Daugiabutyje išsinuomojusios patalpas moterys teikia sekso paslaugas.

Kriminalai, Naujausi

Ukmergėje po penkerių metų pertraukos – baudos už prostituciją

Genovaitė KAZIELIENĖ

Ukrainietės „atrado nišą“

Viename respublikiniame dienraštyje pasirodė informacija apie tai, kad Ukmergėje, viename namų, butą nuomoja ukrainietė, kuri žurnalistams papasakojo apie tai, kad verčiasi prostitucija.

Laikraštyje išspausdintame straipsnyje 32 metų charkoviete prisistačiusi Olga sakė, kad prostitucija užsiiminėjusi Turkijoje, po to, pakalbinta vienos „kolegių“ sausio mėnesį atvyko į Lietuvą, nes čia esą „galima neblogai užsidirbti“. Iš pradžių klientus priiminėjo Tauragėje, Telšiuose, Marijampolėje, Alytuje, dabar uždarbiauja mūsų mieste. Prostitutė laikraščiui teigė, jog prieš jai atvykstant, tame pačiame bute sekso paslaugas teikė 30-metė Kaja iš Estijos. Ji – viena iš nedaugelio svetimšalių, dirbanti su ukrainietėmis.

Gresia baudos

Pagal mūsų šalyje galiojančius įstatymus, už vertimąsi prostitucija arba naudojimąsi prostitucijos paslaugomis, yra baudžiama. Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 487 straipsnyje nurodoma, jog „vertimasis prostitucija, atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis užtraukia baudą nuo devyniasdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų. Šis administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki trijų šimtų eurų. Įstatyme taip pat rašoma, jog už šiuos administracinius nusižengimus „gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).“

Įstatyme taip pat numatyta, kad „administracinėn atsakomybėn netraukiamas prostitucija vertęsis asmuo, kuris į prostituciją buvo įtrauktas būdamas materialiai, dėl tarnybos ar kitaip priklausomas arba įtrauktas į prostituciją panaudojant fizinę ar psichinę prievartą ar apgaulę, arba bet kokiu būdu įtrauktas į prostituciją būdamas nepilnametis ir (ar) nukentėjo nuo prekybos žmonėmis ir yra pripažintas nukentėjusiuoju baudžiamajame procese.“

Beje, paprastai pirmą kartą išaiškintoms prostitutėms skiriama 45 eurų bauda.

Turi įrodyti, kad įvyko piniginis sandoris

Kad asmenys nesiverstų draudžiama veikla, kontroliuoja policijos pareigūnai. Pasiteiravus Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininko Vlado Butkaus, ar žinoma apie mūsų mieste sekso paslaugas teikiančias moteris, jis sakė, kad tai pastebėta prieš kelis mėnesius.

„Viename pažinčių portale pamatę skelbimą apie Ukmergėje teikiamas sekso paslaugas, nutarėme patikrinti, ar moterys verčiasi prostitucija. Įstatymo pažeidimas traktuojamas tik tuo atveju, jei užfiksuojamas sandėris – už seksą sumokami pinigai. Nustatėme tris tokius atvejus, paskutinis – šią savaitę. Mūsų pareigūnai skambindavo nurodytu telefonu, susitardavo dėl susitikimo ir kaip klientai apsilankydavo bute. Čia sumokėję pinigus, prisistatydavo ir surašydavo protokolus. Kadangi viename iš butų merginos keičiasi, tokie protokolai surašyti dviem prostitutėms, kitame bute – vienai. Visos trys nubaustos moterys – ukrainietės“, – atskleidė V. Butkus.

Lietuvoje baudžiama ne tik už teikiamas prostitucijos paslaugas, bet už naudojimąsi jomis. Tačiau V. Butkus pripažino, jog prostitučių klientus nubausti pakankamai sudėtinga. Pasak viršininko, kai jos dirba gatvėje, kaip, pavyzdžiui, Vilniaus Stoties rajone, klientai sandorius sudaro mašinose, tai užfiksuoti lengviau. Tačiau kuomet viskas vyksta bute, pareigūnams ten patekti beveik nėra galimybių.

V. Butkus sakė, kad ir toliau bus stebima, ar mieste nėra sekso paslaugas teikiančių moterų. Jis informavo, kad paskutinį kartą už prostituciją moteris – lietuvė, Ukmergės mieste buvo bausta prieš penkerius metus, vėliau tokių faktų nenustatyta.

Panaikinus vizas, užplūdo Europą

Ukrainiečių prostitučių padaugėjo nuo tada, kai šios šalies gyventojams 2017 metais buvo panaikintos vizos atvykstant į Šengeno erdvės šalis. Jos užplūdo Vakarų Europos šalis, taip pat nemažai jų atvyko ir į Lietuvą. Kadangi didmiesčiuose „dirbti“ pavojingiau, nes pasitaiko agresyvių, neblaivių klientų, anot „sekso darbininkių“, mažesniuose miestuose vyrai ramesni. Tiesa, jos skundžiasi, jog tenka keisti miestelius, kadangi vietos klientams jos greitai atsibosta.

Skelbiasi portaluose

Paprastai prostitutės sekso paslaugas siūlo skelbimų portaluose. Įvardijamos ir kainos, kokias rajonuose teks mokėti vyrams: už pusę valandos – 40–50 Eur, valandą – 80–100 Eur. Didmiesčių sekso už pinigus teikėjos prašo ir 200 eurų už valandą.

Atvykėlės klientų trūkumu nesiskundžia – anot merginų, jos per parą aptarnauja ne vieną.

Sprendimai dėl šios veiklos – skirtingi

Prostitucija vadinama seniausia pasaulyje profesija. Oficialiuose šaltiniuose ji minima jau nuo III amžiaus prieš mūsų erą. Kai kuriais laikais moterims užsidirbti tokiu būdu buvo labai garbinga, buvo ir tokių laikotarpių, kai prostituciją buvo bandoma uždrausti, baudžiant net mirties bausme.

Diskusijos, kaip kovoti su šia problema, netyla ir dabar.

Šią veiklą įstatymu patvirtino, t. y. legalizavo, aštuonios Europos valstybės – Nyderlandai, Vokietija, Austrija, Šveicarija, Graikija, Turkija, Vengrija ir Latvija. Lenkijoje prostitucija yra legali, tačiau viešnamiai ar kitos sąvadavimo formos ar vertimas užsiimti ja yra neleidžiami.

Sekso paslaugų teikimas yra legalizuotas ir kitų žemynų kai kuriose šalyse.

Švedijoje, Norvegijoje ir Islandijoje baudžiami tik tie, kurie naudojosi prostitucijos paslaugomis. Tokiu būdu siekiama apsaugoti moteris, kurios į prostituciją yra įveliamos prekiautojų žmonėmis ir negali pačios pasirinkti, ar užsiimti šia veikla.

Nesutariama, kaip kovoti su šiuo reiškiniu

Lietuvoje iki šiolei nesutariama, koks modelis turėtų būti taikomas. Kadangi nelegali prostitucija kelia daug problemų – tai prekyba žmonėmis, pedofilija, narkotikai, smurtas, lytiškai plintančios ligos, organizuotas nusikalstamumas, sekso paslaugas teikiantys asmenys bijo kreiptis į policiją dažnais smurto atvejais, nes gali ir patys būti nubausti, kai kas siūlo sekso paslaugas legalizuoti. Anot tokio sprendimo šalininkų, taip atsirastų galimybė rinkti iš prostitučių mokesčius, būtų užtikrintas jų saugumas, sveikatos priežiūra.

2014 metais Seimas yra priėmęs rezoliuciją, raginančią naikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija, paliekant tik baudas už seksualinių paslaugų pirkimą.

2016 metais kelios socialdemokratės parlamentarės pateikė Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimo projektą, kuriuo siūlė naikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija, o bausti šias paslaugas perkančius. Pataisų iniciatorės teigė, kad be Lietuvos, tik trys Europos Sąjungos šalys (Kroatija, Malta ir Slovėnija) baudžia seksualines paslaugas teikiančius asmenis, kitose 24 Europos Sąjungos šalyse seksualines paslaugas teikiantys asmenys nėra baudžiami.

Tačiau Seime šiam siūlymui nebuvo pritarta.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ukmergiete :
    Jie savo zmonu sukontroliot nesugeba! O norit kad ptostitutes suziuretu... Gal is to lizdo ir antrosios puses ... Kaip cia dabar mamka skriausi ....
  • Ukmerge :
    Jie kartu griauna miesta! Atkata gauna nuo biudzeto ir nieko nemato! Ten gi tie patis sedi, kas policikoje sedejo! Laizyt dg.nieko ir nesugeba!
  • Justas :
    Suo jei neturika veikti laizo kiausius
  • Zino :
    Isvaziavo mergaites.o buvo wau.
  • Emigrantas :
    Ane?
  • Emigrantas :
    Nesuprantu, kame problemos? Gėjams viskas galima, o mergaitėms tokie apribojimai. Įdomūs tie teisėjai, įdomu, prie ko jie daugiau palinkę.
  • Pasidalinkit :
    Gal kas turi numerį mergaičių?
  • Sokis :
    Mergas pagaunat policininkai, o mero ir tarybos griaunanciu miestą uždaryt negalit?
  • Jjv :
    Bandytus tegu gaudo geriau

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas