Nuomonių telefonas

Už blogą kvapą nebaudžiama

Loreta EŽERSKYTĖ

 „Rašau jums dėl negerų kvapų. Manau, kad tai gali atkreipti kieno nors, kas galėtų padėti, dėmesį. Kreipiuosi dėl žmogaus, kuris visą dieną praleidžia prekybos centre „Eifelis“, o vakare dažniausiai būna „Lidl’o” parduotuvėje. Visi jį pažįsta – nesenas, žilas vyriokas. Aišku, jo gaili, bet jis ir piktina žmones, kadangi smirda baisiau nei lavonas. Apsaugininkai jį varo iš prekybos centrų, nes kvapas nepakenčiamas. Jam išėjus, smarvė tvyro dar pusdienį. Policija, gavusi telefoninius skundus, jį taip pat pristato turbūt į komisariatą, bet tokio žmogaus juk nenubausi ir nepriversi pasikeisti. Nors tai, kadangi žeidžia ir piktina žmones, yra viešosios tvarkos pažeidimas – kaip ir garsus muzikos klausymas ar chuliganiški veiksmai. Bet sankcijos čia nepadės. Šis asmuo turi psichikos bėdų, o prob-lemos, aišku, nepripažįsta (bandžiau su juo kalbėtis), ir praustis ar išsiskalbti neketina. Yra Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centras, gal dar kas, gal galima jį kaip nors nuprausti ir duoti jam padėvėtus džinsus trims mėnesiams? O gal jam reikia ir rimtesnio gydymo? Tai reali bėda, parduotuvių lankytojai ir darbuotojai neapsikenčia to kvapo“, – „Gimtajai žemei“ adresuotame laiške rašė ukmergiškis.

Su skaitytojo laišku supažindinome rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistę D. Zimblienę. Ji informavo, kad Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė išsiaiškino, jog šis žmogus turi artimuosius – motiną ir brolį, gyvena motinai priklausančiame sodo namelyje Varkališkių kaime. Vyras dažnai vartoja alkoholį, bene ketvirtus metus nesiprausia. Artimieji negali įtakoti, priversti jį pakeisti tokį gyvenimo būdą.

„Mūsų centro darbuotojai jam taip pat siūlė nusiprausti, švarių drabužių, tačiau vyras atsisakė. Šeimos narių kontaktus turime. Apie priverstinį žmogaus gydymą gali spręsti tik medikai. Tokia yra reali situacija… Gal nuomonę apie tai turi psichiatrai?“ – sakė S. Bakanauskienė.

Pirminės sveikatos priežiūros centro Psichikos sveikatos centro direktorius Juozas Galiauskas patikslino, jog priverstinis gydymas asmeniui skiriamas tik teismo sprendimu.

„Jei žmogus kelia pavojų sau ir visuomenei, pavyzdžiui, žudosi, jį ištikusi psichozė, prasideda haliucinacijos, jis gali būti priverstinai nukreiptas į gydymo įstaigą. Tačiau per 72 valandas komisija privalo spręsti dėl tolesnio jo gydymo“, – kalbėjo psichiatras.

J. Galiausko manymu, ukmergiškio laiške minimas žmogus sveikatos sutrikimų greičiausiai neturi, jis į medikus nesikreipia. Jo elgesį, kuris yra skirtingas nei daugelio kitų žmonių, lemia pasirinktas gyvenimo būdas.

Psichikos sveikatos centro direktorius teigė, kad Vakarų šalyse taip gyvenančių žmonių galima išvysti tikriausiai daugiau nei pas mus. Aplinkiniai, jei jų elgesys nekelia pavojaus, juos toleruoja.

Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros skyriaus vadovas Vladas Butkus informavo, jog minėtas vyras buvo atvežtas ir į Policijos komisariatą.

„Deja, už blogą kvapą jokiame kodekse sankcijos nėra…“ – konstatavo pareigūnas.

Ukmergiškio išsakytas mintis pakomentuoti paprašėme ir UAB „Norfos mažmena“ bei UAB „Lidl Lietuva“.

UAB „Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis paaiškino, jog šiam tinklui priklausančios parduotuvės Ukmergėje darbuotojams minėtasis žmogus yra žinomas: „Jis nėra piktybiškas, nieko blogo aplinkiniams nedaro, turi visas teises, kaip ir kiti pirkėjai. Trukdo vienintelis dalykas – nuo jo sklindantis nemalonus kvapas. Kai parduotuvės darbuotojai paprašo, jis patalpas apleidžia.“

 UAB „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta pripažino, jog „šią konkrečią situaciją pakomentuoti būtų sudėtinga, nes kol kas nesame sulaukę informacijos, jog minėtas asmuo elgtųsi agresyviai ar keltų pavojų kitiems parduotuvės pirkėjams.“

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Pilietis :
    Ačiū už naudinga straipsnį.Dabar žinau kur eiti,jei isinorėsiu inteligentiškai ir legaliai pyrstelti.
  • Ukmergiete :
    Soc.paranms skyrius ir soc.darbuitojos dirba!!! Sau algas kelia tokiu saskaita! Tai kam dirbt? Kuo dg.sutaupei, tuo dg.algos gausi! Skurstanciuju saskaita lobia!!!! 53.3% sutaupe Ukmerges sav. per 2018metus. Virs 2 mil. Ir viskas algom!!!
  • Valstybe .. :
    Savivaldybe toj medziokles sezona paskelbs!!!!
  • Rene :
    ji reikia nuo siu parduotuviu tik i miska ner jis toks ligonis kad gydyt girtuoklis ir bomzius juk turi soda kur gali normaliai gyvent ir dirbti jis yra tik ligu platintojas reik iziuoliuoti
  • Jonas :
    Ant jo rūbų rojus blusų utėlių purvinos rankom Lidl parduotuvėje mačiau lietė maisto produktų
  • Rinoja :
    Jau vien,kad prasigėręs,jau turi sveikatos problemų...o čia gydytojas pareiškia,kad neturi sveikatos problemų.Kai žmogus nuo skurdo vaikšto apskuręs,ar su kvapu galima pateisinti,bet kai alkoholikas(apsimyžęs) vaikšto tarp maisto produktų,mažų vaikų,tvarkingų žmonių..nepateisinama!!! Jėga imti gydyti,švarinti,sutrikti psiholiginę pagalbą.
  • Aha :
    Tas zilas nieko nedaro - tiesiog smirda ir tiek. Yra keli agresyvus bomzai,dazniausiai kabinejasi prie zmoniu,ikyriai kaulyja centu,pilasi keiksmazodziu tirados ir kiti viesosios tvarkos pazeidimai. Ypac ardosi tas su kastyliu,todel kazkaip keista,kad zmonems uzkliuvo butent tas nepyktybinis smirdzius.
  • Rimantas :
    Paskaicius straipsnį susidaro įspūdis kad didesni pavojų kelia šitos rašliavos autoriai. Gyvenimo teisuoliai sprendzentis kas gerai, kas blogai

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas