Ukmergiškiai patys siuvo medžiaginius maišelius.

Sveikata

Besišypsantys senjorai – apie sveikatą ir ekologiją

Jolita STANKAITIENĖ

Lietuvos samariečių bendrijos (LSB) Ukmergės skyriaus pirmininkė

Ukmergės samariečių biure, vykdant sveikatingumo projektą, vyko įdomus renginys „Besišypsantys senjorai“. Jo metu visi buvo pakviesti jungtis prie ekologiškumą ir užimtumą skatinančios idėjos tausoti gamtą.

Kol žaluma lauke džiugina akį, nutarėme, kad pats laikas dar kartą susimąstyti, kaip ir patiems tapti „žalesniems“. Kalbėjome apie tai, jog reikia pakeisti savo kasdienius įpročius ir rinktis tuos produktus bei daiktus, kurie neteršia aplinkos. Palankių gamtai alternatyvų yra daug. Tai ir buvo pagrindinės mus dominusios temos.

Renginio dalyvius nustebino samariečių savanorių pasiūtų daugkartinių maišelių gausa. Tai kelių mėnesių kruopštaus darbo rezultatas. Kiekvienas darbelis skirtingas, sukurtas su meile. Bet vienas maišelis buvo ypatingas, su užrašu „Aš nesu plastikinis maišelis“. Jį Ukmergės samariečiai pasiuvo bene prie 15 metų. Tai įrodymas, kad mes apie ekologiją galvojame ilgus savo veiklos metus ir seniai skatiname žmones atkreipti dėmesį, jog turime atsisakyti plastikinių maišelių.

Bet pokyčiai ateina palengva. Kiekvienas turi suprasti, patikėti, suvokti, kokia katastrofa žemėje kyla dėl plastiko. Diskutavome apie iš jo susidariusias salas, apie žūstančius gyvūnus, nykstančią augmeniją ir priėjome išvadą, kad pirmiausia kiekvienas turi pradėti keistis nuo savęs.

„Kiekvienam dovanų po daugkartinį maišelį!“ – su šia idėja ir organizavome renginį. Savanoris Vytautas pasiuvo net 50 maišelių! Formomis, grožiu ir ornamentais jie nenusileido moterų siuviniams. Savanorė Halina maišelius mezgė, Irena ne tik mezgė, bet ir siuvo, o Aldona visus mokė, kaip pasidaryti iškarpas, kaip siūti. Ypatingo dėmesio susilaukė ir iš kavos pakelių pagamintas maišelis. Svečias Stasys pats sėdo prie siuvimo mašinos. Nors iš pradžių jam buvo nelengva, ypač – įverti siūlą į adatą, tačiau šis darbas jam patiko. „Išmoksiu, tai ir kelnes susilopysiu“ – juokavo Stasys.

Neįtikėtinai maloni atmosfera, diskusijos suvienijo dalyvius. Samarietė Irina demonstravo, kaip iš popieriaus gamina įvairius indus vaisiams, dėžutes kosmetikai ir pan. Visi stebėjosi jos rankų lankstumu ir dirbinių grožiu bei praktiškumu. Iš Šventupės miestelio jau ne pirmą kartą į mūsų renginius atvykstanti Elena taip pat džiugino rankų darbo gaminiais. Ji dirba su negalią turinčiais žmonėmis, todėl jų darbus ir atvežė parodyti.

Kiekvienas dalyvis dovanų gavo po kelis daugkartinius maišelius, kad ne tik sau, bet ir draugui, ir kaimynui parneštų bei paragintų kartu saugoti mus supančią aplinką, atsisakyti plastiko.

Drauge mes galime daug. Nuo kiekvieno iš mūsų priklauso, kokią planetą paliksime ateinančioms kartoms. Siųskime vieni kitiems „žalias žinutes“, kalbėkime apie tai garsiai ir būkime pavyzdžiais kitiems.

Renginyje – ir maišelių paroda.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas