N. P. Pretzmannas (antras iš dešinės) su A. Gurkliu ir E. Černiu susitikime rajono savivaldybėje.

Naujausi, Žmonės

Sėkmingas investuotojas iš Danijos vystys ekologinį ūkį šalia Ukmergės

Daiva ZIMBLIENĖ
Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė

Žemaitkiemio seniūnijos Radiškių kaime buvęs Augustinų dvaras ir žirgynas su keliais šimtais hektarų žemės turi naujus šeimininkus. Pernai šį objektą įsigijo Danijos kapitalo bendrovės „Asgaard Property“ įmonių grupė. Praėjusią savaitę šios įmonių grupės pagrindinis savininkas Nielsas Peteris Pretzmannas kartu su vienos iš grupės įmonių – bendrovės „Farmers Circle“ generaliniu direktoriumi Andriumi Gurk-liu ir darbų vadovu Egidijumi Černiu apsilankė rajono savivaldybės administracijoje ir jos vadovams pristatė dabartinę ir būsimą savo veiklą.
Su svečiais susitiko savivaldybės mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Sakalauskas, Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Linas Rugienius, Statybos ir infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vygintas Dubauskas, Žemaitkiemio seniūnijos seniūnė Rita Mikutienė ir šios seniūnijos žemės ūkio specialistė Vilma Raupelienė.
N. P. Pretzmannas papasakojo, jog Lietuvą atrado prieš du dešimtmečius, kai iš Danijos čia perkėlė dalį savo turimos didelės langų gamyklos. „Įsimylėjau Vilnių ir jo senamiestį. Darbo reikalais čia nuolat važinėjau iki 2010-ųjų“, – šypsojosi vyras, ilgai sukęsis statybų versle, užsiėmęs medinių langų, durų gamyba. Atvykęs į Vilnių, jis pardavė turėtą gamyklą ir ėmėsi vystyti kitus verslus. Investavo į automobilių parkavimo kompaniją, įsigijo didžiausią dviračių gamintoją Šiaurės Europos regio-ne – bendrovę „Baltik vairas“, o 2015 metais įkūrė komercinio nekilnojamojo turto vystytoją bendrovę „Asgaard Property“, kuri savo veiklą orientuoja į specializuotus, išskirtinius nekilnojamojo turto projektus.
„Esu didžiausias Danijos investuotojas Lietuvoje. Čia turiu 30 įmonių. Dar prieš dvi savaites jose dirbo 900 žmonių. Neseniai pardaviau „Baltik vairą“, tad dirbančiųjų skaičius dabar sumažėjo beveik 500“, – teigė sėkmingas investuotojas.
Šiam danui, bendrovės „Nordic Food Republic“ vadovui, priklauso Vilniaus senamiestyje, prabangiame viešbutyje „Pacai“ esantys ir gurmanų pamėgti restoranai „Nineteen 18“, „14 Horses“ ir baras „Sofija“, taip pat restoranas „Nord“, verslo cent-rai „The Business Factory ’B Nordic 26“, „Asgaard Keys“, o 2017 metais Vilniaus senamiesčio Dominikonų gatvėje jis įsigijo buvusias bendrovės „Vilniaus vandenys“ patalpas, kur jau kitų metų pavasarį planuoja atidaryti patrauklią prekybos vietą.
„Mintis auginti ir tiekti produktus patiems atsirado beveik kartu su restoranais. Tad sugalvojome kurti ekologinį ūkį – jis jau veikia netoli Ukmergės. Restoranai ir ūkis glaudžiai susiję, šefai turi įkvėpti auginti tai, ko jiems labiausiai reikia.
Kai buvau mažas, tėtis turėjo ekologinį ūkį. Nenaudojome chemikalų, trąšų. Laikėme ark-lius, vištas, kiaules, karves, auginome grūdus – viską, ką buvo įmanoma išgauti iš šešių hektarų žemės. Septyniolikos prižiūrėjau trisdešimt karvių ir tiek pat prieauglio. Dirbau be laisvadienių.
Baltijos šalys, manau, turi saugoti ne tik kalbas, bet ir savo peizažą, tai, ką unikalaus gamina. Juk, žiūrėkit, kokias gėrybes išsaugojusios Ispanija, Italija, nes brangina tradicijas, dalykus, kuriuos darė šimtus metų“, – sakė N. P. Pretzmannas.
Į ūkį Ukmergės rajone jį valdanti bendrovė „Farmers Circle“ jau investavo 350 tūkstančių eurų, šiais metais, pirmajame šio ūkio vystymo etape, planuojama iš viso investuoti vieną milijoną eurų. Bendrovėje dirba 17 darbuotojų, kurių vidutinis atlyginimas – 1 649 eurai.
„Šalia Ukmergės esančiame ūkyje norime užsiauginti ne tik kokybiškus produktus savo restoranams, bet ir padaryti jį savotišku patirties centru – įleisti lankytojus ir parodyti jiems, kaip vyksta atsakingas ūkininkavimas, vykdyti jame įvairius edukacinius projektus. Planuojame čia turėti ir savo užaugintos produkcijos parduotuvę, restorano „Nineteen 18“ padalinį ir kt. Jau kitų metų pavasarį labai norime viską atidaryti“, – kalbėjo N. P. Pretzmannas.
AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Keliautojas :
    Na taip ekologinis ukis Radiskio kaime. vazuoji pro sali ir baisu ziuret kaip apauge zolemis viskas net nesuprasi kas auga vien zoles
  • Viki :
    Na šaunu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas