Šventės dalyvės vos tilpo į salę.

Aktualijos, Naujausi

Paminėjo Slaugytojų dieną

Nijolė STUNDŽIENĖ

Kasmet gegužės 12-ąją švenčiama Tarptautinė slaugytojų diena. Ta proga šventės išvakarėse Lietuvos slaugos specia-listų organizacijos (LSSO) Ukmergės skyriaus nariai organizavo tradicinę konferenciją, į kurią pasikvietė koleges iš kitų gydymo įstaigų, sulaukė svečių.

Renginį pradėjusi LSSO Ukmergės skyriaus pirmininkė Aldona Kalesnikienė pasveikino susirinkusiuosius su artėjančia švente. „Slaugytojos profesija kupina meilės žmogui, rūpestingumo, atsidavimo, bemiegių naktų, sunkių netekčių. Slaugytojų diena mums, pasirinkusioms šią nelengvą, bet labai reikalingą profesiją, – reikšminga šventė“, – sakė A. Kalesnikienė.

Kalbėdama apie šiuolaikinę slaugytoją pirmininkė pabrėžė, jog tai – savarankiška specialistė, dažna įgijusi aukštąjį išsilavinimą, gebanti prisiimti atsakomybę. Skyriaus pirmininkė pasidžiaugė, kad po truputį keičiasi senas požiūris, jog slaugytoja yra tik gydytojo nurodymų vykdytoja. „Tai įpareigoja slaugytoją nuolat tobulinti savo žinias ir slaugos įgūdžius“, – pridūrė A. Kalesnikienė.

Ji taip pat priminė slaugos pradininkės, anglų medicinos sesers Florens Naitingeil (1980-1910), kurios garbei, per jos gimtadienį, Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus organizacijos sprendimu ir minima Slaugytojų diena, žodžius: „Slaugymas yra toks dalykas, kad jei mes kiekvienais metais, kiekvieną mėnesį, kiekvieną savaitę nežengiame į priekį, neprogresuojame, aš jums duodu žodį – tada mes žengiame atgal.“

Krymo karo metu F. Naitingeil Turkijoje organizavo sužeistųjų gydymą ir priežiūrą, o vėliau tapo pirmoji slaugių kursų rengėja Anglijoje.

Su profesine švente slaugytojas sveikino VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro poliklinikos vedėjo pareigas laikinai einantis gydytojas Justas Šakalys, kiti administracijos atstovai. J. Šakalys taip pat perskaitė konferencijoje negalėjusios dalyvauti vyr. gydytojos Gitanos Čepienės sveikinimą.

Renginio metu pasveikintos ir į LSSO Ukmergės skyrių įstojusios naujos narės.

Konferenciją, į kurią susirinko ne tik PSPC darbuotojos, bet ir slaugytojos iš „Vilkmergės“, „Teragydos“ klinikų, taip pat atvyko kelios slaugytojos iš Jonavos, tęsė viešosios įstaigos „Inkocentras“ atstovės – gydytoja Jurga Misevičienė ir slaugytoja Jolita Šiekienė. Vilniečių medikių paskaita vadinosi „Inkontinencija ir neuropsichiatriniai sutrikimai“. Apie žaizdų priežiūrą ir gydymą tvarsčiais supažindino Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų bendrosios praktikos slaugytoja Violeta Senavaitienė. Taip pat renginyje dalyvavo slaugos priemones tiekiančios bendrovės „TENA“ atstovė.

Šventė baigėsi Meno mokyklos Muzikos skyriaus auklėtinių koncertu.

Tarptautinę slaugytojų dieną ukmergiškės medikės, LSSO narės, tęsė ekskursija po Dzūkiją. Šeštadienį slaugytojos lankėsi Druskininkuose, Nemunu plaukė į Liškiavą, dzūkų sodyboje pačios kepė dzūkiškas bandeles.

AUTORĖS nuotr.

Paskaitą skaitė gydytoja J. Misevičienė.

Koleges sveikino A. Kalesnikienė.

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • AUSRA :
    Labai grazi svente sveikiname i

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas