E. Adakauskienė.

Sveikata

Kaip nugalėti nerimą prieš šventes

Gruodis paprastai su savimi atneša daug spalvotų švieselių, susitikimus su artimaisiais, skanų maistą, dovanas ir jaukią muziką. Visgi neretam žmogui prieš ar per Kalėdas gali kilti ir liūdesys, nerimas. O kai kuriems iš jų tai itin sunkus periodas.

Kalėdos, Naujieji metai siejasi su šeima ir draugais. Tad žmonėms, kurie gyvena vieni, yra netekę artimo žmogaus ar vaikystėje patyrę daug skausmo šeimoje, neretai vienaip ar kitaip sugrįžta šie prisiminimai, su savimi atnešdami ir dalį skausmo. Konsultacijos metu tyrinėjant neaiškų liūdesį ir nerimą pastebime, kad artėjant svarbioms progoms, norisi kalbėti apie su jomis susijusius atsiminimus (kartais džiaugsmingus, o kartais labai liūdnus), šeimos tradicijas, pasiilgtus ir galbūt prarastus mylimus žmones, kyla ilgesys, vienatvė, netekties skausmas. Kartais šie sugrįžtantys ir skaudantys atsiminimai net nustebina žmones, nes dažnai galvojama, kad kas praeityje, tas jau nebesvarbu. Visgi kai kurioms žaizdoms reikia daugiau laiko, dėmesio ir atjautos, ypač kai kalbame apie emocinį skausmą.

Kitiems, tuo tarpu, neramu dėl to, kad šventės jiems susijusios su skubėjimu, dalyvavimu renginiuose, kurių labiau norėtųsi išvengti, su barniais šeimoje, daug darbo gaminant maistą, puošiant namus ir ieškant dovanų. Pasiruošimas šventėms, dovanos pareikalauja papildomų finansų, o jaučiant jų stygių padidėjusios išlaidos gali kelti nesaugumo jausmą. Skubėjimas, nemalonūs įsipareigojimai, išlaidos, noras atitikti brangių žmonių lūkesčius ir baimė juos nuvilti gali kelti iš tiesų didelį stresą.

Metų pabaiga su savimi atneša ir apmąstymus apie tai, kaip praėjo metai, lūkesčius, kokie bus kiti. Kai kurie jaučiasi nusivylę savimi, nepasiekę savo tikslų, o galbūt tiesiog pavargę po sunkių išbandymų. Kiti tuo tarpu gali jausti nerimą dėl to, kiek turės daug pasiekti ateinančiais metais. Tiems, kurie kelia sau tikslus ateinantiems metams, būtų svarbu pasvarstyti, ar tie tikslai realūs, pasiekiami, ar tikrai norisi jų siekti, o gal tai tiesiog papildoma įtampa jums dėl kažko, ko nori jūsų aplinka? Taip pat būna ir taip, kad žmonės jaučiasi tarsi būtų privaloma sau kelti tikslus kitiems metams ir verčia save juos kurti. Tačiau tokių tikslų tikrai reikia ne visiems ir jų neturėjimas nereiškia, kad esate kažkuo prastesni nei turintys visą sąrašą naujametinių tikslų, ar kad jūsų gyvenimas mažiau prasmingas.

Negalima pamiršti ir to, kad ilgos naktys, mažai šviesos ir šaltis lauke taip pat gali prisidėti prie mūsų savijautos. Vieniems tai kasmet visą tamsųjį sezoną trunkantis sutrikimas, o kitiems galbūt tiesiog papildomas veiksnys nykiai nuotaikai dėl anksčiau įvardintų priežasčių.

Jaučiantiems stresą, norėtųsi priminti, kad Kalėdų laukimas ir pačios šventės yra tik viena iš daugybės progų pasidalinti meile, jaukumu ir šiluma su savo artimaisiais. Lygiai taip pat svarbu nepamiršti ir savo poreikių, savijautos ir psichinės bei fizinės sveikatos. Jus mylintys žmonės jūsų gerą nuotaiką ir laiką kartu įvertins labiau ir atsimins ilgiau nei brangią dovaną ar dvylika karštų patiekalų ant stalo.

Ramaus švenčių laukimo!

Psichologė Evelina Adakauskienė

Registracija konsultacijoms Ukmergėje:

telefonu +370 662 62 656, elektroniniu paštu: adakauskiene.e@gmail.com

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas