Ukmergės pareigūnai bendravo su gyventojais. Autorės nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Veiksmingiausi būdai apsisaugoti nuo vagių

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

Birželio 19-ąją daugelyje Europos šalių buvo paminėta vagysčių iš gyvenamųjų patalpų prevencijos diena, atkreiptas gyventojų dėmesys į apsisaugojimo būdus ir galimybes.

Ukmergės rajono policijos komisariatas šią dieną organizavo susitikimus, kartu su policijos rėmėjais lankėsi sodų bendrijose, bibliotekoje, turgavietėse, susitiko su saugių kaimynysčių aktyvistais, bendravo su ukmergiškiais.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo įvykdyta apie 15 tūstančių įvairių vagysčių, 26,6 proc. jų išaiškinta. Vilniaus apskrityje tokių nusikalstamų veikų užregistruota 5 400, iš jų 1 059 yra ištirtos. Ukmergės rajone 2018-iais įvykdyta 130 vagysčių, 45 iš jų ištirtos.

Šių metų pirmą ketvirtį mūsų rajone užregistruotos 44 vagystės. Dažniausiai vagys braunasi į sandėliukus, garažus.

Beje, atkreiptinas dėmesys, kad šių patalpų durys paprastai būna neužrakintos. Į negyvenamąsias sodybas vagys dažniausiai patenka sugadinę durų užraktą arba išdaužę lango stiklą. Pastebima, kad apvagiami tie butai, kurių durys ar spynos yra nekokybiškos. Iš gyventojų būstų grobiami kompiuteriai, juvelyriniai dirbiniai, pinigai (palikti matomoje vietoje, stalčiuje ar taupyklėje), iš kiemo ir sodybų – įvairūs įrankiai. Vagysčių daugėja, kai žmonės išvyksta atostogauti, be priežiūros palieka negyvenamas sodybas, sodo namelius, kiemuose – vertingus daiktus.

Vagysčių analizę atlikusi rajono Policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė atkreipia dėmesį, kad palikdami ilgesniam laikui savo turtą gyventojai nenaudoja pakankamai saugumo priemonių. Ji pateikė keletą patarimų: „Išeidami visada uždarykite visas duris ir langus. Įsirenkite tik kokybiškus užraktus, spynas. Rakinkite vartus ir lauko duris net tada, kai esate savo kieme. Užsiimdami kokia nors veikla, pavyzdžiui, darbuodamiesi darže, mokydamiesi, ruošdami maistą, užrakinkite lauko duris. Nepalikite kieme daiktų, kurių pagalba vagys gali patekti į jūsų privačią valdą, pavyzdžiui, kopėčių. Nepalikite kieme daiktų, kuriuos lengva paimti – dviračio, žoliapjovės ir pan. Įsirenkite šviestuvus su judesio davikliais. Augalus sodinkite taip, kad jie netaptų potencialaus vagies slėptuve. Išvažiuodami iš namų, palikite juos taip, lyg atrodytų, kad kažkas yra. Labiausiai vagis atbaido signalizacijos, stebėjimo kameros bei seifai. Apsaugoti turtą padeda šarvo durys, kelios durų spynos, langų žaliuzės, name ar bute laikomas šuo.“

I. Dutkienė taip pat rekomenduoja įsirengti signalizaciją ir ją prijungti prie saugumo tarnybų, apdrausti savo turtą, brangius juvelyrinius dirbinius laikyti saugyklose ar bankuose.

„Prieš išvykdami ilgesniam laikui įspėkite savo kaimynus ar giminaičius apie išvykimą ir paprašykite, kad jie prižiūrėtų jūsų namus. Nepamirškite, kad nuotraukų platinimas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje – tai puikus būdas vagims sužinoti jūsų atostogų planus, vietą. Pašto dėžutė vagims padeda suprasti, kad esate išvykę ilgesniam laikui. Tad paprašykite kaimynų ar giminaičių, kad jie paimtų jūsų prenumeruojamus leidinius. Jeigu radote apvogtą butą, sandėliuką ar kitas patalpas, neištrypkite, neištrinkite, nesunaikinkite nusikaltėlių pėdsakų; nufotografuokite įvykio vietą, stenkitės užfiksuoti daugiau įvykio detalių, pėdsakų, objektų. Atminkite, kad nuo jūsų elgesio nusikaltimo vietoje priklauso įtariamųjų paieškos sėkmė“, – apsisaugojimo būdus vardijo bendruomenės pareigūnė.

Daugiau informacijos internetiniame puslapyje www.saugausavoturta.lt.

Vagystės atveju kreipkitės skubios pagalbos telefonu 112.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • A :
    Drona reik uzleisti su lazeriu.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas