Sveikata

„Sodra“ fiksuoja išaugusį nedarbingumo pažymėjimų skaičių

Išduotų nedarbingumo pažymėjimų skaičius pastarąsias savaites Lietuvoje auga. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) duomenimis, iki sausio 29 dienos buvo išduota 288 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų. Palyginti, praėjusių metų sausį iš viso išduota 330 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų, gruodį – 240 tūkst.

Ketvirtąją metų savaitę, sausio 21–27 dienomis, „Sodra“ sergantiesiems išdavė dvigubai daugiau nedarbingumo pažymėjimų – 74,4 tūkstančio. Tai siejama su išaugusiu sergamumu peršalimo ligomis bei gripo epidemija, kuri paskelbta nemažoje dalyje šalies savivaldybių.

Palyginti lapkritį ir gruodį vidutiniškai per savaitę buvo išduodama po 50 – 60 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų.

Pernai peršalimo ligų epidemija Lietuvoje piką buvo pasiekusi vasario viduryje. Tuomet per mėnesį išduota 340 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų, o per savaitę piko metu – 93 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų.

„Sodra“ primena, kad susirgus kiekvienas dirbantis gyventojas, apdraustas ligos socialiniu draudimu, taip pat ir užsiimantis savarankiška veikla, gali gauti ligos išmoką.

Už pirmas dvi dienas iki 100 proc. buvusių pajamų kompensaciją moka darbdavys, o nuo trečios dienos – 62,06 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio išmoką skiria „Sodra“.

Ligos išmokos mokamos ir slaugant šeimos narį – vaiką ar sutuoktinį. Tokiu atveju nuo pat pirmos dienos 65,94 proc. išmoką moka „Sodra“.

Norint gauti išmoką reikia pateikti prašymą „Sodrai“.

Jeigu gyventojai dar nėra pateikę neterminuoto prašymo skirti ligos išmoką, tai galima padaryti bet kuriuo metu, nebūtinai sergant. Reikia prisijungti prie „Sodros“ asmeninės paskyros gyventojui https://gyventojai.sodra.lt/, kairėje esančiame meniu pasirinkti pirmąjį skyrelį „Prašymai“, vėliau rinkinį „Susirgau arba slaugau šeimos narį“ ir užpildyti neterminuotą prašymą skirti ligos išmoką.

Visi „Sodros“ turimi duomenys apie asmenį prašyme bus užpildyti automatiškai, tad prašymą iš esmės tereikės tik išsaugoti ir pateikti. Tai atlikę visi gali būti ramūs, kad susirgus priklausančios ligos išmokos bus pervedamos į nurodytą sąskaitą be papildomų rūpesčių.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Šura :
    Kodėl kainų neskelbiat, grybaytojai- uogautojai mielai skiepytųsi jei kainos būtų normalios, prieinamos.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas