Rajono žemdirbiai įsijungė į tylaus protesto akciją.

Aktualijos, Naujausi

Ir Ukmergės ūkininkų laukus nusėjo žali kryžiai

Nijolė STUNDŽIENĖ

Dėl valdžios ketinimų padidinti mokesčius šalies ūkininkai pradėjo vieną pirmųjų tylią ir taikią protesto akciją „Žalieji kryžiai“. Tai – pranešimas visiems, kad žemės ūkiui iškilo rimta grėsmė. Akciją palaikantys žemdirbiai šiomis dienomis žaliuosius kryžius stato prie judrių kelių, gerai matomose vietose, taip bandydami atkreipti politikų bei visuomenės dėmesį ir pasiųsti žinią, kad Lietuvos kaimas miršta. Į akciją aktyviai įsijungė ir Ukmergės rajono ūkininkai, kurių laukuose jau iškilo per 200 kryžių.

„Gimtosios žemės“ kalbintas Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša sakė, kad pastarieji treji metai dėl gamtos sukeltų iššūkių ūkininkams buvo ypač sunkūs. O kitąmet numatomų papildomų mokesčių grėsmė verčia nedelsiant imtis veiksmų.

„Dabartinė situacija, kai auga biurokratinė našta, kuro kainos, ūkininkų išaugintos produkcijos kaina tampa žemesnė už savikainą, vykdomas visuomenės ir žemdirbių supriešinimas, mūsų netenkina, – nusivylimo neslėpė pašnekovas. – Pavyzdžiui, ekologinių ūkių išauginamų grūdų kaina už toną sumažėjo 100 eurų. Pernai kviečius supirkinėjo po 350 eurų, o šiemet – po 250 eurų. Tokio kainų skirtumo iki šiol dar nebuvo. Mažėja ne tik grūdinių kultūrų supirkimo kainos. Ūkiuose neliko gyvulių, tuštėja laukai, masiškai atsisakoma karvių. Greitai raguočius mūsų vaikai ir anūkai pažins tik iš paveikslėlių. Kai kurie rajono ūkininkai pieno ūkius iškeitė į mėsos, tačiau tai nieko gero neatnešė. Visus metus auginę bulius ir juos pardavę, už 1 kg mėsos gavo po vieną eurą. Ūkininkai neviltyje, niekas mūsų šalyje nevertina žmogaus, kuris sėja laukus, augina grūdines kultūras, gyvulius, daržoves…“

Pagamino 150 kryžių

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos iniciatyva ir lėšomis šią savaitę Deltuvos lentpjūvėje buvo pagaminta 150 medinių kryžių, kurie ketvirtadienį iškilo prie pagrindinių rajono kelių, vedančių link Kauno, Kėdainių, šalia automagistralės Vilnius-Panevėžys.

Šį ketvirtadienį vieni pirmųjų buvo pastatyti prie posūkio į Krikštėnus. Žalieji kryžiai iškeliavo ir kitų rajono vietų dirbamos žemės plotus.

Pasak A. Valaišos, statydami savo laukuose kryžius ūkininkai nori atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį į priimamus politinius sprendimus, protestuoja prieš žemdirbio vardo menkinimą ir jo amato žlugdymą.

Rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas apgailestavo, kad valdžia užsimojo didinti dyzelino akcizą, nekilnojamojo turto bei žemės mokesčius. „Jei ūkininkas turi tvartus, sandėlius, jie, kaip planuojama, bus apmokestinti. Jau šiemet žemės mokestis mūsų rajone išaugo 2,5 karto. Nors rajono savivaldybės administracija žadėjo nekelti įkainių, žemės vertę padidino valstybė. Teks daugiau mokėti gyventojų pajamų mokesčio ir „Sodrai“, – problemas vardijo pašnekovas. Ir pridūrė, jog būtent dėl to žemdirbiai ir rengia šią tylią ir taikią protesto akciją.

A. Valaiša užsiminė ir apie Lietuvos žemdirbių diskriminaciją Europos Sąjungoje. Šalies ūkininkų netenkina, kad Baltijos šalims skiriamos išmokos yra pačios mažiausios Europoje. Būtent dėl to Lietuvos žemės ūkio rūmų atstovai kitą mėnesį ketina vykti į Briuselį ir dalyvauti prie Europos Parlamento organizuojamame protesto mitinge.

A. Valaišos iniciatyva pirmieji kryžiai buvo pastatyti prie posūkio į Krikštėnus.

Kaimas miršta, džiūsta tautos šaknys

Pirmasis rajone bei šalyje žalią kryžių savo ūkio lauke, besiribojančiame su Ukmergės aplinkkeliu, praėjusį penktadienį įkasė Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovas Saulius Daniulis. Ukmergiškis yra ir vienas iš žemdirbių protesto organizacinio komiteto narių.

„Apie tai, jog reikia kažko imtis, asociacijoje svarstėme nuo rugsėjo mėnesio, – „Gimtajai žemei“ pasakojo S. Daniulis. – Perdėti reikalavimai ekologiniaims ūkiams, dyzelinio kuro akcizai, didinami mokesčiai bei kitos susikaupusios problemos aiškiai rodė, kad yra negerai. Matėme, kad esame ne vieni – blogai ir pienininkams, ir gyvulių augintojams, ir kitų ūkių savininkams. Todėl nutarėme susiburti ir veikti“.

S. Daniulio teigimu, „Žaliųjų kryžių“ protesto banga atsirito nuo Vokietijos. Šios šalies ūkininkai tokią pat akciją buvo surengę rugsėjo pabaigoje. Ten buvo pastatyta apie milijonas protesto prieš žemės ūkio žlugdymą ženklų.

Pašnekovo teigimu, kryžiai daugeliui asocijuojasi su laidotuvėmis ir kančia. „Apie tai ir norime pranešti visuomenei, politikams. Kaime – kryžiaus metai, jis yra laidojamas. Neatsitiktinai akcijos šūkis – tavo kaimas miršta. Kartu su juo džiūsta ir tautos šaknys “, – kalbėjo ekologinio ūkio savininkas.

Jo teigimu, Lietuva be kaimo yra niekas. „Jau ir taip esame Europos pakraštyje, periferijoje, užkampyje, – mintimis dalijosi S. Daniulis. – Kaimuose masiškai naikinamos mokyklos, vaikų darželiai, nelieka medicinos punktų, kultūros židinių. Ten gyvena tik pensininkai, nes jaunimas neturi ką veikti, kur mokytis. Netinkama valstybės politika kerta iki pat šaknų. Jokios mokymo įstaigos neruošia žemės ūkio specialistų, kurių po 20–30 metų neliks visai… Reikėtų keisti požiūrį ir galvoti, ne kaip sutaupyti, o kaip uždirbti…“

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovo nuomone, politikai, valdžios atstovai bei visa visuomenė turėtų atsigręžti į kaimą. „Jei išnyks ūkiai, kas kaimuose nuo kelių nuvalys sniegą, kas sukurs darbo vietas, organizuos šventes?..“ – retoriškai klausė pašnekovas. Ir pridūrė, jog jis gyvenime yra optimistas, todėl tiki, kad žemdirbiai bus išgirsti, o tarp 141 Seimo nario atsiras nesigėdijančių pasakyti, jog jie yra kaimo žmonės.

S. Daniulio teigimu, kaimas yra laidojamas.

Neketina prarasti savo ūkių

Pirmiausia, anot S. Daniulio, reikia kalbėti, aiškinti, o jei to nepakanka, imtis veiksmų: „Jei yra negerai – statysime kryžius ir sakysime valdžiai, kas blogai, kad tokios politikos žemės ūkio atžvilgiu mes nenorime. Jei mūsų neklausys, paprasčiausiai keisime valdžią. Juk kitais metais vyks rinkimai į Seimą“.

Šalies bei rajono ūkininkai neketina sėdėti sudėję rankas ar dėl didėjančios mokesčių naštos prarasti savo ūkius. Kol kas šalyje vyksta tik tyli ir taiki akcija. Lapkričio 26-ąją ji persikels prie šalies savivaldybių.

Ukmergės žemdirbiai mitingą, į kurį atvyks su visa turima technika, planuoja surengti Ūkininkų turgavietės teritorijoje. Ši vieta pasirinkta nenorint, kad žemdirbių judanti kolona sutrikdytų eismą, sukeltų nepatogumų kitiems žmonėms. Nors vietos ūkininkai neturi didelių priekaištų rajono valdžiai, nori juos supažindinti su savo problemomis, išsakyti lūkesčius. Jei jų balso niekas neišgirs, traktorių kolonos iš visos šalies pajudės į sostinę, prie Vyriausybės bei Seimo rūmų.

AUTORĖS nuotr.

Akciją ukmergiškiai pradėjo su vėliavomis.

 

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ahs :
    Verksniai pasalpiniai. Vistiek viska eksportuoja,o valgom visa ka importuota is Lenkijos.
  • Marytė :
    Kur 2.5k? Pernai mokėjau 11e o šiemet atejo 32e mokėt.... Ir kam jau kam skųstis tik ne valaisai ir daniuliui..... Vis maža prie lovio. Apie jus tai vapse patyliu zemes per akis atiminejat iš mažųjų ukiu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas