Kultūra

Pažymėjo Ukmergės krašto istorines vietoves ir vietovardžius

Mindaugas SAMKUS

Šiemet Lietuvoje minimi Vietovardžių metai. Ta proga Registrų centras interaktyviame žemėlapyje REGIA sudarė galimybę Ukmergės rajono gyventojams ir kraštiečiams atrasti ne tik šiuo metu esančias, bet ir išnykusias gyvenvietes – kaimus, valsčius, miestelius – mūsų, tėvų ar senelių gimtąsias vietas, kurių dauguma panaikinta sovietmečiu.

Naudodamasis archyviniais dokumentais Registrų centras REGIA žemėlapyje atkūrė apie 2,5 tūkst. jau nebeegzistuojančių vietovių su buvusiomis jų ribomis, pavadinimais (vietovardžiais), taip pat pažymėjo dokumentus, kuriais šios vietovės panaikintos. Šiuo metu visoje Lietuvoje yra per 21 tūkst. aktualių vietovardžių.

„Šių gyvenviečių dabar jau nebėra, bet įdarbinę duomenis suteikėme galimybę gyventojams pasidairyti, atrasti, o galbūt ir aplankyti tas vietoves, kurios glaudžiai susijusios su jų giminės ar žymių žmonių istorijomis. Dabar kiekvienas turintis kompiuterį gali nesunkiai surasti, kur buvo išnykę kaimai ir miesteliai“, – sako Registrų centro komunikacijos vadovas Tadas Valančius.

Iki liepos 24 dienos LRT.lt portale vyksta gražiausių lietuviškų vietovardžių rinkimai. 15 įdomiausių išnykusių, taip pat ir šiuo metu egzistuojančių vietovių pavadinimų išrinko ir visuomenės balsavimui kartu su LRT pateikė Registrų centras.

Visas šalies istorines vietoves galima nesunkiai surasti interaktyviame REGIA žemėlapyje – atsidarius konkrečios savivaldybės žemėlapį dešinėje esančiame turinyje pasirinkus „Adresų registro objektų ribos“ reikia pažymėti „Istorinės gyvenamosios vietovės“. Tuomet žemėlapyje bus pažymėtos visos toje savivaldybėje esančios buvusios gyvenvietės, o spustelėjus mėlyną „i“ raidelę, galima pamatyti ir dokumento, kurio pagrindu vietovė buvo panaikinta, informaciją.

Istorinės gyvenvietės į REGIA žemėlapį buvo įkeltos išanalizavus Registrų centro archyve saugomus prieš daugiau kaip du dešimtmečius tuometinio Valstybinio žemėtvarkos instituto parengtus gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų planus. Šiuose dokumentuose buvo pažymėtos ne tik šiuo metu įregistruotos gyvenviečių ribos, tačiau ir sovietmečiu panaikintų gyvenamųjų vietovių teritorijų ribos.

Be žemėlapio pagrindą sudarančių pagrindinių valstybės registrų duomenų, ateityje numatyta žemėlapį papildyti aktualiais Gyventojų registro statistiniais duomenimis, unikaliais ir iki šiol niekur nepublikuotais Nekilnojamojo turto registro duomenimis, taip pat naudinga ir išsamia informacija iš Juridinių asmenų registro.

Redakcijos nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas