Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Ar vaikų ugdymo patalpos nėra užterštos asbestu?

Meilutė ŠALČIŪNIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė

Asbestas ir jo poveikis žmogui

Asbestas yra vienas iš natūraliai gamtoje aptinkamų mineralų. Tai gamtiniai, natūralūs, pluoštiniai silikatai, netirpūs vandenyje, šarmuose, rūgštyse, neskylantys šviesoje, atsparūs temperatūros poveikiui, negaruojantys, turintys geras eksploatacines ir termoizoliacines savybes.

Asbestas 1976 metais įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių medžiagų sąrašą kaip vėžį sukelianti medžiaga, turinti ilgalaikį 20-30 metų neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Dažniausiai asbesto sukeliamos ligos – plaučių bei krūtinplėvės asbestozė, krūtinplėvės bei pilvaplėvės mezotelioma, gerklų, plaučių, skrandžio, storosios žarnos, inkstų vėžys.

Europos Sąjungos šalyse uždrausta gaminti, prekiauti ir naudoti visų rūšių asbestą bei gaminius ir medžiagas, kurių sudėtyje yra asbesto. Nuo 2005 m. sausio 1 d. uždrausta į Lietuvą įvežti ir naudoti asbestą, taip pat visus jo turinčius gaminius. Tačiau dėl plataus asbesto ankstesnio panaudojimo statiniuose ir toliau išlieka asbesto skaidulų, išsiskiriančių iš pažeistų jo turinčių gaminių, keliama rizika visuomenės sveikatai.

Lietuvoje nuo 2006 m. yra nustatytas asbesto plaušelių koncentracijos ore ribinis dydis – 0,1 pl/cm³. Gyvenamojoje aplinkoje neturėtų būti nė vieno asbesto plaušelio. Aplinka laikoma pakankamai švari, kai asbesto plaušelių koncentracija ore yra mažesnė kaip 0,010 pl/cm³.

Šalinimo veiksmų planas

2017 m. kovo 22 d. aplinkos ministro įsakymu patvirtintas ,,Asbesto šalinimo veiksmų planas 2017-2020 m.“ Vienas iš tikslų – siekti, kad kuo daugiau asbesto turinčių gaminių būtų pašalinta iš aplinkos, teikiant prioritetą asbesto turinčių gaminių šalinimui iš viešosios paskirties pastatų.

Vienas iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento prioritetinių darbų – mažinti aplinkos veiksnių poveikį vaikų sveikatai, mažinant ikimokyklinio ugdymo ir neformaliojo ugdymo įstaigų patalpų taršą asbestu.

Senos statybos vaikų lopšelių-darželių pastatuose yra likusių konstrukcijų, turinčių asbesto. Jo galima aptikti elektros skydinėse, vėdinimo kanaluose, drabužių džiovinimo spintose.

Atliko tyrimus

NVSC Vilniaus departamentas organizavo ikimokyklinio ugdymo įstaigų patalpų oro tyrimus, siekiant nustatyti, ar vaikų ugdymo patalpos nėra užterštos asbestu. Tyrimams parinkti objektai statyti iki 2005 m. Vilniaus apskrityje buvo patikrinta 14 ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Ukmergėje organizuoti oro tyrimai dviejuose vaikų lopšeliuose-darželiuose. Tyrimams pasirinkta po dvi grupes. Oro mėginiai asbesto nustatymui buvo paimti iš grupių rūbinėlių, žaidimų kambarių ir vaikų miegamųjų. Pagal pateiktus laboratorinių tyrimų protokolus paimtuose oro mėginiuose asbesto nebuvo aptikta.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas