Ansamblis „Cantilena“ su kraštiečiu dr. D. Kučinsku Čikagoje, prie Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios.

Kultūra, Naujausi

„Cantilena“ dainomis sveikina Čikagos lietuvius

Ukmergės kultūros centro moterų vokalinis ansamblis, kuriam vadovauja Daiva Petrikienė, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną švęs Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kovo 8 ir 10 dienomis ukmergiškių kolektyvas Čikagoje surengs koncertus „Skambantys lietuvybės tiltai“. Jų metu užjūryje gyvenančius tautiečius pasveikins su visiems lietuviams brangia švente ir pristatys ansamblio paruoštą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio programą.

Du dešimtmečius gyvuojantis ir ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje Ukmergės vardą plačiai garsinantis kolektyvas kvietimo apsilankyti už Atlanto sulaukė mūsų kraštiečio Dariaus Kučinsko dėka. Šis muzikologas, humanitarinių mokslų daktaras, Kauno technologijos universiteto profesorius laimėjo įvairių sričių mokslinius tyrimus bei profesinį tobulėjimą remiančio fondo Baltic–American Freedom Foundation (BAFF) stipendiją ir išvyko į Čikagoje esantį Balzeko lietuvių kultūros muziejų padirbėti čia sukauptame muzikos archyve.

Kadangi ukmergiškis ne tik dirba mokslinį darbą, bet ir muzikuoja (jis, jo žmona ir dukra – pianistai), jam kilo mintis JAV gyvenantiems lietuviams plačiau pristatyti mūsų šalies muziką ir atlikėjus.

Profesorius su savo gimtojo miesto vokaliniu ansambliu bei jo atliekamu repertuaru supažindino šio muziejaus įkūrėją Stenlį Balzeką. Kadangi 1966 metais įkurtas muziejus, minint Lietuvos valstybines šventes į JAV kviečia įvairius lietuvių atlikėjus, imta svarstyti galimybę į Čikagą pasikviesti Ukmergės moterų vokalinį ansamblį.

Kolektyvo vadovė prieš gerą pusmetį į Čikagą nusiuntė ansamblio atliekamų dainų įrašus, aprašus, derinant repertuarą nemažai bendravo su ten gyvenančiais tautiečiais. Buvo numatyta, kad „Cantilena“ dalyvaus Kovo 11-ajai skirtuose dviejuose koncertuose „Skambantys lietuvybės tiltai“.

Kovo 8-ąją ukmergiškės koncertavo Balzeko muziejuje, kuris laikomas tikru lietuviškų tradicijų ir papročių JAV išsaugojimo lobynu. Čia rengiamos parodos, koncertai, veikia kaip informacijos centras, užsiimama kitokia švietėjiška veik-la. Šiame koncerte skambėjo „Cantilenos“ atliekamos dainos pagal išeivijos kompozitrių Fausto Strolia ir Broniaus Budriūno muziką.

Kitas šventinis koncertas numatytas sekmadienį. Jis vyks Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje, esančioje Market Parke (Marquette Park), kuris laikomas didžiausiu lietuvių rajonu už Lietuvos ribų. Per patį pakilimą, XX a. 6–8 dešimtmečiuose, Market Parke gyveno 30 000 lietuvių (iš 45 000 rajone gyvenusių žmonių). Tai tarsi lietuvių miestas Čikagos viduryje. Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje iki šiol šv. Mišios vyksta lietuvių kalba, o pati šventovė Čikagoje garsėja geriausia akustika.

Į JAV ansamblis „Cantilena“ – dvylika ukmergiškių – išvyko ankstų antradienio rytą. Pirmiausia jos pasiekė Stokholmą. Po to laukė tiesioginis skrydis į Čikagą.

Ketvirtadienį „Gimtajai žemei“ susisiekus su D. Petrikiene, ji atsiuntė pirmąją ukmergiškių nuotrauką iš JAV ir papasakojo, jog kelionė sekėsi gerai. Čikagoje ansablietės buvo labai šiltai ir maloniai sutiktos. Jas apgyvendino Šv. Kazimiero lietuvių vienuolyno patalpose.

Ketvirtadienį ansamblietėms buvo surengtas priėmimas Lietuvos Respublikos generaliniame konsulate. Taip pat jas į svečius pakvietė S. Balzekas.

Kovo 11-ąją ukmergiškės atsisveikins su Čikaga ir vyks į Niujorką. Viešnagė šiame didmiestyje truks iki kovo 15-osios.

Kolektyvo kelionę į JAV parėmė rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, taip pat savo lėšomis prisidėjo ir ansamblietės.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Labai gražiai skamba jų dainos. Sėkmės.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas