Redakcijos archyvo nuotrauka.

Sveikata

Kenčiantys priklausomybę nuo narkotikų pagalbos sulauks ir Ukmergėje

Nijolė STUNDŽIENĖ

Siekiant, kad kuo daugiau žmonių turėtų galimybę išsivaduoti iš priklausomybės nuo narkotikų ir psichotropinių medžiagų, dešimtyje savivaldybių trejus metus bus finansuojami vadinamieji žemo slenksčio paslaugų projektai. Jų metu priklausomi žmonės stacionariuose ir mobiliuose kabinetuose galės pasitikrinti dėl žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV), hepatito C, pasikeisti panaudotus švirkštus, adatas bei tvarsliavą steriliais, taip pat gaus įvairiapuses konsultacijas, kaip pradėti aktyvų gydymąsi. Toks kabinetas bus ir Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC).

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos išplatintame pranešime nurodoma, jog žemo slenksčio paslaugų projektai yra skirti prevencijai. Jais bus siekiama padėti vartojantiems narkotikus apsisaugoti nuo infekcinių ligų patiems ir apsaugoti artimuosius, taip pat daug dėmesio bus skiriama sergančiųjų skatinimui suprasti ligą ir priimti ryžtingą sprendimą gydytis.

Projekto esmė – kad žmonės, sergantys priklausomybe nuo narkotikų ir psichotropinių medžiagų, įvairiapusę pagalbą gautų kuo arčiau jų, atpažįstamose ir lengvai pasiekiamose vietose. Kitaip tariant, kad sergantieji nejaustų baimės ar diskomforto peržengti stacionaraus ar mobilaus kabineto slenkstį, o atvirkščiai – suprastų, kad tai gali išgelbėti jų ir jų artimųjų gyvybes.

Europos socialinio fondo lėšomis tokie projektai finansuojami pirmą kartą. Jiems įgyvendinti skirta daugiau nei 1,4 mln. eurų. Kabinetai duris sergantiems priklausomybe nuo narkotikų atvers Ukmergėje, Švenčionyse, Visagine, Vilniuje (įskaitant rajoną), Kėdainiuose, Alytuje, Kaune, Mažeikiuose, Klaipėdoje, Šiauliuose.

Ukmergės rajono savivaldybės gydytoja Dainora Šlinkšienė patvirtino, jog mūsų savivaldybė teiks mažo slenksčio paslaugų projektą. Jį, pasak gydytojos, parengė Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras. Jame veiks net trys kabinetai, kuriuose galės lankytis priklausomybių nuo narkotinių medžiagų turintys asmenys bei sergantys tuberkulioze.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Ukmergės PSPC teisininkė-viešųjų pirkimų specialistė Dovilė Aleksandravičienė, paraišką dėl mažo slenksčio paslaugų teikimo finansavimo įstaiga turi pateikti iki rugsėjo 22-osios. Gavus pritarimą ir lėšų bus steigiamas kabinetas, kuriame, kaip planuojama, lankysis apie 20 asmenų, turinčių priklausomybę nuo narkotikų. Šie duomenys, pasak D. Aleksandravičienės, gauti pagal rajono nusikalstamumo, susijusio su narkotikų vartojimu, laikymu bei platinimu, statistiką. Tačiau kiek faktiškai yra rajone gyvenančių ir narkotikus vartojančių žmonių nėra žinoma. Tikimasi, kad naujajame kabinete jie apsilankys kartą per savaitę, per metus planuojama sulauki 480 apsilankymų, o per trejus metus – 1 440.

Siekiant mažinti riziką užsikrėsti per kraują ar kitus kūno skysčius plintančiomis infekcijomis, žmonės kabinete galės pasikeisti naudotus švirkštus, adatas bei tvarsliavą steriliais, taip pat jiems bus dalijami prezervatyvai, dezinfekcijos priemonės. Be to, čia bus galima atlikti greituosius ŽIV ir hepatito C testus. Kaip teigė D. Aleksandravičienė, Ukmergės PSPC veiksiančiame kabinete dirbs psichikos sveikatos slaugytoja. Ji, be kita ko, tarpininkaus ir registruojant socialiai pažeidžiamus asmenis pas reikiamus gydytojus-specialistus, teiks kitą reikiamą konsultaciją.

Įgyvendinant šį projektą žmonės bus skatinami atsisakyti narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, siekiama įtraukti juos į reabilitacijos, resocializacijos, metadono programas, taip mažinant su narkotikų vartojimu susijusias neigiamas socialines, ekonomines ir kitas pasekmes visuomenei.

D. Aleksandravičienė užsiminė, jog šiuo metu PSPC jau remontuojamas kabinetas, kuriame paslaugos bus teikiamos tiems, kurie pasirenka sveikimo kelią, nori atsisakyti priklausomybės nuo narkotinių medžiagų. Šio kabineto, kuris duris turėtų atverti nuo kitų metų pradžios, steigimas taip pat finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Jame bus taikomas pakaitinis gydymas metadonu.

Ukmergės PSPC jau teikiamos tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso (DOTS) paslaugos. Veikiantis DOTS kabinetas skirtas besigydantiems nuo tuberkuliozės. Apsilankantys pacientai gydytojų paskirtus vaistus išgeria stebint asmens sveikatos priežiūros specialistui. Kaip paskata žmonėms dalinami ir talonai maisto produktams įsigyti.

Dezinfekcijos priemonės.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas