Aktualijos, Naujausi

Gitanas Nausėda pradėjo eiti Lietuvos prezidento pareigas

Penktadienį vykusios inauguracijos ceremonijos metu Seime prisiekęs išrinktasis prezidentas G. Nausėda pradėjo eiti šalies vadovo pareigas.

Pirmą kartą kaip prezidentas kreipdamasi į tautą G. Nausėda pažymėjo, kad „Lietuva šiandien yra kur kas daugiau nei nuostabus žemės lopinėlis prie Baltijos. Lietuva – tai pirmiausia jos žmonės. Nėra ir negali būti dviejų, trijų ar penkių Lietuvų. Ji yra viena – mūsų visų.“

Prezidentas sakė, kad „šiandien mes privalome dar kartą susivienyti, nes sprendimai, kuriuos priimsime dabar, lems valstybės ateitį artimiausius 30 metų. Nacionaliniai susitarimai dėl švietimo, socialinės atskirties mažinimo, regionų politikos, valstybės prioriteto – tiek finansavimo, tiek ir požiūrio prasme – suteikimas kultūrai, – yra tos sritys, kuriose imsiuosi asmeninės iniciatyvos ir telksiu visas politines jėgas, nevyriausybines organizacijas, piliečių judėjimus, sąžiningus, profesionalius ir atsakingus žmones bendram tikslui.“

Šalies vadovas žadėjo stiprinti ir plėsti pilietinės visuomenės galimybes tiesiogiai dalyvauti sprendžiant svarbiausius Lietuvos valstybės gyvenimo klausimus.

G. Nausėda išvardino ir Gerovės valstybės idėjos penkis esminius šalies rodiklius. Tai – pajamų nelygybės mažinimas, biudžeto mokestinių pajamų didinimas nuo šiandieninių 30 procentų iki 35 procentų BVP, regioninės atskirties mažinimas, efektyvus ES fondų lėšų panaudojimas, švietimo kokybės pažanga.

„Vykdydama užsienio politiką Lietuvos Respublika bus patikimu partneriu, kuris turi vertybinį stuburą, paremtą visuotinai priimtinomis tarptautinėmis teisės normomis. Mūsų strateginis kursas privalo išlikti tvirtas ir nuoseklus – dar gilesnė euroatlantinė integracija ir glaudūs santykiai tiek su Europos Sąjunga, tiek su JAV. Turime plėtoti ir vystyti dvišalius santykius su kaimyninėmis valstybėmis – Lenkija, Latvija, Estija – kartu siekti energetinės nepriklausomybės bei ginti savo interesus Europos Sąjungoje ir NATO“, – pabrėžė naujasis Lietuvos vadovas.

„G. ž.“ inform.

LR Prezidento kanceliarijos / Roberto DAČKAUS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas