Asociatyvi nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Tarakonų naikinimas – pačių gyventojų reikalas…

Loreta EŽERSKYTĖ

Į redakciją paskambinusi vieno Anykščių gatvės daugiabučio namo gyventoja papasakojo, kad kaimynystėje gyvenančios vienišos ir neįgalios senutės butą užpuolę tarakonai. Negana to, kad jie šmirinėja po kambarius, gyviai neaplenkia net ir lovos.

„Žmogų reikia gelbėti, ir ji pati prašo padėti, tačiau kur kreiptis? Senolę kartą savaitėje aplanko Nestacionarių socialinių paslaugų centro darbuotoja, tačiau ji tik parūpina maisto, išneša šiukšles…“

Skambinusioji teigė, kad ir pati yra garbaus amžiaus, pagelbėti kaimynei ne ką gali. Tačiau mano, jog senas žmogus negali būti paliktas vienas. Juo turėtų kažkas pasirūpinti.

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro Pagalbos į namus skyriaus vedėja Miglė Kačinskienė paaiškino, kad pagalbos į namus paslaugų organizavimo ir teikimo tvarką nustato aprašas. Būtent juo Pagalbos į namus skyriaus vyr. socialinis darbuotojas ir socialinio darbuotojo padėjėjai ir vadovaujasi teikdami pagalbą.

„Mes asmenims teikiame įvairias paslaugas – padedame buityje, tvarkome namus, nuperkame maisto produktų, paruošiame maistą, palydime į gydymo įstaigas ir t. t. Tačiau tarakonų nenaikiname. Nebent galėtume, jei žmogus paprašytų, nupirkti jam šių kenkėjų naikinimo priemonių“, – kalbėjo vedėja.

M. Kačinskienė sakė, kad lankant namuose gyventojus neretai pastebima, jog butuose veisiasi tarakonai, kiti kenkėjai. Ši problema ypač aktuali Dukstynos mikrorajone, kur gyvena nemažai vyresnio amžiaus žmonių, ir jiems nėra paprasta gyvenamosiose patalpose nuolat palaikyti idealią švarą. Pašnekovė svarstė, kad tarakonų naikinimas efektyviausias tada, kai tai vienu kartu daroma visame name. Todėl geriausia būtų, kad tuo rūpintųsi namo komendantas, galbūt pastatą prižiūrinti įmonė.

Susisiekėme su UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktoriaus pavaduotoju Kęstučiu Jurkevičiumi, kuris laikinai eina direktoriaus pareigas. Jis patikino, jog Butų ūkio įmonė tarakonų nenaikina: „Visos mūsų teikiamos paslaugos yra griežtai reglamentuotos. Mes lėšas galime naudoti tik statinių priežiūrai“.

Vadovas patarė gyventojams kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą, ir šis iškvies profesionalius kenkėjų naikintojus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Vitalija Motiejūnienė informavo, jog ši įstaiga besikreipiantiems gali suteikti nebent informacijos.

„Prieš daugelį metų kenkėjų naikinimo paslauga mūsų įstaigoje buvo teikiama. Dabar tuo užsiima licencijuotos kenkėjų kontrolės paslaugas teikiančios įmonės, kurių šalyje tikriausiai yra ne viena dešimtis, ir kurios už tai ima mokestį. Nemokamai ši paslauga dabar neteikiama“, – pažymėjo visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė.

V. Motiejūnienė taip pat sakė, kad į Ukmergės skyrių užsukusiems gyventojams gali nebent suteikti informacijos apie minėtąsias įmones ir patarti veterinarijos vaistinėse ar parduotuvėse įsigyti neprofesionaliam naudojimui skirtų cheminių preparatų ropojantiems vabzdžiams naikinti.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • nezinantis :
    O tarakonus katras naikina?
  • Žinantis :
    ,,UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktoriaus pavaduotoju Kęstučiu Jurkevičiumi, kuris laikinai eina direktoriaus pareigas" - pateikta klaidinga informacija.. Kęstutis Jurkevičius nepavaduoja l..e. p, direktoriaus Jolanto Pažūsio. Galėtų žurnalistai pasidomėti atidžiau kas ką pavaduoja.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas