Asociatyvi nuotrauka.

Kultūra

Pajuskime Joninių stebuklą!

Vilma MULEVIČIŪTĖ-SABALIAUSKIENĖ

Nenuspėjamai bėga laikas, saulė ir vėl apsuko ratą. Jau visai netrukus susibursime prie Joninių, Rasos, Kupolių šventės laužų sustiprinti savo ryšio su gamta, pasisemti energijos, o gal net ir ateitį sužinoti.

Tai – jaunimo, o kartu ir linksmiausia metų šventė. Seniau gražesnėje vietoje jaunimas statydavo kartį, ant kurios užmaudavo stebulę ar pritaisydavo statinę, uždegdavo ir linksmindavosi, dainuodavo, šokdavo, sulaukdavo aušros. Buvo paprotys ieškoti paparčio žiedo. Sakoma, kad paparčio žiedas pražysta trumpą akimirką. Jis pasirodo tik geriems žmonėms ir tik kartą gyvenime. Būta papročio ir šokinėti per laužą pavieniui, po kelis ar būryje. Merginos būrė vedybinę laimę. Puošdavo šakotą kartį, ant kurios mėtė žolynų vainikėlius. Kurios vainikas užkibs, ta – ištekės. Galėjo būti lemtingas ir pats trumpiausios nakties pasilinksminimas. Tikėta, kad skirstantis nuo laužo susitikus mylimąjį (mylimąją), „tą patį reiškia, ką ir žodį duoti – tada jau nebereikia vienas kitam pasižadėti”. Taip pat tikėta, kad gali būti lemtingas ir pats jaunimo bendravimas, manyta, kad pora, susidraugavusi Joninių naktį, būtinai susituoks.

Šventės išvakarėse sodiečiai ėjo rinkti stebuklingų žolelių, tinkančių vaistams, galinčių atnešti žmogui laimę ir sveikatą. Stebuklinga ir rytmečio rasa, būtinai reikia po ją pabraidyti ar net pasivolioti, kad būtum sveikas ir gražus.

Kad ir kokie būtų jūsų planai trumpiausiai vasaros nakčiai, keliaukite į gamtą, pasibūkite užmiestyje, kad tikrai pajustumėte stebuklą. O Ukmergės rajone birželio 20–29 d. švenčiama Rasos, Joninių, Vasaros šventė tiks neapsisprendusiems kur švęsti, visokiems skoniams ir poreikiams.

Jau nuo 21 dienos stovyklavietė „River Camp Lithuania“ Šventupėje kviečia atvykti su palapinėmis, apsigyventi visam savaitgaliui, gera draugija – garantuota. 23 d. 20 val. – atrakcijos, žaidimai, koncertas, trumpiausios nakties burtai – tikrai nenuvils.

22 d. 20 val. Šventė „Joninių laužas“ prie Želvos kultūros namų, koncertuos Varinės folkloro ansamblis, Želvos kapela „Želvelė“.

22 d. 21 val. „Paparčio žiedas tankmėj atsimerkia“ Žeimiuose, lauko scenoje – smagios dainos, šokiai ir žaidimai.

22 d. 21 val. Prie Žemaitkiemio ežero, paplūdimyje, vyks „Stebuklinga Joninių naktis žolelės stiprybėje“. Galėsite paskanauti gardžia arbata, o šokiai ir dainos prie laužo suteiks stiprybės ir jėgų.

23 d. 19 val. Visus rajono Jonus kviečia Vidiškių seniūnijos, Radiškio kaimo seniūnaitis Jonas, laužas, žaidimai, Vidiškių meno kolektyvų programa ir galimybė pajodinėti.

23 d. 20 val. „Kol įsižiebs Joninių laužas“ Liaušiuose.

23 d. 21 val. Tradicinė Joninių šventė prie Siesikų kultūros namų. Koncertuos Želvos armonikieriai ir kapela „Želvelė“ bei Siesikų saviveiklininkai.

23 d. 21 val. Rasų šventė prie Gavenonių tvenkinio. Sližių folkloro ansamblio „Siemanys“ bei Jonavos kapelos „Savi“ koncertas.

25 d. 19 val. Kapelos „Magaryčios“ koncertas „Pasitikus vasarą“ Deltuvoje.

29 d. Vasaros šventė Veprių šile.

Tad gražių akimirkų ir smagių susitikimų!

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas