Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Rajone – trys gripo atvejai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, padidėjo sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Spalio 7-13 dienomis, t. y. 41-ąją metų savaitę, lyginant su ankstesne, registruota beveik dvigubai daugiau gripo atvejų: atitinkamai 20 ir 37. Sergančiųjų gripu jau yra ir Ukmergėje.

Praėjusią savaitę bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 64,4 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergamumas buvo panašus – 64,8 atv./10 tūkst. gyventojų.

Vilniaus apskrityje praėjusią savaitę sirgo 5 140 žmonių, tarp jų gripu – 9 asmenys. Sergamumas siekė 63 atv./10 tūkst. gyventojų. 40-ąją savaitę buvo registruota 4 891 gripo ir ŪVKTI atvejis. Gripas diagnozuotas keturiems žmonėms.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 41-ąją savaitę registruotas Telšių administracinėje teritorijoje, didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje. Praėjusią savaitę dėl gripo hospitalizuoti du vaikai.

Ukmergės rajone sergamumas taip pat nėra didelis. Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Kotryna Žigaitė, kuri nuo rugsėjo vidurio laikinai vadovauja Ukmergės skyriui, 41-ąją savaitę rajone nustatyti trys gripo atvejai, jie diagnozuoti suaugusiems žmonėms. Iš viso gripu ir ŪVKTI rajone sirgo 118 asmenų, tarp kurių buvo 58 vaikai iki 18 metų. Bendras sergamumo rodiklis siekė 34,29 atv./10 tūkst. gyventojų.

 Kaip veiksmingiausią gripo specifinę profilaktikos priemonę Pasaulio sveikatos organizacija pripažįsta skiepus. Vakcina apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripo virusas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl galimų komplikacijų. Tarp jų dažniausios – plaučių uždegimas, sinusitas, miokarditas (širdies raumens uždegimas), gali išsivystyti inkstų uždegimas ar sutrikti smegenų funkcijos. Vyresniems žmonės gali paūmėti lėtinės ligos.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens–žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.

Nemokama sezoninio gripo vakcina yra skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni; nėščiosios; gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų bei lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Praėjusią savaitę Lietuvą pasiekė pirmosios 50 tūkst. gripo vakcinos dozių. Planuojama, kad likusi vakcinos dozių dalis atkeliaus spalio pabaigoje. Valstybinė ligonių kasa pranešė, jog Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis 2019/2020 metų gripo sezonui iš viso buvo nupirkta daugiau nei 144 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių už beveik 900 tūkst. eurų. Įsigyta beveik 13 tūkstančių vakcinos dozių daugiau nei pernai. Tokį vakcinų poreikį, skirtą rizikos grupių asmenų skiepijimui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui nurodė pačios Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Pirmoji gripo vakcinų dalis jau yra paskirstyta po Lietuvos gydymo įstaigas. Tikimasi, jog kitą savaitę ji pasieks ir Ukmergės rajoną ir bus pradėti nemokamai skiepyti rizikos grupėms priklausantys ukmergiškiai.

ULAC rekomenduoja pajutus pirmuosius gripo simptomus kreiptis į savo šeimos gydytoją. Norint apsaugoti savo ir aplinkinių sveikatą patariama likti namuose ir neužsiimti savigyda.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas