Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Kompensuojami vaistai – be priemokų

Seimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui sudaryti galimybes, kad mažas pajamas gaunantys žmonės kompensuojamuosius vaistus bei jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones (MPP) galėtų gauti nemokamai ir už tai nereikėtų primokėti nė cento.

Šis siūlymas bus svarstomas Seimo komitetuose, o vėliau grįš į plenarinių posėdžių salę. Jei jam bus pritarta, tai būtų didžiulis žingsnis į priekį, siekiant pagerinti Lietuvos žmonių gerovę ir socialinį teisingumą.

Jei šiam siūlymui būtų pritarta, žmonėms, kurie yra sulaukę pensinio amžiaus, turi negalią ir jų pajamos yra mažesnės nei 95 proc. minimalių vartojimo poreikių dydžio, nebeliktų paciento priemokų už vaistus ir MPP. Pensijų ir kitų draudžiamųjų pajamų dydį siūloma vertinti pagal praėjusių metų minimalių vartojimo poreikių dydį.

Tokį modelį, kuris jau taikomas socialinės gerovės valstybėse, Lietuvai pasiūlė Tarptautinė ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 165 tūkstančius mažas pajamas gaunančių žmonių. 2017 m. duomenimis, didžiausias skurdo lygis buvo senjorų bei neįgaliųjų grupėse. O šioms grupėms priklausantiems žmonėms dažniau nei kitiems prireikia medicininės pagalbos. Tad socialiai neteisinga, kad tie, kuriems pagalbos reikia labiausiai, turi mažesnes galimybes ją gauti.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas