Renginio metu skambėjo dainos.

„Antanas Smetona - iškiliausia Ukmergės rajono asmenybė“, Kultūra

Surengtas ir literatūrinis konkursas

Milda AUGLYTĖ

Taujėnų miestelio bendruomenės pirmininko pavaduotoja

Turbūt nėra Lietuvoje žmogaus, kuris nežinotų Antano Smetonos – pirmojo nepriklausomos Lietuvos prezidento. Neretai visas tarpukario Lietuvos istorijos etapas vadinamas Smetonos Lietuva.

Šiemet sukanka 145 metai, kai gimė (ir 100 metų, kai buvo išrinktas Lietuvos Respublikos prezidentu) vienas iškiliausių tarpukario Lietuvos valstybės ir visuomenės veikėjų, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras A. Smetona.

Taujėnų miestelio bendruomenė kartu su kultūros namais bei biblioteka šiais metais vykdo projektą „Kraštas, menantis pirmąjį Lietuvos prezidentą“. Viena iš šio projekto veiklų – prezidento A. Smetonos atminimo pagerbimas, paminint jo vardo dieną – Antanines. Šio renginio metu susirinkusieji buvo pasveikinti Taujėnų seniūnijos seniūnės Elvyros Tulušienės, girdėjo Smetonos laikų romansus, kuriuos atliko kultūros namų mišrus ansamblis (vadovė Nijolė Janulienė), klausėsi mūsų kraštiečio, Mykolo Romerio universiteto profesoriaus Sauliaus Nefo paskaitos apie A. Smetoną. Profesorius itin domisi pirmuoju Lietuvos prezidentu, jo politine, visuomenine veikla bei asmeniniu gyvenimu.

Dar viena iš šio projekto veiklų – literatūrinis konkursas „Mano laiškas prezidentui Antanui Smetonai“. Konkurse daugiausia dalyvavo projekto partnerio, Taujėnų gimnazijos, gimnazistai, tačiau ne vienas kraštietis ir Ukmergės rajono gyventojas taip pat susidomėjo šiuo konkurso ir atsiuntė laiškus. Renginio metu buvo skaitomos laiškų ištraukos bei apdovanojami nugalėtojai. Prizai (knygos, puodeliai, magnetukai) įteikti šiems mokiniams: Laurai Bujokaitei, Emilijai Ivoškaitei ir Mantui Pintukui. Už itin įdomius laiškus papildomais prizais, knygomis ir puodeliais, apdovanotos ir taujėniškė Laima Rinkevičienė bei šventupietė Vanda Buteikytė-Urbanavičienė. Dėkojame mokytojoms Loretai Zdanienei ir Mildai Titenytei už gimnazistų paskatinimą dalyvauti šiame projekte, o projekto rėmėjui, Ukmergės kraštotyros muziejui, ir jo direktorei Vaidutei Sakolnikienei už puodelius su A. Smetonos dvaro paveikslėliu.

Pasibaigus renginiui visi buvo kviečiami pasivaišinti pagal smetonišką receptą keptu pyragu ir spaustu sūriu, atsigaivinti arbata bei aplankyti bibliotekoje veikiančias parodas: Taujėnų gimnazijos mokinių piešinių parodą „Prezidentas Antanas Smetona“ ir literatūros parodą „Pirmasis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona 1874–1944“. Šios parodos taip pat yra projekto dalis.

Paskaitą skaitė S. Nefas.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas