Aktualijos

Kiekvienam Lietuvos gyventojui – elektroninio pristatymo dėžutės

Nuo 2021 m. sausio 1 d. kiekvienas Lietuvos gyventojas turės savo oficialų elektroninio pašto adresą – elektroninio pristatymo dėžutę, skirtą bendrauti su valdžios institucijomis ir įstaigomis. Numatoma, kad taip gyventojai galės efektyviau gauti viešąsias, administracines ir kitas paslaugas, rašoma Susisiekimo ministerijos pranešime spaudai.

Susisiekimo ministerijos siūlymu Vyriausybė pritarė teisės aktų pakeitimams, įteisinantiems asmenų susirašinėjimą elektroniniu būdu per Nacionalinę elektroninių siuntų pristatymo, naudojant pašto tinklą, informacinę sistemą, t. y. per E. pristatymo sistemą. Šiems teisės aktų pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Taip siekiama sukurti teisines prielaidas, kad visas viešojo administravimo subjektų susirašinėjimas su asmenimis pirmiausia būtų vykdomas elektroninių ryšių priemonėmis, o jei asmuo jomis nesinaudoja, t. y. elektroninio pristatymo dėžutė yra neaktyvi, elektroninė siunta būtų atspausdinta ir pristatyta kaip pašto siunta.

Anot ministerijos, tokia valstybės institucijų ir gyventojų bendravimo forma leis valstybinėms įstaigoms lengviau identifikuoti ir informuoti gyventojus, o gyventojams bus paprasčiau kreiptis į įstaigas, bus užtikrintas turinio konfidencialumas ir susirašinėjimo slaptumas.

Numatoma, kad fiziniams asmenims, per E. pristatymo sistemą siunčiantiems elektronines siuntas viešojo administravimo subjektams, teismams, Lietuvos administracinių ginčų komisijai ir jos teritoriniams padaliniams, Konstituciniam teismui, prokuratūrai, Seimo kontrolieriams, Lygių galimybių kontrolieriui ar Vaiko teisių apsaugos kontrolieriui, elektroninio pristatymo paslaugos būtų teikiamos nemokamai.

Pereiti prie elektroninio valstybės institucijų ir gyventojų susirašinėjimo siekiama atsižvelgiant į pastaraisiais metais tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje vykstančią sparčią technologijų plėtrą ir su tuo susijusias galimybes. Lietuvoje vis daugiau gyventojų nuolat naudojasi internetu. Viešojo sektoriaus subjektai, teikdami viešąsias ir administracines paslaugas, keletą pastarųjų metų savo teikiamas paslaugas aktyviai perkelia į elektroninę erdvę. Gyventojų, kurie naudojasi elektroniniu būdu teikiamomis viešosiomis ir administracinėmis paslaugomis, skaičius kasmet auga (2016 m. – 45 proc., 2017 m. – 48 proc., 2018 m. – 51 proc.). Tikimasi, kad 2020 m. elektroniniu būdu viešosiomis paslaugomis naudosis jau 60 proc. šalies gyventojų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas