Aktualijos, Naujausi

Streikavo ir Ukmergės pedagogai

Nijolė STUNDŽIENĖ

Lapkričio 28 dieną, ketvirtadienį, šalies pedagogai surengė dviejų valandų įspėjamąjį streiką. Į Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) organizuotą protesto akciją įsijungė ir dvylika mūsų rajono švietimo įstaigų. Streiko metu mokyklos darbą pradėjo nuo 10 valandos, o vaikų lopšeliai-darželiai – nuo 8.30 valandos.

Protestuoja dėl netesėtų pažadų

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Lietuvos švietimo profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimo pirmininkas Arūnas Rimkus, įspėjamajame streike dalyvavo tos įstaigos, kurios priklauso LŠMPS. Ketvirtadienį Ukmergėje dvi valandas nedirbo 333 pedagogai: 117 lopšelių-darželių ir 216 mokyklų darbuotojų.

Pasak A. Rimkaus, šiai protesto akcijai švietimo įstaigų darbuotojus paskatino tai, jog Vyriausybė neįvykdė kolektyvinės šakinės sutarties įsipareigojimų – nerado žadėtų lėšų pedagogams. „Vadovaujantis minėtąja sutartimi, ateinančių metų biudžete turėjo būti numatyta papildomai 117 mln. eurų švietimo darbuotojų atlyginimams. Kol kas tam skirta perpus mažiau – tik 55,5 mln. eurų“, – situaciją komentavo pašnekovas.

Jis priminė, jog praėjusių metų pabaigoje šalies pedagogai taip pat protestavo, tuomet neterminuotą streiką organizavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga. Gruodžio viduryje pamokas dviem dienoms buvo nutraukę ir dalis Antano Smetonos gimnazijos pedagogų. „Jie netgi apkaltino mane neveiklumu, nenoru prisidėti prie streikuojančių ir pasirinko kitą profesinę sąjungą, – kalbėjo A. Rimkus. – Tačiau tuo metu mes negalėjome palaikyti protestuojančių, nes laikėmės derybinės pozicijos, kuri buvo numatyta kolektyvinėje sutartyje. Labai gaila, kad Vyriausybė laužo susitarimus.“

Švietimo profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimo pirmininkas pasidžiaugė, kad pedagogų ryžtui protestuoti geranoriškai pritarė ne tik švietimo įstaigų, bet ir rajono vadovai.

Nusiskundimų nesulaukė

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas informavo, jog įspėjamajame streike dalyvavo Jono Basanavičiaus gimnazija, „Šilo“ ir Senamiesčio progimnazijos, Dukstynos pagrindinė, „Ryto“ specialioji, Meno mokyklos, vaikų lopšeliai-darželiai „Vaikystė“, „Buratinas“, „Eglutė“, Nykštukas“, „Saulutė“ bei Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba. Lopšelio-darželio „Žiogelis“ darbuotojai nestreikavo, tik palaikė kolegas.

„Džiugu, kad rajono pedagogų bendruomenė susitelkė ir pademonstravo, jog yra šalyje vykstančio streiko dalyviai“, – mintimis dalijosi vedėjas.

Jo nuomone, šiam protestui pritarė ir vaikų tėveliai, kurie geranoriškai atsižvelgė į prašymą mažuosius į lopšelius-darželius atvesti vėliau, nes ikimokyklinės įstaigos nuo 6.30 iki 8.30 valandos nedirbo. Mokyklose ugdymo procesas nevyko nuo 8 iki 10 valandos.

Dar prieš rengiantis akcijai buvo sutarta, jog streiko metu į mokyklas ir darželius atėjusius vaikus užims įstaigų vadovai, kurie negali dalyvauti proteste, bei administracijų darbuotojai.

 Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo žiniomis, į lopšelius-darželius „Eglutė“ ir „Buratinas“ atėjo po du auklėtinius, „Nykštukas“ sulaukė šešių, „Vaikystė“ – dešimties, o „Saulutė“ – nė vieno.

„Kol kas jokių nusiskundimų nesulaukėme. Skambino tik viena darželinuko mama, kuri klausė, ką tokiu atveju daryti. Po pokalbio ji viską suprato ir pretenzijų neturėjo“, – tikino V. Kalinas.

Vedėjas kol kas negalėjo atsakyti, kaip bus atsiskaitoma su streikavusiais pedagogais. Anot V. Kalino, profsąjungų atstovai derėjosi su švietimo įstaigų vadovais, kurie turėtų atsižvelgti į susitarimus bei Darbo kodekso reikalavimus.

Vaikai buvo užimti

„Gimtosios žemės“ kalbinta lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorė Meilė Jasevičienė sakė, jog akcijos, kurioje dalyvavo apie 30 pedagogų, metu nebuvo jokių nesklandumų.

„Visos grupės buvo uždarytos, išskyrus budinčią, kurioje dirbo administracija ir viena pavaduojanti auklėtoja. Atėjo du vaikai, jų tėveliai, matyt, nežinojo apie streiką. Nors pedagogai į darbą atvyko įprastu metu, jie iki 8.30 valandos buvo atskiroje patalpoje, diskutavo, tarėsi“, – aiškino direktorė.

Problemų dėl protesto akcijos nekilo ir Senamiesčio progimnazijoje. Pasak direktoriaus pavaduotojo ugdymui Vido Krikštaponio, streiko metu visi mokytojai buvo mokykloje, tik nevedė pamokų.

„Sulaukėme nedaug vaikų. Kadangi mokinius atsivežame iš Dainavos, Laičių gyvenviečių, jie atvyko laiku, dar keletas atėjo, nes neturėjo ką veikti namuose. Buvome sutarę, kad visi mokytojai bus savo kabinetuose ir užims mokinius. Jie žiūrėjo mokomuosius filmus, kiti veiklos rado mokyklos bibliotekoje“, – pasakojo V. Krikštaponis. Ir pridūrė, jog ugdymo procesas tądien prasidėjo nuo trečios pamokos.

Sprendimą priims kitą savaitę

Rajono bei visos Lietuvos švietimo įstaigų darbuotojai tikisi, jog jų pademonstruota pozicija, ryžtas privers peržiūrėti rengiamą svarstyti biudžetą ir pedagogams duoti pažadai bus vykdomi. Pasak Švietimo profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimo pirmininko A. Rimkaus, gruodžio 6-ąją LŠMPS atstovai vėl rinksis Vilniuje, aptars įspėjamojo streiko rezultatus.

„Tikimės sulaukti atsako iš Vyriausybės. Tuomet ir priimsime sprendimą“, – kalbėjo A. Rimkus, vildamasis, jog neteks rajono švietimiečių kviesti neterminuotam streikui.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Buvusių nebuna :
    Klausimas? Kai pakels atlyginimus ar mokiniai bus geriau paruošti ir gaus daugiau žinių. Jūs vėl iš tėvų reikalausit pinigų ir lėksit dirbt korepetitoriais.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas