Senamiesčio pagrindinė mokykla kvies stebėti žvaigždes.

Aktualijos, Naujausi

Pamiršta observatorija ruošiama naujam gyvenimui

Karolina KILDAITĖ

Iš pirmo žvilgsnio Ukmergės senamiesčio pagrindinė mokykla niekuo nesiskiria nuo kitų Lietuvos mokyklų. Tačiau tik nedaugelis žino, kad joje prieš 50 metų buvo įmanoma stebėti dangaus kūnus. Apie greitai veiklą iš naujo pradėsiančią observatoriją kalbėjome su šios įstaigos direktoriumi Arūnu KERZA.

Neaiški istorija

Daug žinių apie šio objekto įkūrimą ir veiklą nėra išlikę. Direktorius teigia, jog anksčiau čia dirbusių mokytojų žiniomis, idėjos iniciatorius buvo fizikos mokytojas Stanislovas Vitkauskas, o observatorija pradėjo veikti apie 1962-uosius. Ji buvo įrengta senojo pastato laiptinėje, tuo metu, kai buvo statomi ir kiti priestatai: sporto salė bei daugiau kabinetų.

Sovietmečiu veikusi observatorija nebuvo įmantri. A. Kerza mano, jog ant medinės pakylos stovėjęs teleskopas nebuvo galingas, bet juo buvo įmanoma stebėti žvaigždes, planetas, mėnulį.

Deja, dėl nežinomų priežasčių observatorija gyvavo neilgai. Kaip teigia pašnekovas, jau 8 dešimtmečio pradžioje ji buvo nebenaudojama, o po nepriklausomybės atkūrimo – visai pamiršta. „Čia nieko nevyko. Ši laiptinė buvo pilna sendaikčių, neprižiūrima ir apleista“, – pasakojo mokyklos direktorius.

Atlikti darbai

Observatorijos atkūrimo idėja kilo vasario mėnesį vykusiose Švietimo inovacijų dirbtuvėse ir ten susilaukė nemažai palaikymo. Kaip teigia A. Kerza, „tai yra išskirtinis objektas. Jo analogų Lietuvoje, būtent ugdymo įstaigose, būtų sunku rasti. Ir jis yra naudingas ne tik mums, bet ir kitoms mokykloms, gimnazijoms, taip pat ir tuo besidomintiems žmonėms.“

Atkūrimas reikalauja daug darbo: buvo iš naujo ištinkuota laiptinė, kurią vėliau papuoš įvairūs piešiniai, įrengta nauja elektros instaliacija, įvesta signalizacija, perdaryta visa aikštelė bei pakeistas priėjimas prie jos. Šiuo metu statoma speciali kolona ant kurios ir bus tvirtinamas teleskopas. Vėliau, siekiant kuo daugiau sandarumo, bus tvarkomas kupolas.

Direktorius užsimena, kad be specialistų pagalbos būtų sudėtinga viską atlikti. Mokykla šiuo metu bendradarbiauja su Molėtų observatorija bei kitais profesionalais, kurie padeda užtikrinti, kad dangaus kūnų stebėjimas būtų kokybiškas. Pasirodo, teks keisti aikštelėje esantį langą, kad šis atsidarytų, o ant grindų reikės tiesti specialią 3 cm storio guminę dangą, kuri sugeria vibracijas. Abu šie pakeitimai užtikrins, kad pro teleskopą matomas vaizdas nebūtų iškraipytas.

A. Kerza mokykloje norėtų matyti Celestron CPC 1100 teleskopą. Šis modelis didina vaizdą 560 kartų, o tamsoje yra 1 600 kartų stipresnis už žmogaus akį. Kadangi jis yra kompiuterizuotas, juo galima fotografuoti, o svarbiausia, jį paprasta valdyti. Kartu su visais reikalingais priedais, filtrais, sugeriančiais miesto šviesas, bei montavimu, šis įrenginys kainuotų apie 5 tūkst. eurų. Direktorius teigia: „Tai pažangus, rimtas teleskopas. Bet ir mūsų observatorija yra rimta.“

Observatorijos atnaujinimas, kartu su teleskopo įsigijimu, kainuos apie 10 tūkst. eurų. Projektas yra finansuojamas iš savivaldybės lėšų bei vietos verslininkų paramos.

„Komercija – paskutinėje vietoje“

Pasak A. Kerzos, mokiniai negali sulaukti, kada observatorija bus atnaujinta. Ir priduria, jog ji bus skirta ne tik Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniams: „Kviesime visų rajono ir miestų mokyklų mokinius ir mokytojus. Mes galvojame ne tik apie save. Ši observatorija yra skirta rajonui, kitoms mokykloms, plačiajai visuomenei. Komercija – paskutinėje vietoje.“

Paklaustas, ar bus įleisti ir paprasti lankytojai, direktorius atsako: „Vienareikšmiškai – taip.“ Jo teigimu, mokykla planuoja bendradarbiauti su Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centru. Observatorijoje vyks ne tik žvaigždžių stebėjimas, bet ir edukacinės programos.

Tačiau kada bus įleidžiami pirmieji lankytojai, dar nėra aišku, o ar lankymas bus mokamas, ar ne, pašnekovas atsakyti taip pat negalėjo. Nors darbai turėtų būti baigti rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje, tiksli data nėra žinoma. „Mes norėtume, kad viskas vyktų greičiau, bet darbo yra daug ir jis reikalauja kruopštumo“, – pastebi A. Kerza.

AUTORĖS nuotr.

Apie iš naujo pradėsiančią veikti observatoriją pasakojo A. Kerza.

Langas bus pakeistas.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ukmerge :
    Kur komentarai? Bijot tiesos?
  • Ukmerge :
    Kiek save pamenu vis ja remontuoja! Turbut pakelus dokumentus milijonas jau isisavintas!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas