Sveikata

Parengs tvarką dėl priverstinio gydymo

Ministrų kabinetas įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) patvirtinti tvarką, pagal kurią psichikos ir elgesio sutrikimų turintys pacientai arba pacientai, kurie negeba protingai vertinti savo interesų ir dėl to neįmanoma gauti jų sutikimo gydymui, galės būti priverstinai paguldyti į ligoninę, siekiant jiems suteikti reikiamą pagalbą. Artimiausiu metu bus nustatytos konkrečios taisyklės, kada tokie žmonės galės būti priverstinai gydomi.

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio teigimu, naujoji tvarka turės užtikrinti ne tik pacientų teises, bet ir apsaugoti kitus žmones nuo tų, kurie turi psichikos ir elgesio sutrikimų, ir gali padaryti žalos.

„Rengiant šias taisykles, bus didelis dėmesys skiriamas ir tam, kaip suteikti reikiamą gydymą psichikos ir elgesio problemų turintiesiems, nes jie patys, deja, nesuvokia ir negeba kreiptis, o dažnai net neturi artimųjų, kurie galėtų jais pasirūpinti. Be to, svarbu užtikrinti, jog nebūtų piktnaudžiaujama, pavyzdžiui, kad į gydymo įstaigą nebūtų priverstinai apgaule guldomi žmonės, kurie neturi rimtų psichikos ir elgesio sunkumų“, – išplatintame pranešime nurodė viceministras A. Šešelgis.

Anot jo, dalis tokių sutrikimų turinčių žmonių, nesutikę gydytis, į gydymo įstaigą sugrįžta vėl ir vėl. Aplinkiniai gyventojai skundžiasi tarnyboms šių pacientų keliama grėsme bei grasinimais pakenkti aplinkinių sveikatai ar turtui, todėl priverstinis gydymas padėtų apginti ir visuomenės interesus.

Taip siekiama nustatyti visoje šalyje vienodą priverstinės hospitalizacijos tvarką psichikos ir elgesio sutrikimų turintiems pacientams, kurių elgesys gali padaryti žalos savo ir aplinkinių sveikatai, gyvybei ar turtui. Taip pat numatyta parengti priverstinio gydymo tvarką pacientams, iš kurių nepavyksta gauti sutikimo gydymui dėl jų nesugebėjimo objektyviai vertinti savo būklės ir interesų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ilona :
    noreciau paklausti o nuo alkoholizmo priverstinai negydis

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas