Asociatyvi nuotr.

Nuomonių telefonas

Į senelių namus patekti nelengva

Regina prisistačiusi moteris kalbėjo skaudžia senatvės tema. Ji sakėsi pažįstanti net kelias senutes, kurios, nors ir turi vaikų, jaučiasi vienišos, apleistos, jų niekas nelanko, nesirūpina. Pasak Reginos, šios močiutės norėtų apsigyventi senelių namuose, tačiau nežino, ar jas ten priimtų. Senolės atseit girdėjo, kad senelių namai perpildyti, reikia laukti eilėje, kol kas nors numirs.

Negi Ukmergėje nėra laisvų, nenaudojamų patalpų, kuriose būtų galiam įrengti dar vienus senelių namus, kad visiems juose užtektų vietos? Kaip būtų puiku senatvėje gyventi šalia tokio paties likimo žmonių, kuriems nestigtų nei globos, nei rūpesčio“, – svarstė pašnekovė, pridurdama, jog ne tik valdžia turėtų statyti senelių namus, tuo galėtų užsiimti ir verslininkai. Regina taip pat norėjo sužinoti apie situaciją rajone, ar visi senelių namai užpildyti, kiek juose gyventojų, kaip ten apsigyventi, koks turėtų būti paties žmogaus indėlis, ar priimtų ir vaikų turinčius asmenis?..

Rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Bernadeta Štarienė, atsakydama į ukmergiškės klausimus, informavo, kad skyrius organizuoja asmenų su sunkia negalia apgyvendinimą globos namuose vadovaujamasis Socialinių paslaugų įstatymu ir socialinių paslaugų katalogu.

Vyriausioji specialistė aiškino: „Asmeniui ar jo artimiesiems pateikus specialų prašymą, šalia medicininių bei kitų asmens neįgalumą įrodančių dokumentų atliekamas socialinės globos poreikio vertinimas, kurį vykdo tam priskirti socialiniai darbuotojai. Jie, aplankę žmogų jo namuose, tiria asmens socialinę situaciją, o tuo pačiu sužino ir apie jo sveikatą. Kadangi mūsų rajone daug garbaus amžiaus žmonių, į globos namus tikrai yra laukiančiųjų eilė. Ukmergės rajone yra treji globos namai. Jasiuliškių socialinės globos namai – tai specializuota įstaiga asmenims su proto ir psichikos sutrikimais, ir apgyvendinimo juose eilė registruojama Neįgaliųjų reikalų departamente prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Želvos parapijos katalikiški senelių namai ir VšĮ Deltuvos senelių globos namai yra pavaldūs parapijoms. Šiuo metu laukiančiųjų eilėje į visus trejus rajono globos namus yra 24 žmonės. Kai asmuo apgyvendinamas globos namuose, jis turi mokėti 80 proc. savo gaunamų pajamų ir 100 proc. priežiūros (pagalbos) arba slaugos kompensacijos, jei tokią gauna.“

Pasak E. B. Štarienės, verslininkai, žinodami apie tokių paslaugų poreikį, tikrai ne kartą domėjosi globos namų steigimo galimybėmis mūsų rajone, teiravosi dėl tuščių pastatų, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintose „Socialinės globos įstaigų licencijavimo taisyklėse“ keliami pakankamai aukšti ir griežti socialinės globos normatyvai. Taigi, verslininkai, išsamiau susipažinę su tais reikalavimais, nė vienų globos namų rajone taip ir neįkūrė.

Pastaraisiais metais labai sparčiai plečiamas ir kitokių, alternatyvių globos namams paslaugų tinklas, pavyzdžiui, teikiamos pagalbos į namus ir panašios paslaugos“, – kalbėjo Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Fui :
    Apsaugok dieve nuo tokių kaip irena
  • Irena :
    Laba diena norime pas jus patalpinti savo mama 87 metu ar yra vietu ? aciu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas