D. Grybauskaitė Tulpiakiemyje lankėsi antrą kartą.

Naujausi

Užimtumo namų atidarymas tapo tulpiakiemiečių švente

Genovaitė KAZIELIENĖ

Praėjusią savaitę Siesikų seniūnijoje, Tulpiakiemio kaime, buvo atidaryti Užimtumo namai. Iškilmėse dalyvavo kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, savivaldybės vadovai, kiti svečiai, vietos gyventojai.

Atvyko ir į iškilmes
Tai jau antras prezidentės vizitas Tulpiakiemyje.
2016 metų balandžio mėnesį šioje gyvenvietėje buvo atidarytas Vaikų dienos centras, jo įkūrimo iniciatorė – tulpiakiemietė Vilma Šidlauskienė. Centrą lankė socialinės rizikos šeimų vaikai. Jo įkūrėjai ir „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriai pakvietė D. Grybauskaitę atvykti į Tulpiakiemį padėti šiems vaikams. Tų pačių metų liepos mėnesį šalies vadovė čia apsilankė. Į susitikimą su prezidente pakviestos visos socialinės rizikos šeimų mamos. D. Grybauskaitė su jomis bendravo „už uždarų durų“ – nedalyvaujant kitiems asmenims.

Po to vyko pasitarimas su rajono savivaldybės, nevyriausybinių organizacijų atstovais, kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriais, kitais specialistais. Buvo kalbama apie socialinio saugumo padėtį rajone bei priemones, siekiant mažinti socialinės rizikos šeimų skaičių ir užtikrinti jose augančių vaikų saugumą, pagalbą gydantis nuo priklausomybių.

Siekė aprūpinti darbu
Tulpiakiemyje gyveno bene daugiausia socialinės rizikos šeimų rajone. Ši padėtis kėlė ypatingą nerimą Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro socialinei darbuotojai Linai Palčinskienei. Ji išdalino anketas su klausimu, ar pašalpas gaunantys žmonės norėtų dirbti. Kai dauguma atsakė, kad to pageidautų, socialinė darbuotoja galvojo, kaip galima būtų juos įdarbinti. Ėmėsi ir veiksmų: kreipėsi į rajono verslininkus, ar jie negalėtų tulpiakiemiečiams suteikti namudinio darbo. Deja, dauguma ukmergiškių darbdavių nepanoro bendradarbiauti, nors nuolat skundžiasi, kad trūksta darbo jėgos. Savo atsisakymą motyvavo tuo, jog darbas jų įmonėse labai atsakingas, nes produkcija eksportuojama į užsienį, o šios moterys nesugebės kokybiškai jį atlikti. Tai buvo labai skaudu, tačiau Lina rankų nenuleido.

Patikėjo vilniečiai verslininkai
Kai prezidentė čia lankėsi 2016-aisiais, L. Palčinskienė gavo Vilniaus darbo biržos specialistų kontaktinius telefonus. Jiems paskambinusi išdėstė savo viziją. Darbuotojos pažadėjo pasikviesti sostinės verslininkų ir pasiūlyti darbo rankų. Ir iš tiesų atsirado viena įmonė – spaustuvė „Grafija“, kuri sutiko bendradarbiauti.
Tačiau idėja nebūtų buvusi įgyvendinta, jei ne VšĮ „Lyderių karta“ atstovai Agnė Tėvelytė-Petronienė ir Aurelijus Deviat-nikovas. Būdama socialine darbuotoja L. Palčinskienė neturėjo įgaliojimų įdarbinti, pasirašyti subrangos sutarčių, be to, verslininkai dvejojo, ar tikrai bus atlikti darbai, ar tenkins kokybė, taip pat nerimavo, kaip vyks visas procesas. VšĮ „Lyderių karta“ užtikrino, kad prisiima visą atsakomybę.
Vis dėlto pirmiausia nutarta atlikti bandomąjį užsakymą – kad visi įsitikintų, ar jis bus sėkmingai įvykdytas. Tulpiakiemietės greitai ir puikiai viską atliko.
Tuomet UAB „Grafija“ ir VšĮ „Lyderių karta“ pasirašė subrangos sutartį, pagal kurią ukmergiškiai įsipareigojo paimti iš Vilniaus ir atgal parvežti vokus, darbuotojams sumokėti atlyginimus, taip pat atlikti visus su logistika susijusius darbus.
Praėjusių metų gegužės pradžioje keturiolika tulpiakiemiečių, išsipirkusios verslo liudijimus, ėmėsi darbų. Kai kurios jų nebuvo niekada dirbusios.

Dirbs naujose patalpose
Moterys užsakymus atlikdavo Vaikų dienos centre, kuris tuščias buvo nuo ryto iki 14 valandos. Tuomet iki 18 valandos patalpose karaliaudavo vaikai. Tos tulpiakiemietės, kurios norėjo baigti darbus, po to čia vėl grįždavo.
Taip dirbant nebuvo patogu atlikti užsakymus, kurie įvairėjo ir jų daugėjo, taip pat gausėjo norinčiųjų papildomai užsidirbti. Šiuo metu yra 21 moteris ir vienas vyras. Dėl to idėjos iniciatoriai ėmėsi spręsti patalpų klausimą. Taip į Tulpiakiemį atkeliavo moduliniai konteineriai, kuriuose anksčiau buvo įsikūrusi mokykla.
Renginio metu ne kartą išsitarta, jog labai svarbu, kad būtų užsakymų. Tuomet tulpiakiemiečiai turės darbo, tuo pačiu galės ir prisidurti pajamų. Tai labai padidina savivertės jausmą – kaip sakė viena moterų, „dabar aš einu į parduotuvę iškelta galva, nes pati užsidirbu…“

Parodė, kad galima gyventi ir kitaip
Renginio metu D. Grybauskaitė „Gimtajai žemei“ sakė, kad čia lankydamasi prieš trejus metus matė pasimetusius, nusiminusius žmones. Tačiau atvažiavusi dabar įsitikino, jog užtenka dviejų-trijų entuziastų, kurie suburtų kitus, parodytų, kad galima gyventi kitaip. „Jau trejus metus rūpinuosi, kad šis projektas vyktų, padėjome, kiek galėjome“, – neslėpė prezidentė. Ir pridūrė, kad vis dėlto svarbiausia, jog patys žmonės stengiasi keisti savo gyvenimą.
D. Grybauskaitė pabrėžė, kad Tulpiakiemis tapo išskirtiniu pavyzdžiu, kaip gera iniciatyva gali pakeisti žmones.

Sveikino ir linkėjo tęsti darbus
Pasipuošę, su gera nuotaika tulpiakiemiečiai laukė svečių. Jiems, taip pat idėjos įgyvendintojams buvo išsakyta daug sveikinimų, linkėjimų, įteikta dovanų. L. Palčinskienė skaidrėmis ekrane, papildydama komentarais, pristatė tai, kas buvo nuveikta. Susirinkusieji plojo šokusiems, dainavusiems mažiesiems ir suaugusiems vietos artistams.
Perkirpus Užimtumo namų juostelę, svečiai sugužėjo į vidų. Erdvios patalpos švietė naujumu.
Po iškilmių visi buvo pakviesti atviroje aikštelėje pabendrauti, pasivaišinti sumuštiniais, saldumynais.
AUTORĖS nuotraukos

D. Grybauskaitė atidarė Užimtumo namus.

Jauniausieji dalyviai stebėjo vykstančias iškilmes.

Prezidentė domėjosi, kokius darbus atlieka tulpiakiemiečiai.

Naujose patalpose dirbti bus patogiau.

Į šventę gyventojai atėjo su savo atžalomis.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas