Asociatyvi nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Atsakingas tas, kas suteikė paslaugą

Esu pensininkė, gyvenu nuosavame name. Atšalus orams su dideliu nerimu klausau ir skaitau pranešimus, kad gyvenamųjų namų dūmtraukiuose degė suodžiai. Baiminuosi, kad tokia nelaimė neištiktų ir mūsų namų. Labai gerai žinau, kad to išvengti padeda reguliarus dūmtraukių valymas. Kol buvome jaunesni ir stipresni, šį darbą atlikdavome patys su vyru. Dabar užlipti ant stogo – jau ne mūsų jėgoms, todėl kaminkrėtį tenka samdyti. O čia susiduriame su problema…“ – kalbėjo Ukmergės gyventoja Aldona. Pasak pensininkės, kad pagal skelbimus išsikviestas meistras neretai atvyksta be jokių kopėčių, įrankių. Jis neva tik pasikrapšto prie krosnies. Paklaustas, kodėl neturi kopėčių, nelipa ant stogo, kad išvalytų kaminą, jis paaiškina, jog dirba naujoviškais metodais, todėl kamino valyti nereikia.

Pati neseniai naudojausi tokio „specialisto“ paslaugomis. Įtariu, kad jis savo darbą atliko nekokybiškai. Kur būtų galima kreiptis, kad tikri specialistai pasakytų, ar reikia valyti namo kaminą, pagaliau – ar jis tvarkingas, galbūt jį jau reikia remontuoti?“ – teiravosi ukmergiškė. Skaitytoja mano, kad gyventojams būtų patogu ir patikima, jog tokias paslaugas teiktų ugniagesiai gelbėtojai.

Ukmergiškės klausimą persiuntėme Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD). Gavome Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus vyriausiojo specialisto Kęstučio Skrickio atsakymą. Jis paaiškino, kad PAGD pagal kompetenciją nustato reikalavimus šildymo krosnių įrengimui („Šildymo sistemų, naudojančių kietąjį kurą, gaisrinės saugos taisyklės“) ir jų eksploatavimui (Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių trečiasis skirsnis „Šildymas“).

Vienas iš eksploatacinių reikalavimų – kaminų valymas („160. Iš dūmtraukių, dūmtakių ir krosnių kiekvienais metais prieš eksploatavimo pradžią išvalyti suodžius ir eksploatavimo metu juos valyti ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius“). Kas gali ar turi teisę vykdyti kaminų valymo darbus ir kaip juos vykdyti gaisrinę saugą reglamentuojantys aktai nenustato, todėl valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai negali vertinti šių darbų atlikimo ir kokybės. Departamentas vis tik patartų gyventojams nesiimti kaminų valymo darbų patiems, o samdyti specializuotos įmonės specialistus, turinčius ir minėtų darbų patirtį ir reikiamą įrangą. Darbus atlikusi įmonė išduoda darbų atlikimo aktą, tuo patvirtindama, kad prisiima atsakomybę už suteiktos paslaugos kokybę. Ugniagesių gelbėtojų pirmaeilė pareiga – gesinti gaisrus ir likviduoti kitus incidentus, todėl departamentas negali skatinti jų imtis kitų veiklų, taip pat ir kaminų valymo“, – pakomentavo PAGD atstovas.

Taip pat su pensininkės išsakytomis mintimis supažindinome ir Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininką Dainių Vyšniauską. Jis pažymėjo, jog valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektoriai tikrinti kaminkrėčių atlikto darbo kokybės nesiimtų, už tai yra atsakingi tie, kas suteikė paslaugą. Tačiau inspektoriai gali gyventojus pakonsultuoti, patarti, atsakyti į jiems rūpimus klausimus.

Pernai buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Gyvenkime saugiai“, kurios tikslas – ugdyti saugios gyvensenos įpročius, skatinti gyventojus pasirūpinti namų saugumu. Jos metu rajone aplankėme daugiau kaip pusantro tūkstančio būstų. Akcijos metu didelis dėmesys buvo skirtas autonominių dūmų detektorių įrengimui. Be to, gyventojams sutikus buvo apžiūrima šildymo įranga, elektros instaliacija, prietaisai“, – pasakojo viršininkas.

D. Vyšniauskas taip pat sakė, kad gyventojai, kurie norėtų sulaukti valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektorių konsultacijos, gali kreiptis į juos telefonu 8 698 05 276. Suderinus laiką, pareigūnai atvyks į namus, apžiūrės šildymo įrangą, patars.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anonimas :
    Reikia zvairio klausti.
  • Aaaa :
    Ir kas is tokio straipsnio? Isvalis tipo?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas