Ukmergės delegacijai Tiuringijos moterys skyrė daug dėmesio.

Naujausi, Žmonės

Turininga moterų klubo viešnagė Vokietijoje

Rima PIVORIENĖ

Moterų klubo „Feridė“ prezidentė

Vokietijos Tiuringijos moterų organizacijos „Deutscher Frauenring e.V.“ kvietimu, moterų klubo „Feridė“ narės kartu su Ukmergės rajono savivaldybės atstovėmis – Taujėnų seniūne Elvyra Tulušiene bei Ukmergės kraštotyros muziejaus direktore Vaidute Sakolnikiene – lankėsi pas savo ilgametes partneres Miulhauzene.

Organizacijos pirmininkė Renate Weiß pakvietė mus į Miulhauzeno tarpkultūrinę savaitę susipažinti su kitataučių moterų, gyvenančių Vokietijoje, integracija, jų problemomis ir patirtimi.

Jau pirmą viešnagės dieną senojoje miesto rotušėje mus pasveikino Miulhauzeno miesto merė Beate Sill. Matydama pažįstamus veidus ji džiaugėsi ilgalaikiais partnerystės ryšiais, papasakojo apie pokyčius mieste ir pakvietė apsilankyti senajame miesto archyve, kuriame saugomi dokumentai net nuo 16 a. Retai pavyksta išlaikyti vertingą ir nepaprastai įdomią rašytinių eksponatų kolekciją, išgyvenusią visus karus ir nenukentėjusią per šimt-mečius. Archyvo vadovas supažindino su rotušės archyvo istorija, ne tik parodė retus eksponatus, tačiau leido prie jų ir prisiliesti.

Miulhauzenas – miestas, kuriame gyvena 86 tautybių žmonės. Neatsitiktinai vienas iš svarbiausių miesto valdžios uždavinių – kuo greitesnė kitataučių žmonių integracija į visuomeninį gyvenimą. Tam buvo skirta tarpkultūrinė savaitė, kurios metu kitataučiams buvo organizuoti įvairūs renginiai, ekskursijos po miestą, susitikimai su politikais ir valdžios atstovais.

Tarpkultūrinės savaitės metu taip pat vyko susitikimas su kitų tautų atstovėmis. Savivaldybės lygių galimybių ir pabėgėlių atsakingoji vadovė papasakojo apie darbą su pabėgėliais, apie jų integraciją, problemas, kurias tenka spręsti. Moterys taip pat dalinosi savo patirtimi ir iššūkiais, su kuriais jos susiduria, vaišino savo atsineštais nacionaliniais patiekalais.

Lankėmės moderniame stacionariame slaugos centre, kuriame gyvena 41 senolis. Čia yra 29 vienviečiai ir 6 dviviečiai apartamentai, kavinė, kirpykla. Nors senolės sėdėjo vežimėliuose, jos buvo apsilankiusios pas kirpėją, gražiai pasipuošusios, nes laukė svečių.

Miulhauzene yra 13 bažnyčių, iš jų keturios priklauso miestui. Vienoje iš jų įrengta moderni miesto biblioteka, dvi atiduotos muziejui, čia rengiamos įvairios parodos bei koncertai, ketvirtoje įsikūręs teatras.

Su muziejų direktoriumi dr. Thomu T. Müller kopėme į šv. Marijos bokštą ir grožėjomės miesto panorama.

Taip pat apsilankėme ir Bad Langenzalcos vaistininkų muziejuje. Čia mus sutiko ir pasveikino miesto vicemeras Volker Pöhler. Savo sveikinimo kalboje jis akcentavo svarbų partnerystės vaidmenį ir išreiškė viltį, jog Ukmergės ir Bad Langenzalcos įvairios organizacijos užmegs daugiau kontaktų. Taip pat jis pastebėjo, jog keičiantis vietos valdžiai, kenčia partnerystė, nes nėra perimamumo.

Sužavėjo dailininko Werner Tübke monumentalus kūrinys Bad Frankenhausene. Šį paveikslą dar tuometinėje Vokietijos Demokratinėje Respublikoje dailininkas tapė daugiau nei 10 metų. 123 metrų ilgio ir 14 m pločio kūrinyje pavaizduota 3 000 figūrų ir 75 scenos, atspindinčios įvairius gyvenimo laikotarpius. 2011 m. šis dailininko darbas buvo apdovanotas Europos kultūrinio paveldo atminimo ženklu.

Nepaprastą įspūdį paliko Barbarosos ola, kurią 1865 metais kasdami tunelį varinių skalūnų kasybai atsitiktinai atrado keturi darbininkai. Tai 15 tūkst. kv. metrų dydžio ir nepaprasto grožio ola, turinti plačias ertmes, požeminius ežerus. Žalios spalvos žvilgančiuose ežeruose, kur giliausia vieta siekia pusketvirto metro, atsispindi neįprastų formų olos akmenys. Pasakojama, jog imperatorius Frederikas I, vadinamas Barbarosa, buvo užburtas ir atsidūrė požeminėje Kyffhäuser pilyje.

Laikas Vokietijoje prabėgo nepaprastai greitai. Buvome labai pamalonintos, kad į atsisveikinimo vakarienę atvyko, nors ir būdamas labai užimtas, landratas (apskrities viršininkas) Harald Zanker. Jis taip pat kalbėjo apie bendravimo svarbą, tautų bendradarbiavimą ir pažadėjo su delegacija apsilankyti Ukmergės miesto šventėje. Tikimės, jog mes galėsime svečiams parodyti pagražėjusį savo miestą, jo apylinkes. H. Zanker sakė, jog taip pat norėtų praplėsti partnerystės sutartį, kad kuo daugiau moksleivių grupių, muzikantų, sportininkų, kitų ukmergiškių galėtų užmegzti bendradarbiavimo ryšius. O moterų klubas „Feridė“ galėtų būti ilgos partnerystės pavyzdžiu.

Įdomu buvo apžiūrėti bažnyčioje įrengtą biblioteką.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas