Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Klebonas pasiprašė atleidžiamas iš kunigo pareigų

Loreta EŽERSKYTĖ

Trečiadienį Kauno arkivyskupija paskelbė informaciją apie kunigų skyrimus. Kunigas Vaidas Bartkus atleistas iš Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebono bei Ukmergės dekano pareigų ir suspenduotas nuo kunigiškųjų pareigų vykdymo (a sacris).

Naujuoju Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonu bei Ukmergės dekanu penkerių metų kadencijai arkivyskupijos apaštalinio administratoriaus vyskupo Algirdo Jurevičiaus dekretu paskirtas 49-erių kunigas Raimundas Kazaitis. Iki šiol jis ėjo Jonavos rajono Kulvos Švč. Mergelės Marijos ir Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijų klebono pareigas.

„Maldos reikia ir gyviesiems…“

Susisiekti su kunigu V. Bartkumi ir iš pirmų lūpų išgirsti, kas lėmė jo apsisprendimą, nepavyko. Pakomentuoti pasikeitimus paprašėme Kauno arkivyskupijos atstovą spaudai diakoną Darių Chmieliauską. Jis papasakojo, kad pirmadienį vyskupas sulaukė V. Bartkaus prašymo atleisti jį iš kunigo pareigų.

„Prašymas buvo patenkintas, vyskupui teko nedelsiant surasti ir paskirti naują parapijos kleboną. Taip pat jis eis ir Ukmergės dekano pareigas. Pasikeitimai greičiausiai įvyks artimiausiu metu“, – trumpai paaiškino atstovas spaudai. Priežasčių, kodėl prieš 21 metus kunigu įšventintas V. Bartkus pasiprašė atleidžiamas, pašnekovas neįvardino.

Kalbėdamas apie daugeliui Ukmergės tikinčiųjų netikėtą buvusio klebono pasitraukimą diakonas D. Chmieliauskas svarstė, jog tokie dalykai nenutinka per vieną dieną: „Čia mums yra ženklas ne tik kalbėti, kai kažkas įvyksta, bet ir nuolat rūpintis vieniems kitais. Jei mes esame Kristaus mokiniai, turėtume būti labiau atsakingi už šalia esančius bendruomenės narius, taip pat – ir kunigus. Ne persekioti juos, o su tikru ir nuoširdžiu rūpesčiu pasidomėti, kaip jie gyvena ir jaučiasi, ar jiems ko nors netrūksta…“

Pasak pašnekovo, Katalikų bažnyčia nuo lapkričio pradžios mini Vėlinių Oktavą, kurios metu meldžiamasi už mirusiuosius. Bet maldos, D. Chmieliausko žodžiais tariant, ne mažiau reikalingos ir gyviesiems, taip pat – ir ganytojams: „Kartais atrodo, kad mes šalia esančiais, savo artimais žmonėmis susirūpiname, kai jų netenkame. Tačiau svarbu nepamiršti, kad jais turime rūpintis, juos mylėti ir už juos melstis, kai jie yra šalia…“

Pradžia – kupina nerimo ir nežinios

Ketvirtadienį, tik gavęs paskyrimą, kunigas R. Kazaitis trumpam atskubėjo į Ukmergę susipažinti su naująja parapija. Kalbėdamas su „Gimtąja žeme“ dvasininkas prisipažino, jog iki šiol tekdavo po Ukmergę pasižvalgyti tik važiuojant pro šalį. Tiesa, kartą buvo čia atvykęs į svečius pas savo gerą bičiulį kunigą Dainių Lukonaitį, kai šis tarnavo Švč. Trejybės parapijoje.

Šįkart kunigo apsilankymas buvo kupinas nerimo ir nežinios. Jis neslėpė, kad vyskupo pasiūlymas keltis į Ukmergę, perimti ne tik parapiją, bet ir vadovauti dekanatui, jam buvo netikėtas, be to, viskas įvyko vos per kelias dienas.

Atvykęs į Ukmergę naujasis klebonas apsilankė Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje, buvo užsukęs į dekanato centrą. Taip pat jam pavyko susitikti su rajono meru Rolandu Janicku ir aptarti svarbius parapijai patalpų klausimus.

„Rūpėjo susipažinti su rajono valdžia ir daugiau sužinoti apie ateities planus dėl išnuomotų patalpų, kuriose yra dekanato centras bei gyvena klebonas ir vikaras. Pasikalbėti buvo apie ką, tuo labiau kad artėja žiema“, – sakė kunigas R. Kazaitis.

Naujasis klebonas tikisi į Ukmergę persikraustyti iki prasidedant naujiems liturginiams metams: „Manau, kad pirmąjį gruodžio sekmadienį jau aukosiu šv. Mišias“. O iki tol jam teks perduoti Kulvos ir Žeimių parapijas naujai paskirtam klebonui, sutvarkyti įvairius kitus reikalus.

Nors Ukmergėje praleido tik kelias valandas, kunigas R. Kazaitis spėjo susitikti bei pabendrauti ir su būreliu parapijos tikinčiųjų.

„Prašiau visus melstis už mus. Nors pirmas įspūdis – emocinis, situaciją realiai įvertinti sunkoka, tikiuosi, kad viskas bus gerai,“ – kalbėjo kunigas.

Šeimoje – du kunigai

Naujasis Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas R. Kazaitis yra kilęs iš Raseinių.

„Esu iš tikinčios šeimos, buvome keturi asmenys – mama, tėtis ir du vaikai. Tėtis šiais metais mus paliko, iškeliavo į Amžinybę, tad likome trise…“ – taip save trumpai pristatė kunigas.

Jo 56-erių brolis Virginijus – taip pat kunigas, jis tarnauja Šeduvos Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos klebonu.

R. Kazaitis baigęs Kauno kunigų seminariją kunigu įšventintas 1997 metų sausį. Kulvos ir Žeimių parapijose jis tarnavo nuo 2003 metų lapkričio.

Tarnavo penkerius metus

45-erių V. Bartkus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonu buvo nuo 2014-ųjų pavasario. Prieš tai keturiolika metų jis buvo Čekiškės parapijos klebonu.

Tik atsikraustęs į Ukmergę kunigas aktyviai ėmėsi tvarkyti ir švarinti maldos namus. Jo galvoje sukosi daugybė minčių, kaip prieš 200 metų statytą bažnyčios pastatą atnaujinti, išgražinti, padaryti šviesesnį – kad čia jaukiau būtų besimeldžiantiems tikintiesiems, kad jis kviestų užsukti, puoštų miestą. Ir jam tai pavyko. Be to, netrukus buvo peršlifuotos ir nulakuotos ąžuolinės grindys, atnaujintos ant bažnyčios stogo esančios statulos, atlikta daug kitų remonto darbų.

Kadangi senoji parapijos klebonija yra avarinės būklės, buvo puoselėjami planai ir atlikti paruošiamieji darbai pradėti naujos klebonijos, kur įsikurtų ir dekanato centras, statybas.

Toks atvejis – ne pirmas

Atvejis, kai kunigas savo noru atsisako pareigų, šiemet Ukmergės rajone jau antras. Nuo vasario 1 dienos atleidžiamas iš Kaišiadorių vyskupijai priklausančios Šešuolių šv. Juozapo parapijos klebono pareigų pasiprašė 37-erių kunigas Egidijus Kazlauskas. Taip pat jis savo noru atsisveikino ir su dar dviem aptarnautomis parapijomis – Širvintų rajono Zibalų šv. Jurgio bei Šešuolėlių Švč. M. Marijos, Visų Malonių Tarpininkės, kuriose ėjo klebono pareigas.

Iš pradžių šio dvasininko kunigystė nebuvo suspenduota, jo statusas buvo kunigas be pareigų. Vėliau jis atsisakė ir kunigystės.

Prieš du dešimtmečius kunigystę metė buvęs Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos vikaras.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Valdas :
    Ar jis vienas su vaikais? Kauno naviką plinta...😋
  • Juozas :
    Jeigų nesimelsime už kunigus ir vyskupus, tai iš vis liksime be kunigų, be medikų ("bus daug ligų ir nebus kam jų gydyti:), be mokytojų... Ir kaip tada pateksime į Dangų?
  • as :
    klebona gausit labai jau faina gerbkyt ir mylekit
  • Kajus Zaikauskas :
    K. Z. Taigi rytoj 12 val. 30 min. Kauno civilinės metrikacijos skyriuje buvęs Ukmergės klebonas registruoja civilinę santuoką. Šaltinis: "Kauno diena".
  • Algimantas :
    Lapkričio 22d Kauno rotušeje kunigo Bartkaus vestuves
  • Ramute :
    Nesuprantu Kaip Jis galejo duoti Sv sakramenta Isklausyti nuodemes zmoniu bunant paciam nuodemingam
  • to F: :
    visi žino, tik vyskupėlis ne :))) Apie žmoną :))) ir du jau praugintus vaikus :))))
  • to F: :
    dukrai jau penkeri :))))
  • F :
    Turbut zmona susirado ir mete kunigaut.
  • Nijole :
    Kaip palikti jei nėra straipsnio

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas