Dainininkės vilkėjo „smetoniško“ stiliaus drabužius.

Kultūra

Minėjome Antano Smetonos prezidentavimo 100-metį

Marija ŠAPAUSKIENĖ

Senamiesčio pagrindinėje mokykloje mokytojų senjorų klubas „Dar ne ruduo“ surengė vakaronę, skirtą paminėti prezidento Antano Smetonos prezidentavimo 100-metį. Į renginį atvyko svečių iš Jonavos – moterų vokalinis ansamblis „Vakarė“, kuriam vadovauja Danutė Kasparavičienė, Utenos mišrus vokalinis ansamb-lis „Svaja“, vadovaujamas Onos Aleknavičienės.
Renginį pradėjo „Dar ne ruduo“ klubo narė Onutė Vžesniauskienė, papasakojusi įdomias biografines istorijas apie mūsų kraštietį A. Smetoną. Išgirdome apie jo skurdžią ir sunkią vaikystę, begalinį mokslo troškimą, darbštumą ir užsibrėžto tikslo siekimą, o vėliau – išaugusį norą padėti savo gimtajam kraštui.
Prezidento pastangų dėka Ukmergės rajone buvo pastatyta tuo metu moderni pradinė mokykla Užugiryje, o vėliau – 1938 m. – ir gimnazija Ukmergėje. Buvusi ilgametė A. Smetonos gimnazijos direktorė Liucija Dzigienė priminė šios įstaigos istoriją. 1938 m. spalio 15 dieną vykusios gimnazijos atidarymo ceremonijos metu dalyvavo ir prezidentas. Buvusi direktorė pasakojo, kad mokyklą suprojektavo garsūs inžinieriai ir ji atitiko visus tais laikais modernios ir ilgaamžiškos mokyklos reikalavimus: apsupta ramios aplinkos, klasės – šviesios, o pats pastatas šiltas žiemą ir vėsus vasarą. Tokia mokykla išliko ir iki šių dienų. L. Dzigienė teigė, kad įstaigoje lankėsi beveik visi Lietuvos prezidentai ir pridūrė, kad itin šilti bei malonūs susitikimai vyko su Algirdu Mykolu Brazausku ir Valdu Adamkumi.
Renginį puošė ir skambi muzika. Svečiai iš Jonavos atvežė romantinių dainų puokštę. Apsirengusios „smetoniško“ stiliaus drabužiais, moterys dainavo apie prabėgusią jaunystę, meilę ir išsiskyrimą. Uteniškių ansamblis pademonstravo, kiek energijos turi susibūrę senjorai. Nuotaikingas dainas keitė lietuvių liaudies šokiai.
Koncertą baigė ukmergiškių mokytojų klubo „Dar ne ruduo“ ansamblis. Muzika ir dainos tęsėsi ir prie pietų stalo. Pasijutome laimingi, galėdami prisiliesti prie tėvynės istorijos, skleisti gėrį ir tiesiog pasidžiaugti, kad esame.
Ukmergės senjorų klubo tarybos pirmininkas Rimantas Grotuzas padėkojo atvykusiems svečiams ir įteikė gėlių bei po suvenyrinį medalį, kurį sukūrė tautodailininkė Vaiva Džėjaitė-Žakavičienė.
Visų klubo narių vardu dėkojame Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktoriui Arūnui Kerzai už geranoriškumą bendradarbiaujant ir suteikiant erdvę mūsų susibūrimui.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas