Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Didės šalpos pensijos daugiavaikėms mamoms

Seimas po svarstymo bend-ru sutarimu pritarė pateiktam Šalpos pensijų įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma mokėti 1,5 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos senatvės pensiją (198 eurus) tėvams (įtėviams), globėjams ar rūpintojams, ne mažiau kaip 15 metų slaugiusiems namuose neįgaliuosius, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, ir motinoms, išauginusioms ne mažiau kaip 5 vaikus (vaikų mirties atveju – auginusioms ne trumpiau kaip aštuonerius metus).

Tokio dydžio yra maksimali šalpos neįgalumo pensija, kurią gauna artimuosius slaugiusieji ir daugiavaikės motinos, kurioms yra nustatytas 0–40 procentų darbingumas.

Įstatyme taip pat siūloma įtvirtinti, kad šiems neįgalumo pensijos gavėjams sukakus senatvės pensijos amžių, be atskiro jų prašymo būtų mokama 1,5 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos senatvės pensija.

Priėmus pataisas, slaugiusiems artimuosius ir daugiavaikėms mamoms, kurios neįgijo stažo socialinio draudimo pensijai gauti, valstybė skirtų didesnę paramą. Šiuo metu jie gauna 1 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos senatvės pensiją (132 eurus).

Siūloma įstatymo įsigaliojimo data – 2020 m. sausio 1 d.

Šiuo metu šalpos neįgalumo pensijų dydžiai yra nustatomi ne tik pagal asmeniui nustatytą neįgalumo ar darbingumo lygį, bet ir pagal asmens amžių negalios pripažinimo metu (asmuo pripažintas neįgaliu iki 24 metų amžiaus ar vėliau). Asmenims, neįgaliais pripažintiems iki 24 metų amžiaus (atskirais atvejais – iki 26 metų) (pagal iki 2005 m. liepos 1 d. galiojusias nuostatas – neįgaliems nuo vaikystės), mokamos didesnio dydžio šalpos neįgalumo pensijos, atsižvelgiant į tai, kad jie negalėjo dirbti ir įgyti pensijų socialinio draudimo stažo socialinio draudimo pensijai skirti dėl objektyvių priežasčių. Tačiau šalpos senatvės pensijų dydžiai nediferencijuojami, visi senatvės pensijos amžių sukakę asmenys gauna vienodo dydžio šalpos senatvės pensijas.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Adelė :
    Kodėl daugiavaikėms skiriamos šalpos išmokos tik pagimdžius vaikus iki 1995 m.sausio 1 dienos,o ko blogesnė daugiavaikė mama kuri penkta vaika pagimde 1997 metais,ar jau jai nereikia išmoku,nebesiskaito daugiavaikė
  • Nesvarbu :
    Tegu rašo ką nori man dzin
  • Nesvarbu :
    Visur žiuriu tik melas viena rašo,o nuėjus teisybės nerandi.akių dumimas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas