyvena. Šie kaimynai manau bus net geresni nei koks budulis lakstantis su BMW ir muziką visu garsu klausantis.
  • Jurgita :
    Ko blogai Jasiuliškyje gyventi?
  • ruta :
    Jei gyventojai nesutiks, tai ir nebus. O savivaldybe slepia, toks jos stilius

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas