Viešnia supažindino moksleivius su savo kūryba.

Kultūra

Susitikimas su rašytoja Aldona Ruseckaite

Gražina ŽUKAUSKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Taujėnų kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Biblioteka ir knyga, norint tobulėti bei siekti žinių, yra neatsiejami dalykai. Jau daugelį metų Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Taujėnų kaimo padalinys ir Taujėnų gimnazija bendradarbiauja, siekdami, kad krašto jaunimas užaugtų smalsus ir išsilavinęs. Miestelio bibliotekoje gimnazistams rengiamos integruotos pamokos, edukacijos, teatralizuoti knygų pristatymai ir kiti renginiai.

Lapkričio 13-ąją gimnazistai dalyvavo susitikime „Pamoka su rašytoju“, kurį vedė rašytoja, muziejininkė Aldona Ruseckaitė. Ji išleido eilėraščių rinkinius „Liūdesys kaip sekmadienis“ (1995), „Angelų prieglauda“ (2000), „Laikinai amžinai“ (2002), „Bėk, kiele, bėk“ (2006), „Tik labas sudie“ (2008), „Verčiau (ne)užmiršti“ (2015), „Debesiu“ (2019), poezijos ir novelių rinkinį „Vienišųjų vyninė“ (1998). Taip pat ji parašė romanus „Marios vandens“ (2010), „Kaip žaibas“ (2014), biografines knygas: „Šešėlis JMM“, „Žemaitės paslaptis“, už kurią pelnė Žemaitės premiją. 2016 m. išleistas romanas „Dūžtančios formos“ apie Vytautą Mačernį, 2019 m. –„Padai pilni vinių“ – apie Salomėją Nėrį. Šiuose kūriniuose atskleidžiami nauji poetų gyvenimo ir kūrybos faktai, remiantis archyvine medžiaga.

Susitikimo metu rašytoja labai vaizdingai ir jausmingai pasakojo apie savo kūrybą, supažindino, kaip nelengvai gimsta biografinė knyga.

A. Ruseckaitė daug pasakojo apie Salomėjos Nėries gyvenimo sunkumus karo metais. Rašytoja, tarsi advokatė, pateisino poetės visus poelgius tarybiniais metais, kadangi mirdama ji pripažino, jog klydo ir labai mylėjo Lietuvą.

Viešnia atviravo, kad sunkiausia buvo rašyti knygą apie Maironį, nes yra išlikę nedaug archyvinės medžiagos, mažai laiškų. Knygoje „Šešėlis JMM“ autorė rašo: „Stengiausi nieko neišgalvoti – visi siužetai paremti dokumentais, rankraščiais, prisiminimais, straipsniais… Tačiau negaliu atsakyti už Šešėlio poelgius – jis buvo užsispyręs ir labai savarankiškas…“

Susitikimo pabaigoje rašytoja gimnazijai padovanojo savo kūrybos poezijos knygų.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas