J. Cesevičius. AUTORĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Vėl pasikeitė mokyklos statusas

2018 metų spalio mėnesį Vyriausybei pritarus profesinių mokyklų pertvarkai, 42 profesinių mokyklų statusas iš biudžetinių įstaigų pakeistas į viešąsias įstaigas. Tarp kitų – ir Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos (UTVM). Jau anksčiau į viešąsias įstaigas pertvarkytos 25 mokyklos.

 

Taps savarankiškesnė

UTVM direktorius Jonas Cesevičius „Gimtajai žemei“ sakė, kad įstaigos statusas pasikeitė nuo šių metų sausio pradžios. Vadovas teigė, kad dėl to didelių permainų neturėtų būti, tačiau įvyks keli pasikeitimai.

„Kai mokykla buvo biudžetinė įstaiga, 20 procentų savo uždirbtų pinigų pervesdavome į specialią sąskaitą, iš kurios mums už pirkinius, paslaugas jie vėl buvo grąžinami. Iš šių lėšų remontavome pastatus, pirkome reikalingą mokymui įrangą, jas panaudojome apmokėti dėstytojams už papildomą darbą. Nuo šiol uždirbti pinigai liks mūsų sąskaitoje. Kaip biudžetinė įstaiga buvome pavaldūs Švietimo ir mokslo ministerijai, pasikeitus statusui, yra galimybė, kad mokykla priklausys ne tik valstybei bei šiai institucijai, bet ir galės turėti dalinininkų: tai gali būti verslininkai, savivaldybė“, – paaiškino situaciją direktorius.

Viena seniausių įstaigų rajone

Šis mokyklos statuso pakeitimas – vienas iš daugelio, kurie palietė šią vieną seniausių įstaigų mieste. Savo istoriją UTVM pradėjo skaičiuoti 1927-aisiais, kai buvo įkurta Ukmergės stalių amato vidurinė mokykla. 1935–1938 metais miesto pakraštyje, Šventosios upės pakrantėje, buvo pastatyta nauja valstybinė amatų mokykla.

Pokariu čia buvo įkurta žemės ūkio mechanizacijos mokykla, o 1960-aisiais – žemės ūkio mechanizacijos technikumas, ruošęs technikus mechanikus ir technikus elektrikus.

2000 metais LR švietimo ir mokslo ministras pasirašė įsakymą, pagal kurį pradėta Lietuvos profesinių ir aukštesniųjų mokyklų reorganizacija-sujungimas. Prie tuometinės aukštesniosios žemės ūkio mokyklos buvo prijungtos Ukmergės politechnikos ir Veprių žemės ūkio mokyklos. Politechnikos mokykla buvo visiškai integruota į aukštesniąją mokyklą, o Veprių mokykla tapo filialu savoje mokymo bazėje. Po reorganizacijos-sujungimo Ukmergės aukštesnioji verslo mokykla tapo pavaldi Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijai ir pavadinta aukštesniąja verslo mokykla. Nuo 2005 metų liepos mėnesio Lietuvoje vykdant švietimo reformą, įstaiga tapo technologijų ir verslo mokykla.

Populiari tarp Ukmergės gyventojų

Pažymėtina, kad UTVM ne tik turi ypač turiningą istoriją, bet yra ir viena populiariausių rajono mokymo įstaigų. Dauguma Ukmergės savivaldybės gyventojų susiję su šia mokykla – čia mokėsi artimieji, vaikai, pažįstami. Baigusieji mokslus tapo ne tik puikiais savo srities specialistais, įsiliejusiais į įvairius kolektyvus, bet ir startavo į karjeros aukštumas.

Puoselėjami ryšiai

Šiuo metu UVTM mokosi apie 700 moksleivių, jie gali įgyti virš 20 specialybių. Moksleiviai atvykę iš daugiau kaip 20 šalies rajonų, daugiausia – aplinkinių savivaldybių. Įstaigoje mokosi daugiau kaip trisdešimt aukštąjį mokslą baigusių asmenų, kurie panoro įgyti ir darbininkiškas profesijas.

Pačios populiariausios UVTM specialybės – automechaniko, virėjo, padavėjo. Ne itin noriai renkamasi tas, kurios susijusios su technologijomis.

„Mūsų pagrindinis uždavinys – ruošti reikalingiausių profesijų kvalifikuotus specialistus, – kalbėjo J. Cesevičius. – Kad pasiektume kuo aukštesnės mokymo kokybės, paskatintume jaunimą rinktis darbininkiškas specialybes, esame sudarę bendradarbiavimo sutartis su keliomis šalies kolegijomis, Ukmergės, Jonavos, Kėdainių, Molėtų, Anykščių rajonų bendrojo lavinimo mokyklomis. Tarp partnerių – ir užsienio įstaigos: Norvegijos, Latvijos, Italijos, Škotijos, Čekijos, Vokietijos, Latvijos, Baltarusijos, kitos. Taip pat pasirašyta trisdešimt bendradarbiavimo sutarčių su įmonėmis, kuriose aukšta darbo kultūra, diegiamos šiuolaikinės technologijos, skiriamas didelis dėmesys darbuotojų saugai ir sveikatai. Tai – koncernas „Achemos grupė“, akcinė bendrovė „Vilkma“, uždarosios akcinės bendrovės „Norfos mažmena“, „Universalūs medžio produktai”, „Užmojai su garantijomis”, „Likmerė“, „Volvo Lietuva”, Blažinskas ir ko“, kitos įmonės.“

Anot mokyklos direktoriaus, šios įstaigos auklėtiniai nuolat stažuojasi įvairiose šalyse, kur tobulina žinias, profesinius įgūdžius. „Šiuo metu keli mokyklos dėstytojai bei moksleiviai ruošiasi kelionėn į Kiniją, kur gegužės mėnesį vyks konkursas. Į jį vykti ir atstovauti savo šaliai gavome asmeninį Kinijos ambasadoriaus Lietuvoje kvietimą. Konkurse dalyvaus 26 valstybių atstovai. Visas kelionės išlaidas kompensuos kinai“, – pasakojo pašnekovas.

Vadovas teigė, kad mokyklos absolventai įsidarbina ne tik Ukmergės, bet ir kitose šalies įmonėse, išvažiuoja į užsienį. „Yra atvejų, kai išvykę stažuotis į užsienį moksleiviai yra pakviečiami ten vykti dirbti“, – pastebėjo direktorius.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas