Inventorizuoti prie ligoninės augantys želdiniai.

Aktualijos, Naujausi

Įvertino medžių būklę rekonstruojamose miesto viešosiose erdvėse

Nijolė STUNDŽIENĖ

Šią savaitę rajono visuomenė supažindinta su numatomu želdynų tvarkymu Ukmergės viešosiose erdvėse – rekonstruojamame parke prie Ukmergės ligoninės bei miesto centre, t. y. Kęstučio aikštėje, Pilies parke, Draugystės skvero prieigose. Šiose teritorijose buvo atlikta želdynų ir želdinių inventorizacija, su kurios medžiaga ir išvadomis supažindino UAB „Želdynų vizija“ direktorius dr. Julius Bačkaitis. Taip pat susitikime dalyvavo architektė, UAB „Progresyvūs projektai“ atstovė Ieva Stasevičiūtė, savivaldybės administracijos Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė, Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėja Vilija Grabauskienė, kitų savivaldybės skyrių darbuotojai bei keli ukmergiškiai.

Vienas projektas jau vykdomas, kitam ieškoma rangovo

Kovo mėnesį prie VšĮ Ukmergės ligoninės prasidėjo šiuolaikiško visuomeninio parko įrengimo darbai, kurie atliekami vykdant projektą „Visuomeninės parko teritorijos infrastruktūros Ukmergės mieste, Vytauto g. 105 ir Anykščių sk. 4, statyba“. Beveik 55 tūkstančių kvadratinių metrų teritorijoje numatyta pašalinti menkaverčius medžius ir krūmus, apgenėti esamus, sutvarkyti ir sustiprinti čia esančių vandens telkinių pakrantes, įrengti dvi automobilių stovėjimo aikšteles, pėsčiųjų-dviračių taką palei Anykščių skersgatvį, fontaną, vaikų žaidimo aikštelę, taip pat atsiras viešasis tualetas, gėlynai, suoliukai, pavėsinės, bus įrengtas teritorijos apšvietimas, vaizdo stebėjimo sistema ir kt. Bendra projekto vertė – daugiau nei 1,2 milijono eurų. Darbus planuojama baigti ateinančių metų balandžio mėnesį.

Taip pat jau seniai planuojama pradėti projektą „Ukmergės miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymas: Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis įrengimas“. Į keturias zonas (Kęstučio aikštė, Draugystės skveras, Pilies parkas ir Pilies gatvė) suskirstytame objekte turėtų būti įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, pravažiavimai, reprezentacinė aikštė, pėsčiųjų takai, apžvalgos aikštelė, viešasis tualetas, informacinis paviljonas, teritorijos apšvietimas, stebėjimo ir nuotekų tinklai. Taip pat ketinama istoriškai atstatyti (pratęsti) Pilies gatvę. Šio projekto vertė – daugiau nei 3 milijonai eurų. Nors rangos darbų sutartis jau buvo pasirašyta, konkursą laimėjusi bendrovė laiku nepateikė reikalingų dokumentų, todėl šiuo metu vyksta kito rangovo paieška.

Ligoninės parke – 79 rūšių medžiai

Vykdant minėtuosius projektus neišvengiamai bus tvarkomi želdiniai, keisis žaliasis miesto erdvių rūbas. Kadangi medžių kirtimas visuomet sulaukia visuomenės nepasitenkinimo, rajono savivaldybės užsakymu ir buvo inventorizuoti šių teritorijų želdiniai, įvertinta jų būklė, pateiktos rekomendacijos.

UAB „Želdynų vizija“ direktorius dr. J. Bačkaitis pirmiausia pateikė išvadas dėl ligoninės parko medžių. Pasak jo, prieš dešimt metų pagal Želdynų įstatymą jau buvo vykdyta šio parko 2,5 ha teritorijoje augusių želdinių bendroji inventorizacija. Per tą laiką teritorija išsiplėtė ir dabar užima 12,5 ha. Detaliosios inventorizacijos metu čia augantys medžiai buvo pažymėti ir įvertinti, įvardijant jų rūšį, aukštį, skersmenį, būklę, pateikiant rekomendacijas, ar reikia ūkinių priemonių jų tvarkymui.

Dendrologai ligoninės parke suskaičiavo 867 medžius ir medžiakrūmius. Dr. J. Bačkaitis taip pat išskyrė dvi dideles medžių grupes, t. y. brūzgynus, kuriuose, jo teigimu, reikėtų iškirsti apie 30 proc. medžių. Specialistai šiame parke identifikavo 79 rūšis  želdinių, ir tai, jų nuomone, yra nemažai – net senesni Lietuvos parkai negali tuo pasigirti. Taip pat įvardinti 23 savaiminės kilmės medžiai ir krūmai. Šio parko minusas, anot J. Bačkaičio, kad didžioji dalis medžių yra lapuočiai. Vadinasi, vasarą ši teritorija – graži, o žiemą – kiaura ir perpučiama. Todėl reikėtų penktadalio spygliuočių.

Parke labiausiai paplitę paprastieji klevai (jie sudaro 27 proc.), gausu liepų (11 proc.), mažalapių klevų (11 proc.), kuriuos iš želdynų rekomenduojama šalinti, beržų (10 proc.), gluosnių (7 proc.).

Specialisto teigimu, ligoninės parkas galėtų būti ilgaamžis, nes gausu kietųjų lapuočių, o jie gali augti apie 200 metų. Kadangi tai – ne dvaro parkas, jame nedaug auga stambių medžių. Nors retų rūšių veislių nėra, vis tik J. Bačkaitis išskyrė keletą želdinių. Viena jų – prie ligoninės pastato auganti išvaizdi gyvašakė paprastoji eglė, kuri, iš teritorijos pašalinus menkaverčius medžius, turėtų atsiverti visu savo gražumu. Parke aptikti ir šeši įspūdingo stoto svyruokliniai šermukšniai, kokių Lietuvoje beveik nėra. Taip pat dėmesys atkreiptas į tris bronzos spalvos kamieną turinčias Makio ievas ir keturis sidabrinius klevus, šiuo metu augančius užžėlusioje teritorijoje. Pasak specialisto, šie klevai – labai gražūs, ilgaamžiai, tik nereikėtų pavasarį iš jų leisti sulos.

UAB „Želdynų vizija“ direktorius taip pat kalbėjo apie pačius stambiausius, aukščiausius, daugiakamienius medžius, patarė, kuriuos iš jų reikėtų nukirsti, kuriuos išsaugoti.

Vertindamas želdinių sanitarinę būklę, specialistas teigė, jog apie 69 proc. medžių ir jų kamienų yra geri, apie 14 proc. – patenkinama būklė, ir 8 proc. – bloga arba labai bloga. Kad situacija pagerėtų, kaip aiškino J. Bačkaitis, rekia atlikti kirtimus, pašalinti žaizdotus, su įsimetusiu puviniu, menkaverčius medžius.

Detaliai išanalizavus parko būklę nuspręsta, kad dėl objektyvių priežasčių artimiausiu metu reikėtų šalinti 414 medžių, medžiakrūmių ar atskirų jų kamienų. Į šį skaičių neįtraukti kirstini menkaverčiai, ploni (iki 10 cm skersmens) medžiai ir medžiakrūmių savaiminukai, augantys užšlamštintose parko dalyse. Apie 180 medžių (daugiausia uosialapių klevų, gerokai mažiau gluosnių, blindžių ir paprastųjų klevų) numatyta iškirsti gelbėjant kitus želdinius. Tarp planuojamų nukirsti 19 stambių medžių, 16 – nesaugomi bei invazinių rūšių.

Vienus iškirs, kitus išsaugos arba atsodins

Susitikime dalyvavusi architektė I. Stasevičiūtė pristatė projekte numatytus želdinių sprendimus. Pasak jos, Anykščių skersgatvyje rengiant automobilių stovėjimo aikštelę, teks iškirsti nemažai medžių, kurių bendru sutarimu nutarta nesaugoti. Atsodinta bus tik dalis klevukų.

Kitą automobilių aikštelę bei šalia esantį pastatą su šarvojimo sale ruošiamasi apsodinti tujomis, taip atskiriant nuo parko teritorijos.

Taip pat architektė kalbėjo apie paradinėje parko pusėje sodinamas aštuonias sakuras, vaikų žaidimų aikštelų, tvenkinio ir kitų pertvarkomų teritorijų apželdinimą.

Dendrologo ir projektuotojų nuomonės nesutapo

Renginio metų pristatytos ir želdinių inventorizacijos, atliktos miesto centre – Kęstučio aikštėje bei Draugystės skvere, išvados. Pasak dr. J. Bačkaičio, šioje teritorijoje, lyginant su ligoninės parku, auga kur kas mažiau, tik 63 penkių rūšių medžiai – dauguma mažalapių liepų, paprastųjų klevų, du kaštonai ir miškinė kriaušė. Tačiau šie želdiniai – senesni, todėl aukštesni bei stambesni. Jų būklė šiek tiek prastesnė, bet nėra bloga.

Specialistas patarė nukirsti tik 5 medžius, 16 – nugenėti, dviems – surišti lają. Tuo tarpu pagal UAB „Panprojektas“ parengtą projektą siūloma iškirsti 20 medžių. J. Bačkaitis sakė nelabai suprantantis, kodėl projektuotojai užsimanė atsisakyti tiek sveikų, gražių medžių.

UAB „Želdynų vizija“ inventorizavo ir Pilies parko, patenkančio į rekonstruojamą teritoriją, želdinius. Iš viso šiame parke yra apie 250 medžių, tačiau daugumos jų neplanuojama kirsti, todėl jie ir nevertinti.

Pilies parke projektuotojai yra numatę nukirsti 24 medžius, o J. Bačkaičio nuomone reikėtų šalinti tik 13, nes jų būklė yra bloga. Specialistas negalėjo paaiškinti, kodėl UAB „Panprojektas“ palieka blogos būklės medžius, o kirsti nori sveikus. Pasak jo, nebent tai būtų daroma projektiniais tikslais – norint pratęsti Pilies gatvę. Tuomet ten augančius medžius, aišku, tektų iškirsti.

Reziumuodamas susitikime išsakytas mintis rajono meras Rolandas Janickas patikino, jog bus atsižvelgta į želdinių inventorizaciją vykdžiusių specialistų išvadas, patarimus ir, vykdant minėtuosius rekonstrukcinius projektus, stengiamasi išsaugoti sveikus medžius.

AUTORĖS nuotr.

Ligoninės parke yra ir menkaverčių medžių.

Prie tvenkinio neliks jį gožiančios augalijos.

Pilies gatvę pratęs iškirsdami parko želdinius.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas