Trijų šalių atstovai dirbo kartu.

Jaunimas

Roboto kūrėjai viešėjo Budapešte

Daiva VAIŠVILIENĖ

Antano Smetonos gimnazijos mokytoja, projekto koordinatorė

Spalio 6–12 dienomis Antano Smetonos gimnazijos mokinių ir mokytojų komanda, dalyvaujanti tarptautiniame ERASMUS+ projekte „Let‘s Robot Waste” („Rūšiuokime robotų pagalba“), lankėsi Vengrijos sostinėje Budapešte. Mūsų gimnazistai kartu su partneriais iš Slovėnijos Koperio vidurinės technikos mokyk-los ir Budapešto mechatronikos gimnazijos kuria išmanią šiukšliadėžę – robotą, ir skatina visų projekte dalyvaujančių mokyklų bendruomenes rūšiuoti. Robotas gebės savarankiškai judėti, turės interaktyvų ekraną su naudinga informacija apie rūšiavimą, tris šiukšlių rūšiavimo talpas ir nuotolinio valdymo galimybes.

Tai jau antras projekto dalyvių susitikimas. Pirmojo susitikimo Slovėnijoje metu buvo aptartos roboto techninės savybės bei dizainas. Aktyvus darbas su partneriais vyko mokyklose ir internetinėje erdvėje. Mokiniai dirbo tarptautinėse komandose ir atliko jiems skirtas užduotis. Šįkart Budapešte susitikę Slovėnijos, Vengrijos ir Lietuvos komandų dalyviai aptarė, tobulino ir išrinko galutinę roboto išvaizdą, sukūrė puikų internetinį puslapį, skirtą projekto veiklai. Programuotojų komanda dirbo prie roboto komunikacijos ir elektronikos. Be to, mokiniai ir mokytojai aplankė didžiausią šiukšlių rūšiavimo įmonę Vengrijoje. Visus nustebino nepaaiškinami visuomenės vartojimo mastai. Džiuginantis faktas tas, kad energija, išgauta deginant šiukšles, naudojama pastatų šildymui. Išvyka į japonų robotų gamybos įmonės „Fanuc“ filialą parodė ateities gyvenimo viziją ir atskleidė žmogaus kūrybines galimybes.

Budapeštas – nuostabus karalių miestas, stulbinantis unikalia architektūra, istorija bei vietinių žmonių svetingumu.

„Man labai patiko dirbti kartu su užsienio moksleiviais. Tai ne tik padėjo patobulti anglų kalbos žinias, bet ir praplėtė kultūrinį akiratį”, – savo įspūdžiais dalinosi Antano Smetonos gimnazijos moksleivis Paulius.

„Nesitikėjau, kad projekte surasime tiek daug bendraminčių ir draugų, su kuriais palaikome ryšius ne tik susitikimų metu”, – grįžęs iš darbinės kelionės kalbėjo Vytautas.

„Neįtikėtina, kad sutelkę bendras jėgas, žinias ir darbą, galime sukurti kažką neįprasto – pirmąjį robotą/rūšiuotoją, kuris važinės mūsų gimnazijos koridoriais”, – džiagėsi Smiltė.

Kelionė buvo ne tik naudinga, bet ir paliko pačius geriausius įspūdžius visiems komandos dalyviams!

Grįžus į Lietuvą darbai bus tęsiami, nes jau kovo mėnesio pabaigoje Antano Smetonos gimnazija priims projekto dalyvius iš Vengrijos ir Slovėnijos bei pristatys šiukšliadėžę-robotą visuomenei.

Ukmergiškius sužavėjo Budapešto miestas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas