Redakcijos archyvo nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Pacientus ragina registruotis iš anksto

Nijolė STUNDŽIENĖ

Ukmergiškė į redakciją atnešė laišką, kuriame priekaištaujama Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) administracijai dėl neva netinkamos darbo tvarkos. Pasak moters, pasikeitus PSPC vadovui buvo tikimasi teigiamų permainų, bet jų vis dar nesulaukiama. „Norint patekti pas šeimos gydytoją eilėje tenka laukti 1-2 mėnesius arba nusižeminus maldauti, kad priimtų. O medikų atostogų metu geriau į polikliniką neiti“, – rašoma laiške. Jame taip pat klausiama, ką reiškia darbo grafike, kuris kabo ant gydytojų kabinetų durų, dokumentų tvarkymui numatytas laikas.

„Kiek teko tuo metu lankytis, nė vieno gydytojo kabinete neradau. Gal jie tuos dokumentus tvarko namuose? Ar taip galima? Čia juk ne mokinių sąsiuvinių taisymas. Jei per tas valandas būtų priimami pacientai, sumažėtų eilės. Teko lankytis ir kitose Lietuvos gydymo įstaigose, bet niekur nemačiau, kad gydytojų darbo metu būtų skirta laiko kažkokių dokumentų tvarkymui“, – stebėjosi laiško autorė.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė nenorėjo sutikti su laiške išdėstytais priekaištais. Pasak įstaigos vadovės, eilių problema iškilo ne vakar ir ne prieš metus. Tokia padėtis egzistuoja visoje Lietuvoje. Vyr. gydytoja nesiėmė svarstyti, dėl ko taip yra daugelyje šalies gydymo įstaigų, ji daugiau kalbėjo apie situaciją Ukmergės PSPC. G. Čepienės teigimu, tie asmenys, kurie kreipiasi dėl būtinosios pagalbos, jos sulaukia tą pačią dieną, bet tokių žmonių būna labai nedaug. „Visus savo pacientus raginame registruotis iš anksto, tuomet nesusipratimų būtų kur kas mažiau, – kalbėjo vyr. gydytoja. – Vieni be registracijos ateina išsirašyti receptų, kiti per mėnesį nesugeba nusipirkti paskirtų vaistų, todėl vėl kreipiasi pas šeimos gydytoją. Dar kiti patys užsiregistruoja pas specialistus ir atskuba tik siuntimo, manydami, kad dėl to gydytojo nesutrukdys ir tam jo apžiūra net nereikalinga. Tačiau ne visi supranta, jog būtent šeimos gydytojas sprendžia, pas kokį specialistą siųsti pacientą. Atsainiai siuntimo išduoti negalima, jis turi atitikti reikalavimus. Dažnai jame reikia pateikti atliktų tyrimų išrašus, o tam taip pat reikalingas laikas…“

G. Čepienė paaiškino ir dėl darbo krūvių, kurie tenka šeimos gydytojams. Šiuo metu PSPC yra 8 šeimos gydytojai, dirbantys pilnu etatu, ir du – nepilnu. Per dieną jie vidutiniškai priima nuo 25 iki 59 pacientų. „Kad galėtume normalizuoti eiles, įstaigai trūksta keturių šeimos gydytojų. Jų ieškome visur ir įvairiausiais būdais“, – tvirtino vyr. gydytoja.

Pasak jos, visose šalies gydymo įstaigose yra numatytas laikas dokumentų tvarkymui. Tuo pat metu šeimos gydytojai vyksta ir į iškvietimus pas ligonius. Įstaigos vadovės teigimu, būtent dėl to, kad jis išvykęs, mediko ir nėra kabinete. „Beje, dokumentų tvarkymas užima labai daug laiko. Žmonėms reikia išrašyti įvairias sveikatos pažymas, siuntimus, sutvarkyti neįgalumo komisijai reikalingus pateikti dokumentus. Pacientų priėmimo metu to padaryti fiziškai neįmanoma“, – situaciją komentavo G. Čepienė.

Vyr. gydytoja pridūrė, jog didžioji dalis, apie 7 000 prisirašiusių prie PSPC pacientų, – žmonės, kuriems yra daugiau nei 65 metai „Tai lėtiniai ligoniai, kurių apsilankymų daugėja, – kalbėjo pašnekovė. – Pavyzdžiui, spalio mėnesį vien į mieste dirbančius šeimos gydytojus kreipėsi 6 422 pacientai. Medikai dirba dideliu krūviu, jie net nespėja papietauti. Nuo kitų metų, vadovaujantis Darbo kodeksu, gydytojams bus privalomos oficialios pietų pertraukos.“

G. Čepienė apgailestavo, kad atsiranda PSPC darbu nepatenkintų pacientų. Ji vardijo naujas paslaugas, kurias įstaiga teikia prisirašiusiems žmonėms, vykdomus remontus, kitus darbus, kuriuos, deja, ne visi pastebi.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vita :
    Kam tie seimos daktarai,jei blogai jautiesi jie nezino nuo ko ,o siuntimo neduoda tipo praeis,ne jiem skauda,o pas specialustus tipo eiles ,kur sviecia daleiskim tusti kabinetai,o eiles nezmoniskos,laukit kol numirsit,nesupranti seimos daktare ner ko ir sedet ligoniam tupus klausimus uzdavinet,arba is kabineto varyt,ne i kiaulide einam,,,,,,
  • regina :
    cia eiles susidaro del to kad daleiskim pasiskiepit jeigu nori turi pirma kreiptis pas savo daktara arba jeigu nori patekti pas kitue gydytojus irgi tik per seimos gudytoja ko anksciau nebuvo
  • Aha :
    Na pries koki desimtmeti pas seimos gydytoja galedavai patekti ta pacia diena be jokios isankstines registracijos,tiesiog registraturoje iskart uzsiregistruoti ir priklausomai nuo laukianciu pacientu skaiciau patekti pas seimos gydytoja pusvalandzio ar maksimum pusantros valandos begyje. Prie kelis metus prasidejo isankstines registracijos ir eiles prasitese nebe valandom o menesiais. Gyventoju Lietuvoje mazeja,tai kaip paaiskinti ta fakta,kad eiles pas gydytojus isaugo iki 60 kartu??? Gydytojams kavos pertraukeles pailgino? Uzejes i poliklinika jautiesi kaip kokioj kavinej,nosi maloniai kutena ivairiausiu rusiu kavos kvapai...na tais atvejai jei nebuna islinkusiu Ukmerges apsimyzeliu bomzu,tie tai savo aromatu permusa viska.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas