Komisijos nariai pradeda apžiūrą: (iš kairės) sodininkų bendrijos „Draugystė“ pirmininkė Elena Urbonavičienė, J. Kazėnas, sodininkų bendrijos „Šilas“ pirmininkas Julius Paškevičius, D. Varnas, sodininkų bendrijos „Pušelė“ pirmininkė Tivana Baranovienė.

Kultūra, Naujausi

Sodininkų sklypai tampa grožio oazėmis

Genovaitė KAZIELIENĖ

Ukmergės susivienijimas „Sodai“ organizavo pavyzdingiausiai tvarkomų rajono sodininkų bendrijų sodybų apžiūros konkursą. Jame dalyvavo septynios bendrijos, kurios pasiūlė 25 sodybas. Šią savaitę komisija apžiūrėjo ir jas įvertino. Pavyzdingiausiomis pripažintos „Lino“ bendrijoje – Aldonos ir Algimanto Jurų, „Armonos“ – Algirdo ir Nijolės Ragalskių, „Draugystės“ – Remigijaus Girnio, „Miškininko“ – Svetlanos Bernilovič, „Pašilės“ – Kristinos ir Arūno Vašatkevičių, „Pušelės“ – Daivos Lisauskienės, „Šilo“ – Vidmanto ir Liudos Leščių. Nugalėtojams bus įteiktos lentelės „Pavyzdingai tvarkomas sodo sklypas– 019“.

 

Lėmė ir tai, ar auginamos daržovės

Komisija, kurioje – savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas, Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Daiva Zimblienė, Ukmergės susivienijimo „Sodai“ pirmininkas Julius Kazėnas, konkurse dalyvavusių sodininkų bendrijų pirmininkai, šių eilučių autorė, lankėsi visose minėtose bendrijose. Vertinant sodus, buvo atsižvelgiama į tai, kaip savininkai tvarko savo valdas, šeimininkų išmonę gražinant, puošiant jiems priklausančius sklypus. Taip pat ir į tai, ar sode auginamos daržovės.

Pagrindiniai akcentai – gėlės, akmenys, mažoji architektūra

Vienos bendrijos apžiūrai pateikė du-tris sklypelius, kitos – ir keturis-šešis. Tarp jų savininkų – ir nuo sodininkų bendrijų įsikūrimo ne vieną dešimtmetį puoselėjantys savo valdas, ir ką tik soduose įsikūrę jauni žmonės.

Visose aplankytose sodybose į akis krito idealiai prižiūrima veja. Kad ji būtų tanki ir estetiška, žolę tenka pjauti ir dukart per savaitę.

Kiekvienos sodybos pagrindinis akcentas – gėlės. Stebino jų įvairovė – nuo paprasčiausių, bene kiekviename sklypelyje žydinčių, iki įmantriausių augalų.

Sodininkų ypač mėgstami akmenys – jais grįsti takeliai, rieduliai dėliojami aplink augalus, prie sklypų ribų.

Pagal šeimininkų norus arba galimybes akmenų dydžiai taip pat įvairūs – nuo masyvių iki skaldos.

Dažname sode įrengti baseinėliai, juose žydi vandens lelijos, šalia veši augalai.

Ne vieno sklypelio šeimininkas įsirengęs pirtelę, pavėsinę. Tėvai rūpinasi ir vaikų pramogomis – pastatyti batutai, žaidimų aikštelės, sūpynės.

Nemažai darbo atlieka patys sodų savininkai.

Yra ir išskirtinumų

Lankydamasi soduose komisija pastebėjo ir išskirtinų detalių, atspindinčių šeimininkų pomėgius.

„Pušelės“ sodininkų bendrijos narių Janinos ir Romo Juzėnų sklype yra keli statiniai, ir visų stogai – kinietiškų formų. Pats juos ręsdamas, Romas pasirinko būtent mėgstamą azijietišką stilių. Sodyboje – nemažai lietuviškos vėliavos spalvų, mūsų valstybės simbolikos akcentų. Originaliai atrodo ir ant statinio iš vieno cento monetų sudėliotas sodininkų bendrijos pavadinimas.

„Armonos“ bendrijoje esanti Viktoro ir Janinos Korsakų sodyba išskirtinė ne tik puikiai prižiūrima ir puošiama teritorija, bet ir tuo, kad šeimininkai ant namo stogo įrengė saulės elektrinę.

„Miškininko“ bendrijoje Renatas Kolka su šeima įsikūrė jaukiame ekologiškame name, aplinka taip pat gražiai sutvarkyta.

Bendra veikla suartina

Sodininkai, kuriems labai rūpi graži aplinka, ne tik patys nemažai laiko skiria jos priežiūrai, bet patirtimi dalijasi, bendrauja su bendraminčiais. Vienas tokių pavyzdžių – „Armonos“ sodininkų bendrijos senbuvių, nuolatinių sodų sklypelių konkursų prizininkų A. ir N. Ragalskių bendradarbiavimas su prieš keletą metų šalimais įsikūrusia Aušros ir Remigijaus Šarkų šeima. Jie kartu rūpinasi šalia sklypų esančiu tvenkiniu. A. ir N. Ragalskiai jau ne vienerius metus jį puoselėja, Aušra tęsia pradėtus darbus – panaikino pakrantės šabakštynus, čia pasodino gėlių.

Esant tokiems santykiams, paprastai tarp kaimynų nekyla konfliktų, nes juos vienija tas pats tikslas – gražinti aplinką. Neretai vakare kartu susėdama „ir šašlykiuko pargauti“…

N. Ragalskienė (dešinėje) ir A. Šarkienė bendrai rūpinasi tvenkinio priežiūra.

Į žemę „įkiša rankas ir rūpesčius“

Bent menkiausią žemės lopinėlį turintys tikriausiai puikiai žino, kiek laiko atima jo priežiūra. Tie, kurie rūpinasi viso sodo grožiu, tam paaukoja beveik visą laisvalaikį. Tačiau nė vienas kalbintas sodininkas nesakė, kad tai jį vargina.

D.Lisauskienė pasakojo, kad dirba keliuose darbuose, ir sakė, kad pavargusi „į žemę įkišu rankas ir rūpesčius.“ Ir pridūrė, kad sode ji nuolat triūsianti rytais nuo penkių iki dešimtos valandos. Moteris nestokoja ne tik darbštumo, bet ir kūrybiškumo. Komisija žavėjosi ne viena menine detale – nuo namelio iki pavėsinės vedančiomis akmeninėmis pėdomis, fontanu-laistytuvu, prie sūpynių išdėliota akmenine širdele su užrašu „Vaikystės vasara“, prie kiekvieno medelio supintomis užtvarėlėmis, gėlynų klombomis, dėžėse susodintomis daržovėmis, kitkuo.

Daiva prisipažino, kad visa tai ne tik pati sugalvojo, bet ir įgyvendino.

D. Lisauskienės sklypelyje – daug meninių akcentų.

Sodyba-muziejus

Sodyba-muziejumi galima pavadinti „Šilo“ sodininkų bend-rijoje L. ir V. Leščių tvarkomą 36 arų plotą. Šeimininkai ne tik nepriekaištingai prižiūri aplinką, bet yra „įkurdinę“ ir nemažai tautodailininkų kūrinių. Kieme žavi medinė skulptūra, namą saugo angelas, ant vieno pastato stogo kamino įsitaisė metalinis kaminkrėtys, namo duryse – geležiniame tinkle voras tyko musės, didžiulį akmenį puošia akis išsprogdinusi varlė karalienė…

Atsargos majoras V. Leščius vieną patalpą skyrė šeimos – kelių kartų kariškių – relikvijoms. Jis didžiulėje skrynioje taip pat saugo senelio biblioteką. Sodininkas rado vietą ir senoviniams daiktams, įnagiams, jų taip pat galima pamatyti bet kuriame sodybos kampelyje.

Išmoningas šeimininkas netgi sukonstravo neregėtą patranką, kurios pagrindas – arklinė šienapjovė…

Nors savo teritorijoje darbų netrūksta, Vidmantas dar atranda laiko pasirūpinti ir bendrais plotais – jis prižiūri netoliese esantį tvenkinį, šalia kurio vyksta sodininkų bendrijos renginiai ir susirinkimai.

 

V. ir L. Leščiai jau ne vieną dešimtmetį puoselėja savo sodybą.

Dauguma konkurso sodų – lygiaverčiai

Komisijai sumuojant rezultatus kartais buvo nelengva apsispręsti dėl nugalėtojų, visi sodininkų bendrijų pateikti konkursui sklypai buvo verti nugalėtojų vardo. Taip pat apsilankius bendrijose konstatuota, kad yra ir netvarkomų, apžėlusių sklypų, kurie pirmininkams yra tikras galvos skausmas, tačiau jų nuolat mažėja. Kai kuriose bendrijose jų vadovų pastangomis nėra nė vieno apleisto sodo.

Tai, kad tvarkingų, rūpestingų šeimininkų daugėja, džiugina – vis labiau imame suprasti, kad sodas yra ne tik kasdienio stalo papildymas daržovėmis, vaisiais, uogomis, bet ir grožio, geros nuotaikos, puikaus poilsio vieta.

R. Girnio sodas.

AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Emilija :
    Manau, visi, kurie turi sodus, verti pagarbos. Kiekvienas tvarkosi pagal savo išgales. kas turi lėšų ir sveikatos - geriau, kiti prižiūri pagal savo galimybes. Svarbu, kad kol žmogus juda, dirba, kruta, reiškia - jis gyvena!
  • Skaitytoja :
    Lisauskienės „pačios“ sugalvoti ir įgyvendinti dalykai iš rusiškų interneto platybių. Viskas matyta
  • danute :
    lenkiu galva pries sitokius darbstuolius
  • Akvilė :
    o kodėl nerodote pačio negraziausio sodo, ir nepaviesinate, tai zmonem gėdos jausmas ateis ir nors žolę usisienaus, turėjau omenyje,, Puseles,, sodus
  • Ech :
    Mylimas...
  • Birutė :
    Dauguma gražiai tvarkosi, yra nuostabių ir skoningų sodų, kur tikrai gražu, viskas dera tarpusavy. Bet ne visi pastebėti. Kas prilindo, tas prilindo
  • Liepa :
    Tikri lietuviski bruozai -pavydas,netolerancija,o raso tie kurie per metus vos ne vos 2 kartus zole nusisienauja ir tai pirmininku paraginti.
  • antas :
    VERGAI. Paskui dejuoja - ox kaip pavargau, net ligoninei gulejau.
  • Stebėtojas :
    Lisauskienės sklypas: sterilus beskonybės kratinys. Ką pamačiau,tą sudėjau
  • Nuomone :
    A ko cia taip Lisauskai papyko? Aisku, kad yra graziasniu sklipu.
  • LIiepa :
    Atsakymas ir: Na tai tikrai esate su baudziavos laiku mastimu.
  • ir :
    pirmininkams ir komisijos nariams,visokiems buvusiems komsomolcams,nudūlusiems laikraščio korespondentams,jau laikas į krematoriumą. kažkpkie Brežnevo klonai. aplamai nereik jokių gražiausių,išskirtiniausių. čia Lietuva,čia dar trenkia baudžiavos laikų mąstymu
  • "Pusele" :
    Tik tie.kuriu sodai verti demesio,supranta,kiek reikia ismones,darbo,lesu ,kol sklypelis tampa grozio oaze. O kad yra grazesniu sodu, negu buvo pateikta apziurai,kaltinkite bendriju pirmininkus.Jie pateike sklypus apziurai.Ne visur komisijos nuomone sutapo su pirmininku nuomone.
  • atsakau stebėtojui iš šalies :
    garbusis,kad viską sukurti nuo NULIO per PENKIS metus,reikėjo maišo pinigų ir daug darbo.aš ne savivaldybės dykaduonis ar seimo narys.kad uždirbt,privalau išvykt į užsienį ir Lietuvoje būnu tik TRIS mėn per metus.todėl ir žolę pjauna Daiva.tam reikalui nupirkau ne kažkokią du pūdus sveriančią benzininę,o 6kg modernią,akumuliatorinę. ir,ponas(ar ponia) stebėtojau,nuo viso šito forsavimo,akmenų tąsymo aš pernai guliau ant operacinio stalo. poto mokiausi sėdėt,vaikščiot... taip,kad visi statybos darbai atlikti, diplomas gautas.o žolytę,kaip nors nusipjausim. P.S dabar jūs parodykit ką sugebat. V.Lisauskas
  • patarimas :
    Daiva,nesimuškite su kiaulėm. kad ir nugalėsit jas,bet vistiek išsipurvinsite.
  • d.lisauskienė :
    Labai ačiū ponas Jonai už rūpestį, bet aš turiu mylimą vyrą kuris man labai padeda darbuotis sode.
  • Vilius Lisauskas,Daivos vyras :
    Atvykite,ponas Jonai. Aš jums padesiu taip pat susitvarkyti JŪSŲ SODĄ ....
  • Vilius Lisauskas,Daivos vyras :
    Ponas Jonai,jei norite padėti iskuopti lauko isviete, prašom,tamsta laukiamas.
  • Iš šalies :
    Ponios Daivos Lisauskienes sodas-nuostabus. Labai darbšti ir puiki motetis.Ir dirba tik ji viena. Niekada sode nemačiau, kad koks vyras žolę pjautų ar šiaip kokius vyriškus darbus atliktų.
  • Božena :
    S / B ''Draugystė''laimėjusiam ponui Girniui siūlau lentelę''pavyzdingai šiukšlintojo sodo sklypas 009-019'', nes savo šiukšles neša kaimynams, kai jie nemato.Ponai Girniai jums turėtų būti labai gėda!
  • Božena :
    S/B ''Draugystė'' yra daug gražesnių už Girnio, sakysit ''kalba pavydas'', visai ne, o tai , kad ponai Girniai visas savo šiukšles neša kaimynams kai jie nemato. " Pavyzdingas sodas''-juokas ima.
  • Jonas :
    A tai Lisauskienė Daiva vieniša moteris ir taip gražiai susitvarko? Gal padėt sutvarkyt?
  • Danguolė :
    Jūs skelbiate, kad "Lino" sodų bendrijoje pavyzdingas sodas Aldonos ir Algimanto Jurų, tačiau, kodėl neskelbiate koks jų kitas sodo sklypas prie upelio toje pačioje sodų bendrijoje. Manau, jei pavyzdingai tvarko vieną sklypą, vertėtų bent vieną kartą į metus nušienauti ir kitą.
  • Aušra :
    Nuostabūs vaizdai. Džiugu kad mūsų krašto žmonės darbštūs ir išradingi. Sveikinimai

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas