Iškyla gamtoje. B. GELUMBECKIENĖS nuotr.

Jaunimas

„Šventupiukų“ stovykloje – pažintis su amatais

Genė VAITKŪNIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Jau antri metai Šventupės biblioteka ir Kultūros centro (KC) Šventupės kultūros skyriaus darbuotoja Birutė Gelumbeckienė organizuoja neformaliąją vaikų vasaros stovyklą „Šventupiukai“, skirtą vaikų užimtumui vasarą, atvykusių atostogauti vaikų integracijai, susipažinimui su kaimo aplinka.

Į stovyklėlę buvo pakviesti visi norintys pradinių klasių moksleiviai. Susirinko 11 vilniečių, atostogaujančių pas senelius, 2 ukmergiškiai, 9 vietiniai vaikai.

Džiaugiamės, kad atsirado savanorių, prisidėjusių prie stovyklos veiklų ir supažindinusių vaikus su įvairiais amatais. Toks ir buvo pagrindinis šių metų stovyklėlės tikslas.

Pirmoji stovyklėlės „Šventupiukai“ diena buvo skirta susipažinimui, stovyklos taisyklių kūrimui, pasižadėjimams būti draugiškais ir drausmingais. Vėliau sulaukėme svečių. Didelį įspūdį paliko susitikimas su Ukmergės policijos komisariato pareigūnais. Mokėmės saugaus interneto taisyklių, saugaus elgesio vasarą, susipažinome su policijos amunicija. Susitikimą vainikavo fotosesija su policijos ir vaikų draugu – „šuniuku“ Amsiumi.

Šių metų stovykla buvo labai turtinga edukacijomis. Vepriškė Rasa Šimonienė vaikams pristatė edukacinę programą „Žolynų magija“. Susipažinome su vaistažolėmis, burtais, maistiniais augalais. O bitininkas Stanislovas Šikšnys papasakojo apie bičių gyvenimą. Edukacinę pamoką baigėme žolynų arbatos su medumi skanavimu. Vaišinomės, pasirodo, net iš 16 amžiaus atkeliavusiu didikų desertu – agurkais su medumi.

KC Vidiškių kultūros skyriaus darbuotoja Janė Giedraitienė mokė vyti aukštaitiškas tautines juostas. Kai kurioms mergaitėms pavyko pasigaminti knygų skirtuką, apyrankę. Dirbdami, kaip senovėje, liaudies dainas dainavom apie audėjėles, stakleles.

Drąsutė Kaselienė iš Dainavos atvyko su savo nuostabiais karpiniais ir pamokė vaikus šios technikos, visi išsikarpė po gražų darbelį.

Su vaikais aplankėme Albino Vaitkūno „Deduko kalvę“. Mergaitės, neatsilikdamos nuo berniukų, bandė kalti karštą metalą.

Dar viena diena buvo labai „lėliška“. Šįkart vaikai, pasikvietę į stovyklą močiutes ir mamas, pamatė ir sukūrė daug grožio. Visi turėjo puikią galimybę susipažinti su unikalia Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinio vyriausiosios bibliotekininkės Astos Girnienės nertų lėlių paroda. Kol mamos ir močiutės mokėsi nėrimo ant grėblio technikų, Krikštėnų kultūros skyriaus darbuotojos Janina Svetlikauskienė, Stela Banišauskienė ir Dalia Banišauskaitė, vykdančios „Lino kelio“ edukacijas, pakvietė vaikus pasigaminti po lėlytę ar paukščiuką iš lino.

Buvo stovykloje ir kitokių veiklų – jos dalyviai kūrė kaimo planą, skaitė ir vaidino, piešė, rinkosi knygutes skaitymo iššūkiui, žaidė stalo žaidimus, kūrė spalvinimo knygelę, vaišinosi žolelių arbatomis, kalbėjosi apie rašto, knygos kelią. Įsitaisę ant minkštasuolių ir pagalvėlių, skanaudami spragėsius, kaip tikrame kino teatre žiūrėjo filmukus.

Nušvitus saulutei, vaikai bėgo į kiemą, ieškojo įvairių gamtos kūrinių: sėklelių, spygliukų, lapų, pūkuotų, minkštų ir kitokių daiktų, žaidė įvairius judriuosius žaidimus.

Dvi savaites šurmuliavusi stovykla baigėsi. O kaipgi paskutinė stovyklos diena be iškylos? Gamtoje surengėme pikniką su atsineštinėmis vaišėmis, dainomis, karstynėmis po medžius, gamtos stebėjimais ir netgi šukuosenų darymu. Prisiminėme pernykštėje stovyklėlėje užrašytas svajones, aptarėme jų išsipildymus, užrašėme naujas. Vaikai stovyklos metu aktyviai įsitraukė į „Skaitymo iššūkio“ akciją, taigi, visi buvo apdovanoti knygų skirtukais.

O brangiausią dovaną vaikai paruošė sau patys – stovyklos metu piešė piešinius spalvinimo knygelei. Taigi, įrištą ją su visų vaikų piešiniais ir gavo kiekvienas dovanų.

Dėkojame svečiams iš Ukmergės, Veprių, Vidiškių, Dainavos, Krikštėnų už puikias pamokas, vilnietės Žavintos tėveliams už medų, o Gabrielės ir Gabijos seneliams – už ledus. Tikimės susitikti ir kitais metais.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas