Prie keliuko link ežero – usnių jūra.

Aktualijos, Naujausi

Nupirko už 45 tūkstančius eurų ir pamiršo…

Genovaitė KAZIELIENĖ

Praėjusių metų gruodžio 20 dieną vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas iš privataus asmens už 45 tūkstančius eurų pirkti prie Žirnajų ežero, Jurdonių kaime, Pabaisko seniūnijoje, esantį 0,8 ha ploto žemės sklypą visuomeniniam pliažui įrengti. Šis sandoris motyvuotas tuo, kad gyventojai tik prie šio vienintelio rajone ežero neturi prieigos, tai būtų vieta, kur galėtų poilsiauti ne tik vietiniai žmonės, bet ir ukmergiškiai. Taip pat kalbėta, kad perkamas ne tik žemės sklypas: yra išvalyta 50 metrų paplūdimio juosta, tad galima ja naudotis ir maudytis, įrengtas privažiavimas, prie pat plento – automobilių stovėjimo aikštelė.

 

Svarbiausia buvo sumokėti pinigus?

Nežinia, kiek ukmergiškių vyko į naująjį pliažą, tačiau tie, kurie nutarė apsilankyti, matyt, neapsidžiaugė sukorę 15 kilometrų kelią. Nors praėjo gerokas pusmetis, kai buvo įsigytas sklypas, deja, gerų emocijų vaizdas nesukelia. Atrodo, kad sumokėjus pinigus viskas buvo pamiršta.

Tik atvažiavus atgrasiai atrodo prie pat kelio pastatytas biotualetas, beveik visa apžėlusi automobilių stovėjimo aikštelė ir aplink ją styrančios žolės. Keliuko, vedančio link vandens telkinio, kairėje pusėje plyti tikrąja to žodžio prasme usnių miškas. Ežero pakrantės, kur yra vadinamasis pliažas, užtektų tik keliolikai žmonių. Jeigu jų suplūstų daugiau, sunku būtų visiems sutilpti.

Idėja liko tik idėja

Ukmergiškiai turtingi ne tik ežerais (visose seniūnijose yra didesnių ar mažesnių vandens telkinių), bet ir miestą kertančia Šventosios upe. Dar nuo sovietinių laikų kiekvienas pasirinkdavo, kurioje vietoje jam maudytis, atradęs smėlio ar žolės lopinėlį, čia ir poilsiaudavo.

Kai pagaliau buvo prisiruošta įrengti vietą maudymuisi ir poilsiui prie pėsčiųjų tilto, daugelis dėl to apsidžiaugė. Buvo pastatytos persirengimo patalpos, nedidelės sūpynės, tualetas. Čia užsuka nemažai žmonių, ypač karštomis dienomis. Tačiau poilsiautojai nuobodžiauja, kadangi daugiau infrastruktūros nėra.

O juk turint noro ir entuziazmo, galimybės kažką sukurti yra puikios. Laisvas plotas – didžiulis, vieta – kone per miesto vidurį, tai galėtų būti puiki zona laisvalaikiui. Pavyzdžiai, kad tai galima padaryti, visai šalia – kaimyniniuose Anykščių, Širvintų rajonuose tokios zonos pritraukia ne tik šių miestų lankytojus, ten važiuoja ir dažnas ukmergiškis.

Beje, 2017 metais žurnalas „Structum“ organizavo konkursą „Išmanusis miestas III“, kurio metu Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai siūlė savo idėjas, kaip gražinti ir gerinti šalies savivaldybių teritorijas. Šiame konkurse dalyvavo ir Ukmergės rajono savivaldybė. Aukštųjų mokyklų studentams buvo patikėta analizuoti teritoriją prie miesto stadiono, Gruodžio 17-osios gatvės gale. Konkurso dalyviams buvo keliamas ne vienas esminis teritorijos sutvarkymo ir modernizavimo uždavinys – naujoviški urbanistiniai, architektūriniai, miestovaizdžio ir funkciniai sprendiniai. Pageidauta, kad Sporto ir pramogų kompleksas būtų universalus statinys ir jame būtų galima rengti įvairias sporto varžybas, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos koncertus, festivalius, parodas, muges, rodyti spektaklius. Jis turėjo būti pritaikytas ir komerciniams bei edukaciniams renginiams.

Tuomet studentai pateikė net aštuonis „Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste“ projektus. Juos rengė Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos universitetų, Vilniaus dailės akademijos ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos komandos. Kauno technologijos universiteto studentai už projektą „Sporto, rekreacijos ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste“ net pelnė konkurso pirmosios vietos apdovanojimą.

Tačiau jų pasiūlyta idėja dar nepradėta įgyvendinti. Pasiteiravus, ar šia linkme bus žengti kokie nors žingsniai, savivaldybės meras Rolandas Janickas atsakė, kad „ieškoma finansavimo šaltinių, kurių pagalba būtų vykdomas vadinamasis Sveikatingumo slėnio projektas.“

Vis dėlto turėsime kur ilsėtis?

Vis dėlto viltis, kad turėsime savo rajone kur nuvykti ir praleisti laiką, yra. Tai daugelį metų buvęs populiarus Mūšios tvenkinys. Šis vandens telkinys turėjo daug pliusų: netoli, tik kelis kilometrus, nutolęs nuo miesto, smėlio dugnas, sekli pakrantė – ideali vieta plaukioti suaugusiems, pliuškentis vaikams. Populiarumą didino ir tai, jog iki pat tvenkinio buvo išasfaltuotas kelias, įrengta didžiulė automobilių stovėjimo aikštelė.

Deja, bėgant metams, netvarkomo tvenkinio pakrantės užžėlė, liko tik keli siauri įėjimai į vandenį.

2016 metais verslininkas Darius Rinkevičius nutarė atgaivinti šią vietą. Traukos objektu turėjo tapti vandenlenčių trasos įrengimas. Tačiau dėl įvairių formalumų šių planų įgyvendinimas užsitęsė.

Tik praėjusių metų rugsėjo mėnesį Savivaldybės taryba pritarė VšĮ „Veikmergė“, kuriai atstovauja D. Rinkevičius, projekto „Vandenlenčių parko įrengimas Mūšios tvenkinyje“ įgyvendinimui. Rajono Tarybos nariai taip pat nusprendė, kad Ukmergės rajono savivaldybės administracija šiame projekte dalyvaus partnerio teisėmis.

Bendra projekto vertė – 173 181 Eur su PVM. Pagal priemonę Nr. LEADER-19.2-SAVA-5 „Smulkių bendruomeninių ir kitų pelno nesiekiančių organizacijų verslų kūrimas ir plėtra, įskaitant žemės ūkio produktų gamybą, perdirbimą ir rinkodarą“ turėjo būti skirta 114 500 Eur, VšĮ „Veikmergė“ indėlis – 58 381,25 Eur, projekto partnerio jaunimo muzikos klubo „Rockmergė“ įnašas – 200 Eur, tokia pačia suma nutarė prisidėti ir Ukmergės rajono savivaldybė.

Vykdant projektą turėtų būti sutvarkyta aplinka, įrengtos komunikacijos – įvesta elektra, kanalizacija.

Numatyta įrengti du inžinerinius statinius – atramas, prie pliažo pastatyti apie 80 kvadratinių metrų namelį įrankiams sudėti, lauko terasą.

Kadangi vienas projekto partnerių yra „Rockmergė“, pastatytame namelyje planuojama pardavinėti ledus, gaiviuosius gėrimus, lengvus užkandžius.

Penktadienį pasiteiravus, kaip sekasi realizuoti planus, D. Rinkevičius pasidžiaugė, kad projekto vykdymui pritarta, tad paramos lėšos bus skirtos. Verslininkas taip pat sakė, kad jau iškilo administracinis pastatas. „Šiomis dienomis sumontuosime ir stebėjimo kameras“, – pridūrė projekto iniciatorius.

Jis teigė, kad pagal galimybes atliekami ir kiti darbai.

Tvarkant teritoriją, Vidiškių seniūnijos seniūnas Virgilijus Štaras pasirūpino, kad prie tvenkinio būtų nušienauta žolė. Rajono vadovai seniūnui pavedė išsiaiškinti, kaip būtų galima pašalinti maudyklos vietoje tankiai augančius meldus.

D. Rinkevičius įsitikinęs, kad iki kito vasaros sezono poilsiavietės įrengimo darbai bus baigti.

AUTORĖS nuotraukos

Studentai pateikė viziją, kaip šiuos plotus paversti patrauklia poilsio zona, bet idėja net nepradėta įgyvendinti.

Ant Mūšios tvenkinio pakrantės jau pastatytas namelis.

Vaizdas, važiuojant link Žirnajų ežero pliažo, nekelia estetinio pasigėrėjimo.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • D :
    TV pagalbai skuskites. Pagelbes. Atvaziuos stiklickiene ir viska ispres ☺
  • Ir dar :
    Norėčiau atkreipti dėmesį į ,,Poilsiautojos" repliką ,,Deja, galiu nuvilti - džiaugiasi visi, kas tik yra buvęs" nėra kuo džiaugtis, tik per tiek metų kiek dirba seniūnas G. Lapukas, žmonės nusivylę, ir suprato kad kam nori skųskis, nei seniūnui, nei valdžiai nerūpi.
  • Pabaiskietis :
    Kad nupirko gerai, bet problema yra ta, kad Pabaisko seniūnas nedirba, jam niekas nerūpi. Žmones kurie turėtų dirbti darbus, kaip šienauti paplūdimį, Pabaisko seniūnijos teritoriją, kuri yra apleista, su seniūnijos inventoriumi ir kuru, pirmiausia yra šienaujama seniūno G. Lapuko sklypas esantis prie Žirnajų ežero, netoli šio paplūdimio. Tik klausimas kiek valdžia toleruos tokį seniūno darbą.
  • V :
    Gerai dar kad tik usnes o ne sosnovskio barsciai auga.
  • Nusivylęs :
    Jums patiems negėda rašyti tokius straipsnius? Nusiritot iki Kazėno lygio, ar ką? Parašėt apie problemą, o kur kiti žingsniai? Kur pakalbinta valdžia? Meras ar naujas administracijos direktorius, kurį visi už ūkiškumo simbolį laikė? Ar Petronis, kuris čia labiausiai bangas dėl to sklypo kėlė? Bijot nemaloniais klausimais užsitraukt valdžios nemalonę? Kam jūs tokie tada iš viso reikalingi?
  • Poilsiautoja :
    Gaila, kad žurnalistai įžvelgė tik estetinius trūkumus dėl Žirnajų 😢 Gal vertėtų lankytis tuomet, kai ten pilna poilsiautojų (pvz. šiandien) 18 val. suskaičiavau virš 50. Ir vietos dar 500 kaip minimum ✌️ Ir nei vieno nepatenkinto estetika. Paskaičius straipsnį jaučiamas aiškus noras įgelti 😜 ar kažkaip įteigti, kad pirkinys nevykęs ir nereikalingas 😠 Deja, galiu nuvilti - džiaugiasi visi, kas tik yra buvęs 🤗

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas