Kultūra, Naujausi

Pabaiske trumpam įsikūrė viduramžiai

Arvydas PĖŠINA

Šeštadienį Pabaiskas alsavo viduramžių dvasia. Šiais metais čia vyko tradicinė derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius“. Nors oras ir buvo prastas, atvykę į šventę jos dalyviai ir žiūrovai sukūrė tikrai viduramžišką dvasią.

Dvaro juokdario pakviestas rajono meras Rolandas Janickas budelio atneštu kirviu perkirto virvę ir atidarė šventę. Pirmas renginys – tradicinėmis tampančios žirgų lenktynės. Ką tik paruoštame lenktynių lauke trijuose važiavimuose varžėsi po tris varžovus. Varžybų dalyviai lenktyniavo dėl rajono mero, savivaldybės administracijos direktoriaus ir Pabaisko seniūnijos prizų. Paskutinė rungtis – jojimas. Dėl Pabaisko ūkininkų prizo rungėsi dvi merginos ir vyras. Kaip ir dera džentelmenui, jis trasą baigė paskutinis.

Žiūrovai galėjo pasigrožėti Veliuonos kultūros centro senovinių šokių studijos „Saltare Festum“ ir Marijampolės kolegijos istorinių šokių grupės „Reverence“ atliekamais senoviniais šokiais, stebėti senovės baltų brolijos „Vilkatlakai“ Pabaisko mūšio inscenizaciją ir susipažinti su senoviniais ginklais bei paklausyti grupės „Žalvarinis“ koncerto. Apdovanojimų metu grojo Sūduvos medžioklės ragų ansamblis iš Marijampolės.

Tuo pat metu po lauką su šluotomis bandė skraidyti raganos iš Taujėnų, vaikai ir suaugusieji buvo kviečiami pažaisti senovinius žaidimus ar eiti su kojūkais. Žemaitkiemio seniūnijos palapinėje įsikūręs barzdaskutys siūlė nuskusti barzdą, nukirpti plaukus, išrauti skaudantį dantį ar, gydymo tikslais, nuleisti kraują. Budelis tuo metu kalbino „pasimatuoti“ kankinimo stakles, ant kurių parašyta „Kančia mane išlaisvins“. O šalia Pivonijos seniūnijos palapinės buvo surengtas teismas, kuriame prie gėdos stulpo pririšta Kudliaus šeimininkė bandė apsiginti nuo ožkos savininkės kaltinimų.

Seniūnijų kiemeliuose buvo ir viduramžiškų vaišių – sūrių, rūkytų kiaulių ausų, žvėrienos dešrų, kepamų vištų.

Šventė baigėsi apdovanojimais. Buvo sveriamos sunkiausios daržovės. Didžiausia morka, sverianti 1,220 kg, ir pastarnokas (0,850 kg) išaugo Vidiškiuose, svogūnas (0,825 kg) – Siesikuose, juodasis ridikas (4 kg) – Taujėnuose, kopūstas (12 kg) – Pivonijos seniūnijoje.

 Kiemelius ir kitus prisistatymus vertino autoritetinga komisija. Jos teigimu, skaniausia gira ir šauniausiai giedojo gaidys Pivonijos seniūnijos kiemelyje.

Komisija taip pat kiekvieną kiemelį apdovanojo už išradingumą ir darbštumą. Skaniausia žuvienė buvo išvirta siesikiečių; gaiviausias kiemelis – Želvos; apdovanojimas už aikštę, teismą ir gėdos stulpą skirtas Pivonijos seniūnijai; viduramžių krepšinio šaknų atradėjai – Vidiškiai; „lekarstvos“, pagalba į namus geriausia Žemaitkiemio kiemelyje; geriausi burtai, raganos – iš Taujėnų; „Dievo perlų“ atradėjai – Vepriai; išradingiausi žaidimai ir išradimai – Lyduokių; geriausi viduramžių kalviai – Pabaisko; medžioklė ir žaidimai – Deltuvos seniūnijos. Pasak rajono mero, „pats pats vertingiausias kiemelis“, kuriame nieko netrūko – Šešuolių seniūnijos.

Reikėjo išrinkti, kur vyks kitų metų Derliaus šventė. Tai nuspręsta burtais. Kadangi Pabaiskas garsus lenktyninėmis vištomis, seniūnijų atstovams buvo pasiūlyta pasirinkti tokių vištų kiaušinius. Iš jų vienas buvo žalias, kiti – virti. Dužo Vidiškių atstovų pasirinktas kiaušinis. Taip nuspręsta, kad kitais metais „Aniuolų sargų kermošius“ vyks šioje seniūnijoje.

AUTORIAUS ir Vijolės IVANAUSKIENĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • regina :
    graži šventė,malonu skaityti

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas