Vaikų lopšelyje-darželyje „Nykštukas“ vaikai maitinami ekologiškai.

Aktualijos, Naujausi

Pradėję ekologiškai maitinti vaikus, turėjo pristatyti 500 sąskaitų

Genovaitė KAZIELIENĖ

Praėjusiais metais savivaldybės ir Žemės ūkio ministerijos iniciatyva du mūsų rajono vaikų lopšeliai-darželiai – „Žiogelis“ ir „Nykštukas“ – ėmėsi ekologiško vaikų maitinimo. Tai buvo pilotiniai projektai, tad abiejų įstaigų vadovėms ir kolektyvams teko pradėti „laužti ledus“.

 

Patyrė daug išbandymų

Vertindama šio darbo pradžią „Gimtosios žemės“ kalbinta vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktorė Birutė Jucevičienė neslėpė: tai buvo tikrai nelengva. „Kol nepradėjome veiklos, negalvojome, kad reikės tiek daug patirti, – pasakojo direktorė. – Buvome pilotinė įstaiga, tad „nėrėme į nežinomybę“. Nors žadėta Žemės ūkio ministerijos finansinė parama, tik šiandien (kalbėjomės penktadienį – aut.) gavome dalį finansavimo – 6 tūkstančius eurų. Viskas užtruko dėl biurokratinių formalumų. Visus metus ekologišką maitinimą teko organizuoti savo vidiniais resursais. Dar vienas išbandymų – viešųjų pirkimų organizavimas.“

B. Jucevičienė minėjo ir tai, jog buvo sudėtinga vykdyti įsipareigojimą, kad auklėtinių racionas sudarys 80 procentų visų valgių. „Gauti ekologinių produktų, kuriems būtų suteiktas sertifikatas, nepaprasta. Pavyzdžiui, ukmergiškiai nekepa ekologiškos duonos, ją tiekia Prienuose įsikūrusi įmonė. Iš UAB „Žemaitijos pienas“ perkame įvairius jo produktus, tačiau šioje bendrovėje negaminamas ekologiškas sviestas. Vaisius, uogas, gauname iš mūsų rajono ūkininkės Genovaitės Sakalauskienė ūkio, dar vienas ūkininkas tiekė jautieną. Tačiau tai pasirodė labai brangu, tad ją keisime ekologiška vištiena. Organizuodami maitinimą, bendradarbiaujame su Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvu – prekės atkeliauja būtent pas juos. Džiaugiamės sklandžiu darbu.“

Kad gautų finansavimą, įstaiga Nacionalinei mokėjimo agentūrai turėjo pristatyti visas sąskaitas, sertifikatus, kurių susidarė apie 500.

Nors ir patyrė nemažai išbandymų, vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“ neketina atsisakyti šios veiklos. „Matome, kokią naudą duoda ekologiškas vaikų maitinimas. Dėl to ir toliau jį organizuosime“, – patikino direktorė.

Pasidalino patirtimi

Nors mūsų įstaigos „savo kailiu“ patyrė visus sunkumus, tačiau jų patirtimi pasinaudota tobulinant ekologiško vaikų maitinimo sistemą.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė pasakojo, kad pati buvo susitikusi su žemės ūkio ministru Giedriumi Surpliu, kelis kartus į ministeriją važiavo su abiejų vaikų lopšelių-darželių kolektyvų atstovėmis ir dalinosi mintimis, kokių sunkumų kyla.

Patobulino taisykles

Žemės ūkio ministerija informavo, kad atsižvelgdama į kol kas negausią ekologiškų produktų pasiūlą rinkoje ir aukštą kainą bei projekte dalyvavusių Ukmergės darželių patirtį, pakeitė Ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles.

Anot ministerijos, šiemet sveikiau maitintis galės jau nebe dviejų, o kaip planuojama, 22-jų šalies darželių vaikai. Paramos priemonei įgyvendinti 2019–2020 m. skirta 739 tūkst. eurų.

Pagal patvirtintas taisykles vienam vaikui per mėnesį galės būti skiriama iki 20 eurų parama, kompensuojant pagal abi kokybės sistemas pagamintų ir įprastinių produktų kainų skirtumą. Paramos teikimo laikotarpiu pagal abi kokybės sistemas pagaminti produktai turės sudaryti ne mažiau kaip 60 proc. (anksčiau buvo – 80 proc.) viso vaikų maitinimui skirto maisto kiekio.

Pirmenybė gauti paramą bus teikiama tiems darželiams, kurie vaikus maitins tik ekologiškais produktais. Jeigu liks lėšų – bus finansuojamos paraiškos ir tų darželių, kurie maitins ekologiškais ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais.

„Visi produktai pagal taisyk-les dabar suskirstyti į 10 grupių: mėsos ir jos produktų; pieno ir jo produktų; kiaušinių; grūdų produktų; duonos bei pyrago gaminių; aliejaus ir riebalų; vaisių ir jų produktų; daržovių ir jų produktų; uogų ir jų produktų; kitų (medaus ir kt.) maisto produktų. Pagal kokybės sistemas pagaminti produktai, išskyrus kitų maisto produktų grupę, turi sudaryti ne mažiau kaip 20 proc.

Paramos schemoje dalyvaujančios vaikų maitinimo įstaigos galės gauti iki 30 proc. avansą“, – praneša Žemės ūkio ministerija.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Xcv :
    Manu koses duokit
  • R :
    Nuo to ekologisko maisto trida garantuota
  • Nesvarbu :
    nebemaitinkit sveikai,neskanus tas maistas vaikai nevalgo karineja alkani
  • H :
    Nu neispondekit. Gera ta ukmerges duona. Vistiek pareis namo vaikas valgys maista is maximos agurka pomidora ir mesa su vandeny ismirkyta. Mada uzejo durna eko maitinimas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas