Jaunimas

Senamiesčio progimnazijoje įkurdintas teleskopas

Arvydas PĖŠINA

Senamiesčio progimnazija šalyje unikali – ši mokykla vienintelė Lietuvoje turi teleskopą. Kai bus baigti remonto darbai, čia lankytis galės ne tik mūsų rajono vaikai, bet ir moksleiviai iš kitų šalies vietovių.

Kažkada mokykla teleskopą jau turėjo. Tačiau, laikui bėgant, jis buvo išardytas, sugedo įrenginio bokštelis. Patalpa stovėjo tuščia ir niekam nereikalinga. 2019 metų pradžioje Technologijų ir verslo mokykloje, pristatant švietimo idėjas Ukmergei, buvo pasiūlyta atgaivinti mokyklos observatoriją. Šiai idėjai pritarta.

Verslininkas, filantropas Vladas Lašas šio projekto įgyvendinimui pažadėjo nupirkti teleskopą. 5 tūkstančius eurų kainavusį įrenginį pristatė UAB „IDD“. Įmonės darbuotojai teleskopą sumontavo, vėliau atsakingus žmones mokys, kaip su juo dirbti.

Mokyklai teko sutvarkyti laiptinę ir pasirūpinti įranga observatorijai. Kaip pasakojo progimnazijos direktorius Arūnas Kerza, darbai jau artėja prie pabaigos. Pakeistas teleskopo gaubtas, įrengti nauji laiptai, remontuojama laiptinė, sumontuotos naujos tvorelės, nauji šviestuvai. Užsakyta stumdoma pertvara, kad oras observatorijoje būtų vienodas. Progimnazijai susitarus su Lietuvos dailės akademija, jos studentai pavasarį laiptinę išdekoruos gamtos vaizdais.

A. Kerza pasakojo, kad observatorijoje galės lankytis ir kitų mokyklų mokiniai, suaugusieji. Visi lankytojai turės užsiregistruoti. „Esant blogam orui, dideliame LED ekrane bus galima žiūrėti mokomąsias, edukacines programas apie tai, kokie yra dangaus kūnai, kas mus supa, kaip veikia teleskopas“, – kalbėjo vadovas.

Direktorius sakė, kad iki observatorijos veiklos pradžios reikia prisikviesti entuziastą, kuris domisi astronomija ir moka prižiūrėti teleskopą. „Tikimės, kad tokį žmogų rasim“ – optimistiškai nusiteikęs A. Kerza.

AUTORIAUS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas